Portalas Mindbodygreen.com pateikia 7 pavojingus klaidas, kurias tėvai perduoda vaikams.

1. Negerbti savo kūno – gerai

Ar smurtaujate prieš savo kūną persivalgydami ar laikydamiesi intensyvių dietų? Vartojate per daug alkoholio? Žiūrėdami į veidrodį, negailestingai save kritikuojate? Jus stebėdamas, vaikas mokosi vertinti savo kūną. Kokiu pavyzdžiu jūs norite jam būti?

2. Santykis su elektroniniu prietaisu svarbesnis nei žmonių tarpusavio santykiai

Ar miegate praktiškai pasikišę po pagalve savo išmanųjį? Per vakarienę besiklausydami savo partnerio pasakojamos istorijos sėdite įbedę nosį savo „iPad“ ir skaitote elektroninius laiškus? Jei taip, reiškia, mokote vaiką, kad intymus santykis su skaitmeniniu ekranu yra svarbesnis už kokybišką laiką su artimais žmonėmis.

3. Desertas yra prizas už tai, kad buvai geras

Ar kada nors sakėte savo vaikams: „Jei gražiai elgsiesi pas močiutę, kai grįšim namo, gausi sausainį“?

Nemažai tėvų ne iš piktos valios papirkinėja savo vaikus maistu. Galimybė už gerą elgesį apdovanoti skanėstu – labai viliojanti. Tai lengvas ir greitas būdas priversti vaikus bendradarbiauti... na, bent jau kažkiek. Tačiau tokia pavojinga, nes taip gali susiformuoti nesveiki valgymo įpročiai, kuriuos vėliau, suaugus, pakeisti bus sunku.


4. Nieko tokio kartais pameluoti, svarbu, kad niekas nepagautų

Štai pavyzdys:
„Oj, padavėja pamiršo priskaičiuoti tavo porciją. Šiandien tu pavalgei už dyką! Paskubėkime, kol nepastebėjo.“
Jei mokote vaikus, kad apgaudinėti yra gerai (bent jau kol niekas nepastebi), darote jiems meškos paslaugą. Vaikai bus labiau linkę nusirašinėti pamokų metų, pažeisti įstatymus ar vėliau gyvenime būti neištikimi savo partneriui. Nes jūs išmokėte, kad jei tik gerai sumėtysi pėdas, pasekmių nesulauksi.

5. Išsisukinėti – gerai.

Ar pažadate žmonėms, kad paskambinsite, bet taip niekada nepaskambinate? O gal pažadate pabaigti darbą iki konkretaus laiko, bet vis atidėliojate? Kai nuolat laužote duotą žodį, mokote vaiką, kad būti sąžiningu, doru ir patikimu žmogumi – nebūtina.

6. Seksu galima naudotis manipuliuojant partneriu

Ar už bausmę atsisakote mylėti su partneriu? O kai jis arba ji padaro tai, ko jūs norite, apipilate jį meile ir dėmesiu? Vaikas gali būti per mažas, kad suprastų, kas konkrečiai vyksta, bet jis supras potekstę: pasitelkus seksą galima kontroliuoti žmones ir gauti tai, ko nori.

7. Kitų žmonių poreikiai ir norai svarbesni nei mano paties

Ar dažniausiai prisitaikote prie kitų ir nepasakojate apie save, neišsakote savo poreikių ir norų? Norėti patikti kitiems ir būti priimtam yra natūralu. Tačiau kai neatsiliepiame į savo širdies šauksmą, mokome vaikus, kad tai, ko mes iš tiesų trokštame, yra nesvarbu. O galvojant apie vaiko ateitį ir perspektyvas, būtent ši pamoka yra pavojingiausia iš visų...

Jei skaitydami jaučiate kaltę dėl savo klaidų, pasistenkite nebūti sau per griežti. Juk nenorite išmokyti vaikus dar vieno klaidingo dalyko – kad už klaidas reikia save bausti.
Verčiau pasižadėkite sau budriau stebėti savo elgesį ir džiaukitės kad ir menkiausiais pokyčiais. Vaikai iš mūsų mokosi kiekvieną dieną –iš mūsų žodžių ir veiksmų. Išminties jie semiasi iš mūsų buvimo ir nebuvimo, iš to, kaip mes elgiamės su savimi ir su kitais.
Pamokų planą galima pakeisti... pradėkime jau dabar.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)