Bet organizatoriai susidūrė su kita rimta problema – Lietuvoje kai kurie šokių treneriai bei varžybų dalyviai dar nėra gerai susipažinę su naujausia pasaulinio lygio šokio komponentų vertinimo sistema,

Užsitęsus pandemijai „Domino šokių studijos“ trenerei Dianai Dranseikienei vis sukosi mintis „nenustok šokti“, ir ji išsirutuliojo iki pirmųjų Lietuvoje internetinių šokių varžybų, kurios įvyko praėjusių metų lapkritį. Tai buvo pirmosios tiesioginės internetinės varžybos Lietuvoje, sulaukusios labai didžiulio šokėjų ir trenerių palaikymo.

Organizuojant varžybas išaiškėjo, kad daugelis šokėjų bei trenerių nėra susipažinę su naujausia pasaulinio lygio šokio komponentų vertinimo sistema AJS 3.0, pagal kurią vertinamos kvalifikacinių klasių poros. Todėl Dianai ir kolegei, klubo Svaja trenerei Jurgitai Vaškevičiūtei, gimė mintis išnaudoti pandemijos laiką ir suorganizuoti seminarą šia aktualia tema.

„Tokio pobūdžio seminarui pasikvietėme lektorių, atstovaujantį Bosniją ir Hercogoviną bei Slovėniją – Sergejų Miliciją. Jis šią sistemą išgvildenęs itin gerai. Be to, yra šios sistemos teisėjas, labai stiprus Lotynų Amerikos šokių treneris, Pietų Amerikos SHOW DANCE pasaulio čempionas“, – pasirengimo užkulisius atskleidžia organizatorės.

Seminaras vyko dvi dienas anglų ir rusų kalbomis, buvo analizuojami keturi pagrindiniai vertinimo kriterijai: technika, muzikalumas, partnerystės įgūdžiai ir choreografijos paieškos. Į seminarą jungėsi 60 šokių gurmanų iš Meksikos, Danijos, Rusijos, Latvijos, Slovėnijos, Bosnijos ir Hercogovinos ir, žinoma, Lietuvos. Buvo įdiegta dar viena išskirtinė naujovė, – tai praktinė dalis, kurioje žinomiems Lietuvos, Latvijos ir Rusijos šokėjams pademonstravus šokius, visi seminaro dalyviai viešai vertino tam tikrus kriterijus, o lektorius pakomentuodavo juos iš savo profesionalios pozicijos.

Šokis žmogui suteikia vidinę laisvę

Tarp seminaro dalyvių buvo Pasaulinės sportinių šokių federacijos teisėjų, taip pat teisėjų, siekiančių šios kategorijos, šokėjų, norinčių tapti treneriais, bei savo gebėjimus seminare norinčių atskleisti šokėjų. Lietuvai atstovavo vienos stipriausių porų – Karolis Burneikis ir Diana Epeykina (Tvistas), Nojus Mažunavičius ir Agita Banytė (Spindulys), Vakaris Bilčius ir Kamilė Šulcaitė (Ratuto), Radvilas Sakalauskas ir Ema Kniubaitė (Ratuto) bei Arnas Valasevičius ir Miglė Pravilonytė (Ratuto).

Šis seminaras išsiskyrė dar tuo, kad informacija apie naują sportinio šokio vertinimo sistemą buvo prieinama tiek treneriams, teisėjams, šokėjams, tiek ir šokėjų tėveliams. Jame nebuvo apsiribojama teorine analize, porų šokiai buvo vertinami ir praktiškai. Prikalbinti dalyvauti šiame seminare šokėjus nebuvo sunku, nes jie nebijojo žinomo lektoriaus kritikos. Dėl to jie ir yra lyderiai – jie nori augti, kilti, nesustoti tobulėti ir, svarbiausia, – šokti, nes šokis žmogui suteikia vidinę laisvę. Organizatoriai jau kuria naujus projektus, gimsta naujos idėjos ir siekiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)