Artėjant penktajam konkursui „Metų gausi šeima“, organizuojamam daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ ir banko „Bigbank“, apie daugiavaikes šeimas kalbamės su asociacijos „MES“ vadove ir įkūrėja Jurgita Pociene, gausiose šeimose augusiu aktoriumi Viačeslavu Mickevičiumi ir keturis vaikus užauginusia dirigento Gintaro Rinkevičiaus žmona Donata Rinkevičiene.

Vis dar vadovaujamės tarybų Lietuvos nuostatomis

Nėra vieno didelės šeimos modelio, idealiai nusakančio tokių šeimų dabartinę situaciją Lietuvoje. Šeimų yra įvairių ir negalima ignoruoti ar slėpti nuo visuomenės tų atvejų, kuomet daugiavaikė šeima kuriama iš skubėjimo, neatsakingumo ar vien tam, kad būtų išspręstos finansinės problemos. Kita vertus, lietuvių nuomonę apie daugiavaikes šeimas dažnai lemia ne vien viešai eskaluojami asocialių šeimų pavyzdžiai.

„Lietuvoje dar labai gajus stereotipas, kad daugiavaikė šeima – tai asociali ir neatsakinga šeima. Toks požiūris veikiausiai susiformavo tarybiniais laikais, kai ideali tarybinė šeima buvo piešiama iš keturių asmenų: tėčio, mamos ir vieno arba daugių daugiausiai dviejų vaikų. Jei vaikų atsirasdavo daugiau, požiūris iš karto keisdavosi, neva šeima neatitinka kažkokių standartų“, – sakė J. Pocienė.

J. Pocienė nuogąstavo, kad gausios šeimos, kurios džiaugiasi savo vaikais, rūpinasi jais ir didžiuojasi turinčios didelę šeimą, nebijo apie save kalbėti, bet nuo viešumo jas paprastai atgraso žlugdantis visuomenės požiūris. J. Pocienė akcentuoja požiūrį ne tik siaurąja viešumo, bet ir plačiąja prasme: Lietuvoje mažai tokių vietų, įskaitant parduotuves, kavines ar net pramogų erdves, kurias būtų galima pavadinti draugiškomis šeimai.

Lyginant Lietuvą su Skandinavijos valstybėmis, jose požiūris į daugiavaikes šeimas visuomet intuityvus ir pagarbus: daugiavaikėms šeimoms su vaiku vežimėlyje atvykus į Švedijos kavines, į kurias veda statūs laiptai, kavinių padavėjai neprašyti išbėga ir padeda joms užsinešti vežimėlį, o viešojo transporto vairuotojai stengiasi privažiuoti prie pat šaligatvio, kad daugiavaikių šeimų mamoms būtų lengviau įstumti vežimėlį.
Viačeslavas Mickevičius

Gausi šeima – kaip penki rankos pirštai

Aktorius Viačeslavas Mickevičius, gimęs ir augęs keturių vaikų šeimoje, pastebi, kad žmonių baiminimasis, jog susilaukus daugiau vaikų pakriks nervai ar neužteks jėgų juos prižiūrėti yra nepagrįstas, nes daugiavaikėse šeimose jaunesnius vaikus padeda prižiūrėti vyresnės atžalos ir taip visi vieni kitus augina.

Taip pat gausiose šeimose augdami vaikai imliau ir greičiau išbando įvairias veiklas, nes mato, ką daro ar kuo domisi jų broliai ir sesės, todėl lengviau bei paprasčiau už vienturčius atsirenka, kas jiems labiausiai patinka, bei ką nori veikti gyvenime.

„Niekada gyvenime nesu pagalvojęs, kad norėčiau turėti tik vieną brolį ar būti vienturtis, nes tokioje masėje užaugęs, kitaip net neįsivaizduoju. Manau, kad būtų paprasčiausiai per liūdna. Čia kaip su rankos pirštais. Dabar jei paklaustumėte, kurį aš norėčiau, kad man nukirstų? Nė vieno!“ – lygino V. Mickevičius.

Anot aktoriaus, augant gausioje šeimoje dviejų vyresnių brolių ir vienos jaunesniosios sesės gimtadieniai ne liūdindavo, bet pradžiugindavo ne ką mažiau nei jo paties: tėvai, nujausdami, kad jubiliatas vakare vaikščios su mėlynėmis po akimis, kiekvieno savo vaiko gimtadienio progą kažką padovanodavo visiems šeimos vaikams. Taip V. Mickevičiaus broliai ir sesuo įprato laukti vienas kito gimtadienių ir vienodai džiugiai švęsti.

Tiesa, V. Mickevičius neslepia, kad būdavo liūdna matyti, kaip tėvai kartais negali visiems vaikams nupirkti plaktos grietinėlės ar kad einant į teatrą tekdavo sėstis tolimiausiose vietose. Bet kitą akimirką pašnekovas stebisi, kaip augant tokioje gausioje šeimoje atsirasdavo vietos net gyvūnams. V. Mickevičiaus šeima turėjo senbernarą, kuris kartu su visais šeimos nariais gyveno jų keturių kambarių bute. Stebėtina, bet gyvenimas gausioje šeimoje jos nariams suteikė erdvės rūpintis net tokiu dideliu gyvūnu kaip senbernarų veislės šuo.

„Iš tikrųjų daugiavaikės šeimos yra didis pavyzdys, kaip reikia prižiūrėti vaikus. Mano tėvai nebuvo jokie milijonieriai, gyvenome iš mažų pinigų – abu tėvai buvo mokytojai – ir visi buvome aprengti, visi pavalgę. Kita vertus joks gyvūnėlis ar prabangi katė, kuri kainuoja tiek, kiek naujas butas kur nors senamiestyje, niekada neatstos jauniausio brolio ar sesutės“ – teigė V. Mickevičius.

Gausių šeimų vaikai – laisvesni

Dirigento Gintaro Rinkevičiaus žmona Donata Rinkevičienė, kartu su vyru auginanti keturis vaikus, dalijosi savo mintimis apie stebėtiną savo vaikų savarankiškumą bei netikėtas jų įžvalgas ar skirtingus talentus ir pomėgius. Jos manymu, kol vaikai maži, tol jie dažniausiai iki galo nesuvokia gausios šeimos privalumų, bet augdami ilgainiui supranta, kaip šaunu yra turėti ne vieną brolį ar seserį.

„Daugiavaikės šeimos nariai turi lengvesnį požiūrį į gyvenimą, kalbant tiek apie buitį, tiek apie finansus. Jie laisvesni ir lengviau žiūri į įvairius sunkumus, nes didelei šeimai lengviau praeiti viską negu, galbūt, mažai šeimai. Pastebėjau, kad vaikai, kurie auga didelėje šeimoje, lengviau įveikia savo rūpesčius, ne taip skausmingai reaguoja į kai kuriuos dalykus ir greičiau integruojasi į visuomenę“, – pasakojo D. Rinkevičienė.

Jos nuomonei pritaria ir V. Mickevičius. Anot aktoriaus, vaikai iš daugiavaikių šeimų yra išmokę demokratiškumo, lankstumo, bei supranta, kad visi yra labai skirtingi, todėl turi priimti kito žmogaus charakterį kaip kažkokią duotybę ir nebandyti jo perauklėti – jis yra toks, koks yra. V. Mickevičius daugiavaikių šeimų vaikus lygina su Konfucijumi – prie bet kokio žmogaus lengva rasti priėjimą.

Baigdamas pokalbį V. Mickevičius pasidalino pokalbį apibendrinančia mintimi: „Aš iš dalies galvoju, kad labiau reikėtų remti tas šeimas, kuriose tik vienas vaikas yra, nes jis daug ką praranda.“

***

Šiemet „Metų gausi šeima“ bus paskelbta ir apdovanota gegužės 18 d., daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ kartu su banku „Bigbank“ organizuojamo renginio, skirto Šeimos dienai, metu.

Savo kandidatūras „Metų gausios šeimos“ nominacijai šeimos gali siūlyti savarankiškai arba būti siūlomos artimųjų, įvairių Lietuvos organizacijų. Šeimų aprašymus, kuriuose turi būti aiškiai ir išsamiai pristatomi jų nariai, prašoma siųsti el. pašto adresu info@dsa-mes.lt. Aprašyme turi būti nurodyti šeimos išskirtinumas bei priežastys, kodėl būtent ji yra verta „Metų gausios šeimos“ titulo. Kandidatūrų laukiama iki gegužės 2 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)