1. Autoritariniai tėvai yra šalti, atitolę ir mėgsta bausti

Tokie tėvai reikalauja, kad jų vaikai elgtųsi taip, kaip jie nori ir be jokio paaiškinimo kodėl, pvz.: „Susitvarkyk kambarį, nes aš taip sakau!“

Ką jaučia tokių tėvų vaikai?

Autoritarinių tėvų ir jų vaikų santykiai dažniausiai būna sugadinti pykčio, apmaudo ir apgavysčių. Vaikas gali būti užsidaręs savyje, neramus, nepasitikintis ir nemotyvuotas. Jis gali perimti nelankstų tėvų mąstymą ir būti asocialus.

2. Autoritetingi tėvai bendrauja su savo vaikais

Šie tėvai paaiškina, kodėl reikia laikytis taisyklių, nustato ribas prieš tai viską aptardami, iš savo vaikų tikisi brandaus elgesio ir gerbia jų požiūrį. Autoritetą turintys tėvai pasakytų: „Gerai, gal tau ir nereikia kiekvieną vakarą peržvelgti kuprinės turinio, bet susitarkim, kad tą darysi kiekvieną šeštadienį“.

Ką jaučia tokių tėvų vaikai?

Jie sukuria šiltus, paremtus abipuse pagarba mylinčių tėvų ir vaikų santykius. Vaikai, augdami tokioje šiltoje aplinkoje, tampa nepriklausomi, linkę bendradarbiauti, pasitikintys savimi, draugiški ir brandūs. Mokykloje vaikas pasirodo kur kas geriau, nei kitaip auklėjami vaikai.

3. Liberalūs tėvai parodo meilę ir palankumą, bet jiems trūksta kontrolės

„Būtų labai gerai, jei susitvarkytum kambarį“, – taip savo vaikų paprašytų liberalūs tėvai. Vaikai turi teisę pasirinkti, kada eiti miegoti, atlikti namų ruošos darbus, ar ne.

Ką jaučia tokių tėvų vaikai?

Vaikams jų tėvai nėra autoritetai. Vaikas gali tapti priklausomas, agresyvus su bendraamžiais, neatsakingas, impulsyvus ir nepaklusnus.

4. Nesikišantys tėvai – abejingi

Abejingi tėvai sakytų „Kodėl man turėtų rūpėti, ką tu veiki?“ Jie yra pakankamai atlaidūs, praktiškai nieko nereikalauja ir ignoruoja savo vaikų poreikius. Toks tėvų elgesys blogiausiu atveju yra nepriežiūra, kuri laikoma smurtu prieš vaikus.

Ką jaučia tokių tėvų vaikai?

Nesikišantys tėvai mažai bendrauja su savo vaikais. Vaikai dažnai nepasitiki savimi, mokykloje pasirodo prastai, tampa agresyvūs, lengvai susierzina ir būna nepaklusnūs. Ateityje jie netgi gali įsitraukti į kriminalinę veiklą.

Kuris iš auklėjimo tipų yra geriausias? Iš tiesų, tai nėra geriausio auklėjimo būdo – skirtingoms šeimoms iš skirtingos aplinkos jie veikia skirtingai. Protingiausia būtų bandyti laviruoti, vieną kartą būnant reikliems, kitą - atlaidiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)