Tačiau jūs galite susitvarkyti su šiuo erzinančiu vaiko elgesiu, kai jūsų tikslas yra panaudoti santykius su vaiku kaip motyvuojančią priemonę, o ne įbauginti neveiksmingais grasinimais ir bausmėmis. Prieš jus – septyni būdai, kurie padės išlikti ramiomis susiduriant su įžūliu vaikų elgesiu.

1. Niekada nepriimkite to asmeniškai

Jūsų atžala atsisako valgyti pusryčius tikrai ne dėl to, kad nori jus supykdyti. Tuo labiau nenori jūsų suerzinti atsisakydamas lipti į automobilį. Nelankstus, įžūlus ir „šunkeliais einančiojo“ elgesys yra ženklas, kad jūsų vaikas nejaučia ryšio.

„Blogai“ besielgiantys vaikai taip elgiasi ne dėl to, kad jiems trūksta dėmesio, o todėl, kad jiems reikia jūsų dėmesio ir ryšio su jumis. Taigi šiuo atveju, pyktis ir kontroliavimas yra pats blogiausias problemos sprendimo būdas.

2. Apsvarstykite, kodėl jie atsisako

Įsivaizduokite, kad jums vos tik pramerkus akis ir dar nespėjus iki galo atsibusti kažkas pradeda nurodinėti, ką ir kaip daryti. Jums nurodoma, ką apsirengti, ką valgyti, kada palikti namus, ir taip be galo.

Tikrai nesiūlome leisti vaikams viskam vadovauti, tačiau pažvelgę iš jų perspektyvos - beveik jokio savarankiškumo ir sprendimų laisvės – galbūt imsite geriau suvokti jų jaučiamą galios troškimą, net jeigu ta galia pasireiškia nepaklusnumu.

3. Kalbėkitės su savimi

Pozityvus pokalbis su savimi yra puiki priemonė, padedanti išlikti ramiai. Jeigu norite sėkmingai įvykdyti pirmą šio sąrašo punktą („Nepriimkite to asmeniškai“), reikės mintyse pasikalbėti su savimi apie tai, kas vyksta priešais jus.

Tai reiškia, kad kai jūsų vaikas sako „nenoooriu rengtis“, o pirma galvoje atsiradusi mintis yra „MAN NERŪPI, TUOJAU PAT RENKIS!“, neišsakykite jos, verčiau pasikalbėkite su savimi: „Giliai įkvėpk ir iškvėpk. Jonukas atsisako rengtis ir aš noriu jį aprėkti, bet galiu susilaikyti ir išlikti rami“. Kai atkalbėsite save nuo nenorimo elgesio, galėsite įkalbėti save į situaciją reaguoti kur kas efektyviau.

4. Apmąstykite ir gerbkite vaiko jausmus

Leiskite vaikui truputį pamaištauti ir bandykite prie jo prieiti švelniai (taip, tai tikrai įmanoma po to malonaus pokalbio su savimi). Bandykite sakyti: „Matau, kad tu tikrai nenori išlipti iš automobilio. Matau tavo rankas, smarkiai įsikibusias į saugos diržus, turbūt galvoji „ne ne ne, nelipsiu iš tos mašinos, nė už ką!“.

Ką gero duoda tokie žodžiai? Jie sukuria pauzę, sustojimą pykčio karuselėje, kurioje galite taip lengvai užstrigti. Kai ramiu tonu apibūdinate situaciją, vaikas jaučiasi pripažintas. O kadangi nepradėjote rodyti savo galios, vaikas nebeturi priežasties „ožiuotis“ – juk nėra nei jokios valdžios, nei kontrolės, prieš kurią reikėtų sukilti ar maištauti.

5. Prisilaikykite atstumo tik nesaugaus elgesio atvejais

Kai vaiko nervinė sistema yra perkrauta ir jis tiesiog pasiunta, nebėra prasmės pamokoms ir pamokslams dėstyti. Jeigu jie dėl kažko pasiunta, apsaugokite visus ir palikite vaiką vieną, iki kol praeis ši audra. Ryžtingai sulaikykite vaiką nuo agresijos, sakydami: „neleidžiu tau trenkti kitiems“.

Kai vaikas bandys atsikeršyti, pradės šaukti „nekenčiu tavęs, tu blogiausia mama pasaulyje“, net ir tada nebandykite sulaikyti jų žodžių. Juk jie perėjo nuo visiškai netinkamos savo jausmų išraiškos (mušimosi) iki nors ir šiek tiek, bet labiau tinkamos išraiškos (bandymas įžeisti jus žodžiais). Eikite sunkesniuoju keliu. Jūs galite vien dėl to, kad jūsų prefrontalinė smegenų žievė yra visiškai išsivysčiusi.

6. Išlaikykite pozityvų požiūrį į savo vaiką

Turite suprasti, kad gebančio gerbti, malonaus ir produktyvaus visuomenės nario auginimas yra maratonas, o ne sprintas. Vėlgi, pasikalbėkite su savimi: „Mano vaikas yra dar mažas, jis tebesimoko. Jo smegenys dar nėra išsivysčiusios ir jam reikia mano švelnaus ir gero mokymo.“

Pasitikėkite vaiku – jo požiūris turbūt pasikeis. Vien dėl to, kad vaikas atsisako išeiti iš namų 13.30val., dar nereiškia, kad jis ir toliau priešinsis išeiti 13.40 val. Tikėkitės, kad galiausiai nusileis ir sutiks su jūsų prašymu.

7. Pasitelkite humorą ir galios žaidimus

Protingai naudojamas, humoras gali tapti labai naudingu įrankiu. Venkite sarkazmo ir erzinimo, verčiau prisidenkite kvailoku sąmokslininko tonu. Jeigu vaikas atsisako valytis dantis, štai ką galėtumėte jam pasakyti: „Hmm, kadangi burnytė sučiaupta, turbūt vietoje to reikės šepetėliu nušveisti nosytę ir ausis.“

Stebėkite, kaip vaikas juokiasi, kol jūs apsimetate šveičianti nosies galiuką – tikėtina, kad pasijuokęs vaikas sutiks valytis dantis. Galios žaidimai – tokie žaidimai, kuriuose vaikui suteikiama daugiau galios turintis vaidmuo.

Žinoma, yra labai sunku išlikti ramiai ir susitvardžiusiai, kai situacija aplinkui šviesos greičiu virsta nekontroliuojama. Turite prisiminti, kad vaikai mokosi susitvardymo tik iš jūsų ir niekieno kito.

Šie patarimai padės išlikti ramiems, kai aplinkui viskas virte verda. Pasinaudoję jais, matysite realius rezultatus, t.y. santykių su vaikais pagerėjimą ir jų elgesio pokyčius. Į gerą, žinoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)