Gerumas avansu?

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais Lietuvoje buvo per 650 tūkst. pensinio amžiaus gyventojų. Beveik 60 proc. senjorų gyvena rajonuose, nemaža dalis jų jaučia nuolatinį nepriteklių ir vienatvę. „Maisto ant ratų“ programos vadovas Vytas Kim pastebi, kad skirtingose Lietuvos vietose gyvenančių senolių poreikiai skiriasi.

„Miestuose senoliams labiau reikalinga globa, jie jaučiasi vieniši, atskirti nuo dirbančių ir skubančių. Greitas gyvenimo tempas senolius padaro nematomus – parimę prie lango, jie tampa įprasta daugiabučio dekoracija, pro kurią pralekiame nesusimąstydami. Kaime gyvenantys dažniau susiduria su finansinėmis problemomis, jiems trūksta maisto, vaistų, malkų“, – teigia V. Kim.

Šiuo metu maltiečiai globoja daugiau nei 2500 vienišų ir skurdžiai gyvenančių senolių. Dauguma jų turi sveikatos sutrikimų, tad jiems globos ir pagalbos reikia nuolat. „Praėjus šventėms, baigiasi akcijos, žmonės pasineria į darbus, todėl aukojama mažiau. Tad kalėdinis laikotarpis – bene svarbiausias metas pagalvoti apie pagalbos laukiančius, o surinktos lėšos ir daiktai bus naudojami visus metus, ne tik trumpam palepinimui per šventes“, – pastebi maltiečių akcijų koordinatorė Rasa Stukienė.

Pasak jos, bet kokioms rūpesčio kitais pastangoms svarbiausia – tęstinumas.

Dėmesys sveikatai

Gruodžio mėnesį „BENU vaistinė“ atsiliepė į maltiečių kvietimą prisidėti prie skurdą patiriančių senelių gerovės ir paskelbė socialinę akciją „Kalėdos – tai tu“. Jos metu visuomenė buvo skatinama paaukoti senjorams būtiniausių sveikatos priežiūros, higienos ir kosmetikos priemonių.

Vaistinės vadovė Lietuvoje Rasa Marcinkevičienė teigia, kad tokia dėmesį į senolių sveikatą sutelkianti iniciatyva šalyje buvo vykdoma pirmą kartą.

„Lietuvoje ne kiekvienas žmogus gali turėti orią senatvę. Medicinos priemonės ir maisto papildai reikalingi kasdien, jie greitai baigiasi, todėl surinkta parama šiems žmonės – didelė paspirtis. Mūsų vaistininkai aktyviai palaikė akciją – ne vienas jų asmeniškai prisidėjo skatindamas aukoti, pvz., savaitgalį, kada pirkėjų daugiausia“, – teigia R. Marcinkevičienė.

Iniciatyvos metu aktyviausiai aukojo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojai. Tačiau noriai prisidėjo ir mažesni miestai – Pakruojis, Druskininkai, Pasvalys.

Šiuo metu priemonės yra skaičiuojamos, registruojamos ir netrukus pasieks savanorių grupes per visą Lietuvą, vadinasi, pagal poreikius iškeliaus pas senolius.

„Žmonės teiravosi, kokių priemonių senjorams labiausiai reikia, todėl noriai aukojo įvairius tvarsčius, preparatus širdžiai, vitaminus, suaugusiųjų sauskelnes. Be žmonių paaukotų priemonių, vaistinė papildomai skyrė 2500 pakuočių maisto papildų visiems maltiečių globojamiems senjorams. Priemonių buvo paaukota už beveik 27 tūkst. eurų“, – apie iniciatyvos rezultatus pasakoja R. Stukienė.

Akcijos „Kalėdos – tai tu“ veidu tapusi garbaus amžiaus maltietė savanorė Valerija pastebi, kad žmonių dėmesys nustebino. Pasak jos, pagyvenusiems žmonėms trūksta ne tik tokių mums įprastų prekių kaip pleistras ar tepalas, bet ir žmogiško geranoriškumo – akcijos herojais tapę senjorai iki šiol prisimena pirmąją savo gyvenime fotosesiją. „Man buvo įdomu fotografuotis, akcijos metu savanoriauti vienoje vaistinėje – mane atpažino, dėkojo, klausinėjo. Negaliu atsidžiaugti žmonių atjauta ir dosnumu“, – pasakoja Valerija.

Daugėja savanorių

Nors dėmesys pažeidžiamų socialinių grupių atstovams svyruoja, vis dėlto teigti, kad gerumas baigiasi kartu su šventėmis, negalima. Gyventojai vis geriau supranta, jog tik nuo mūsų visų indėlio, bendruomeniškumo ir atsakomybės priklauso visos aplinkos gerovė. Maltiečiai džiaugiasi, kad po švenčių, pasibaigus labdaros iniciatyvoms, padaugėja norinčiųjų įsilieti į maltiečių savanorių gretas.

„2015 m. turėjome 30 maltiečių grupių visoje Lietuvoje, 2016 metais – jau 40. Grupės kuriasi ten, kur jų reikia. Tai mūsų stiprybė – vietinė bendruomenė geriausiai žino, kam ir ko reikia. Atsižvelgdami į konkrečius žmonių poreikius, maltiečiai vietoje sprendžia problemas teikia pagalbą ir globą,“, – pastebi R. Stukienė.

Maltietė primena, kad pasibaigusios šventės – ne priežastis nustoti būti dėmesingiems. Verta apsidairyti aplinkui – galbūt visai šalia ar net už sienos gyvena vienišas, pamirštas senolis. Jei neturite galimybių globoti patys, praneškite apie juos MOPT – skurde gyvenančiam žmogui bus suteikta pagalba maistu, slauga ir globa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)