Kodėl verta aprengti savo augintinius, pasakoja drabužėlių šuniukams dizainerė Kristina Česnauskienė, pati auginanti basendži veislės šuniuką Aivetą.

Bebaimiai ir ištvermingi žvėrys gyvenę kažkada sudėtingose gamtos sąlygose, dabar tapo naminiais miesto gyvūnėliais ir po truputį neteko tų savybių, kurios darė juos atspariais ir ištvermingais. Pamiršta ir apie tuos laikus, kai mūsų uodeguotas „grožybes“ saugiai galėjom vedžioti miesto parkuose. Netinkama didžiųjų miestų ekologinė situacija, kai kurių veislių nepritapimas prie stiprių šalčių, galimi pavojai nuo kraujasiurbių ar paliktų šiukšlių - tai yra rezultatas žmonių saviveiklos, nuo kurios kenčia mūsų naminiai gyvūnėliai.

Būtent dėl šių priežasčių mūsų mažiesiems tai ne linksmybės ar užgaidos, o sprendimas daugeliui problemų.

Naminiai gyvūnėliai gali būt „įpakuoti“ ištisus metus. Žiemą juos apsaugom nuo šalčio ir purvo. Vasarą saugom nuo saulės ir vabzdžių. Rudenį ir pavasarį - nuo drėgmės ir persišaldymo. Kartais gyvūnai neišlaiko staigių temperatūros pokyčių ir nežymūs persišaldymai gali rimtai paveikti šuns sveikatą.

Nežiūrint į tai, kad rūbai gelbsti gyvūnus, jie gali palengvinti gyvenimą ir jų savininkams. Juk keturkojai draugai į namus ant letenų ir kailio atneša daug smėlio ir purvo ir po kiekvieno pasivaikščiojimo tenka šunį prausti po dušu, kas gali atsiliepti jų kailiui. Juk daug lengviau yra išskalbti kombinezoną, negu plauti purvą nuo gyvūno kailio - tereikia tik letenėles pravalyti drėgnu skudurėliu. Ir nereiks kelis kartus per dieną rengti generalinės vonios tvarkos.

Jei gyvūnas su jumis visą dieną „keliauja“ po miestą automobilyje, šuns rūbai vėl ateis jums į pagalbą – išgelbės savininką nuo sudėtingo mašinos salono ir rūbų valymo.

Patariama pradėti nuo liemenių, jos nevaržo šuns judesio, tuo pačiu dengia didžiąją kūno dalį. Liemenę lengva uždėti net judriam gyvūnui, ypač jei ji yra su lipdukais. Dabartinė rinka siūlo liemenes su šviesą atspindinčiais elementais, kas gali išgelbėti jūsų šunį nuo nelaimės. Tai rūbas visoms gyvenimo situacijoms - jos gali apsaugoti net nuo kito šuns užpuolimo ir įkandimo.


Asmeninio archyvo nuotr.

Kombinezonai uždengia ne tik kūną, bet ir kojas. Jis skirtas apsaugoti šunį nuo šalčio arba nuo lietaus ir purvo. Būtent čia yra skirstomi du kombinezonų tipai, šiltesni ir vėsesni, skirti šiltam bet drėgnam orui.

Šaltesnius modelius renkasi ilgaplaukių šunų savininkai. Šiltinti tokį modelį nėra reikalo, bet pasirūpinti, kad jūsų ilgaplaukis draugas nešluotų savo gaurais gatvės, verta. Be to, žiemos sezonu jis ant savo gaurų neatneš suledėjusių sniego kamuolių į namus. Taip pat ir lietus nebus baisus. Po pasivaikščiojimo su tokiu apdaru šuo bus sausas ir švarus.

Šiltų kombinezonų gali prireikti daugelių šunų: ir mažiems šuniukams, ir pasenusiam šuniui, kurio imunitetas nėra stiprus, taip pat ir nukirptiems šunims, kuriuos ruošiate parodoms, arba šunims, kurie neturi poplaukio, arba jų plaukas trumpas ir jie prie žemos temperatūros šąla.

Reikėtų pastebėti, jog daugelis didelių šunų savininkų mano, kad rūbeliai siuvami tik mažų veislių keturkojams. Ši problema išspręsta - šiandien rūbus galima pasiūti kiekvienam šuniui individualiai pagal jo matmenis.


Fotostudijos "Taksų mafija" nuotr.

Mūsų prieraišumas keturkojams daro keturkojų madas įdomesnes, gražesnes. Rūbeliai tampa patogesni ir gali net išgelbėt gyvybę jūsų šeimos nariui! Pavyzdžiui, ant kombinezono galima išsiuvinėti ne tik šuns vardą, bet ir adresą bei telefoną, kad šuniui pasimetus, jį radęs žmogus galėtų susisiekt su šeimininku.

Tad ar tikrai mūsų keturkojai šeimos nariai turi kentėti žieminius gamtos išbandymus?


Shutterstock nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)