Bet kuris vyresnis žmogus, vaikų seneliai ar močiutės patvirtins, kad vaikai šiais laikais gali daug daugiau.

Su vaikais elgiamasi lyg su mažais suaugusiaisiais

Ar tokiu būdu suteikiame vaikams pasitikėjimo, o gal pasmerkiame juos vėlesnėms problemoms?

Visi nori savo vaikams suteikti tokią vaikystę, kokios patys neturėjo. Daugelis šiuolaikinių tėvų patys augo neišgirsti, jų nuomonės nebuvo klausiama, nebuvo leidžiama spręsti patiems. Ir štai dabar jie augina vaikus, kurių nuomonės paiso beveik tiek pat, kiek ir savosios, jei ne daugiau. Gerai ar blogai su vaikais elgtis kaip su suaugusiais?

Teigiami elgesio su vaikais kaip su suaugusiais aspektai

Mes visi norime išauginti pasitikinčius savimi vaikus, gebančius apgalvotai nuspręsti ir mokančius susidoroti su problemomis. Tai tampa sunku, jei jie neturi galimybių augdami ir priimdami sprendimus bandyti, mokytis ir klysti. Svarbiausia - atrasti pusiausvyrą tarp galios, kurią jiems suteikiate, ir atsakomybės, kurą jie turi prisiimti ką nors nuspręsdami.

Mokslų daktarė, auklėjimo ekspertė ir keturių vaikų motina Deborah Gilboa padeda tėvams praplėsti savo žinias ir klausytis savo jau turimų auklėjimo instinktų.

„Leisdami vaikams spręsti, padarome jiems itin didelę paslaugą, - sako ji. - Gebėjimas išreikšti savo jausmus, nuspręsti, puikiai orientuotis pasaulyje - svarbūs įgūdžiai, kurių galima įgyti vien tik praktika. Svarbu nuo mažens mokyti vaikus ne tik išreikšti savo nuomonę, tačiau gebėti dirbti ir sutarti su kitais“.

Kai leidžiama per daug

Daugelis tėvų prisimindami savo tėvų griežtą auklėjimą, puola į kitą kraštutinumą - yra pernelyg nuolaidūs.

„Gyvenk ir leisk gyventi kitiems, leisk vaikams būti laisviems, - sako St. Thomas universiteto Šeimos studijų programos vadovė Carol Bruess, apibūdindama auklėjimo stilių, kuriame svarbiausia - vaiko pasitikėjimas savimi ir laimė. - Padarome vaikams meškos paslaugą priversdami juos būti atsakingais.“

Ir nors visi vaikai turi augti pasitikėdami savimi, per didelis pasitikėjimas gali trukdyti vėliau. Tie vaikai turi sunkumų užaugę, pradėję dirbti, kai jiems reikia dirbti komandoje, turinčioje savas taisykles.

Dr. D. Gilboa įspėja, kad tarp galių suteikimo vaikui ir padarymo jį atsakingu yra skirtumas.

„Priversdami vaikus būti atsakingais nesulauksime rezultato, kokio tikimės. Vaikų sprendimai neturi būti viršesni nei mūsų sprendimai“ - sako D. Gilboa. Ji priduria, kad išėję į pasaulį, vaikai neturi pamiršti šeimos taisyklių ir vertybių.

„Vaikai ir paaugliai turi numatyti savo veiksmų pasekmes ir išmokti padėti kitiems - šios dvi pamokos leis naujai įgytą galią panaudoti teisingai“, - sako ji.

Kaip rasti geriausią sprendimą

Kaip suteikti išmokyti vaikus pasitikėti savimi ir savo sprendimais, tačiau neleisti jaustis geresniais už kitus? Pradėkite nuo mažens leisdami vaikams spręsti dėl paprastų dalykų, tačiau kontroliuokite. Pavyzdžiui, trimetis vaikas puikiai gali pasirinkti norimus marškinėlius į darželį, jei pateiksite jam du ar tris variantus. Jūsų žodis lemiamas, tačiau jis sprendžia ir mokosi.

Vaikams augant, sprendimai tampa svarbesni. Paaugę vaikai gali suplanuoti šeimos vakarienę ar nuspręsti, kokį filmą žiūrėti visai šeimai. Vyresni paaugliai gali nuspręsti, kur vykti savaitgaliui. Mokomasi klystant, taigi paremkite jų sprendimus, tačiau numatykite, kokios gali būti klaidos. Reikia, kad jie matytų, jog jūs esate atsakingi už juos, tačiau pasitikite jais pakankamai ir leidžiate jiems spręsti.

Vaikams reikia pasitikėjimo ir laimės - tiesiog išlaikykite pusiausvyrą tarp galimybių ir taisyklių, mokydami pasitikėti savimi, bet nepamiršti ir kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)