aA
Didžiosios metų šventės neapsieina be ypatingo patiekalo - įdarytos lydekos. Jeigu šis patiekalas Jums atrodo pernelyg sudėtingas, galite pabandyti pasigaminti bent karpį drebučiuose. Jūsų Kūčių ir Kalėdų stalui siūlome kelis išskirtinius žuvies receptus.
Žuvis
© Corbis/Scanpix
Karpis drebučiuose

1 karpio,
aliejaus kepimui,
1 citrinos,
3 skiltelių česnako,
druskos, pipirų,
1 l vandens,
30 g želatinos.

Išdarinėto karpio gabaliukus įtriname prieskoniais su druska, susmulkintu česnaku ir apkepiname aliejuje, kol pagels. Po to sudedame į puodą, apšlakstome citrinos sultimis, užpilame karštu vandeniu, įmetame kelias citrinos žieveles ir verdame ant nedidelės ugnies apie pusę valandos.

Sultinį, kuriame virė žuvis, atvėsiname. Želatiną išbrinkiname keliuose šaukštuose vandens, ištirpiname ir sumaišome su sultiniu.

Išvirus žuvies gabaliukus atsargiai išgriebiame, sudedame į formą, užpilame sultiniu su želatina, ir paliekame sustingti. Puošiame citrinos griežinėliais ir žalumynais.

Įdaryta lydeka drebučiuose

Reikės:

1 didelės lydekos,
1 citrinos,
prieskonių (pipirų, kalendrų, muskato riešuto),
druskos.

Įdarui:

2 svogūnai,
sviesto svogūnams pakepinti,
2 riekelių pyrago,
pieno pyragui išmirkyti,
2 kiaušinių,
prieskoninių daržovių (1 morkos, l/2 saliero, 1 petražolės, 1 poro).

Lydeką nuskutame, nupjauname galvą ir išdarinėjame pro pakaklę, nuplau¬name ir nusausiname. Atsargiai nuneriame odą. Nuo kaulų nuimame mėsą ir sumalame kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu pyragu, įmušame kiaušinius, sudedame svieste pakepintus svogūnus ir prieskonius, pasūdome ir gerai išmaišome iki purios masės. Jeigu įdaras per kietas, jį galima atskiesti grietinėle. Paruoštą įdarą sukrečiame į lydekos odą ir užsiuvame pakaklę.

Paruoštą lydeką dedame į žuviai virti indą, truputį subadome didesne adata, kad virdama nesutrūktų, ir apibarstome prieskoniais. Sudedame daržoves, užpilame šaltu vandeniu ir verdame maždaug 1 val.

Iš lydekos galvos ir išimtų kaulų, įpylus truputį vandens, išverdame sultinį drebučiams. Išvirus nukošiame ir atvėsiname. 1 l sultinio imame 30 g želatinos, ją išbrinkiname, ištirpiname ir sumaišome su sultiniu.

Išvirusią įdarytą lydeką atsargiai išimame iš sultinio ir perkeliame į formą. Ataušusią užpilame stingstančiais drebučiais, puošiame citrinos griežinėliais, pjaustytais kietai virtais kiaušiniais, žalumynais.

Įdaryta lydeka drebučiuose patiekiama supjaustyta, bet neišardyta.

Džiovintais baravykais įdarytas upėtakis

Reikės:

1 upėtakio (maždaug 1 kg),
30 g džiovintų baravykų,
4 didelių svogūnų,
50 g sviesto,
2 šaukštai miltų,
3 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos, pipirų.

Upėtakį nuvalome ir išdarinėjame pro pakaklę, nuplauname, nusausiname, įtriname druska ir pipirais.

Įdarui baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti 2 valandas. Tada paverdame pusę valandos, smulkiai supjaustome arba sumalame. Svogūnus smulkiai supjaustome, pakepiname svieste, baigiant kepinti sudedame maltus baravykus ir dar truputį pakepiname.

Upėtakį prikemšame paruošto grybų įdaro ir užsiuvame. Žuvį pavoliojame miltuose ir apkepiname svieste. Paskui dedame į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilame truputis sultinio ir troškiname. Baigiant troškinti, supilame grietinę.

Išėmus siūlus, troškintą upėtakį dedame į lėkštę ir užpilame perkoštu padažu, kuriame buvo troškinamas. Puošiame petražolių lapeliais ir patiekiame su virtomis bulvėmis ir žaliomis salotomis.

Lydeka su majonezo padažu

Reikės:
1 lydekos,
150 g majonezo,
100 g grietinės,
1 šaukštelio paruoštų garstyčių,
obuolio, morkos, petražolės šaknies, svogūno,
krapų,
juodųjų pipirų, lauro lapelio, druskos,
petražolių ir citrinos papuošimui.

Lydeką nuskutame, išdarinėjame, iš galvos išimame žiaunas. Užpilame šaltu vandeniu, dedame daržoves, prieskonius ir druską ir verdame ant nedidelės ugnies apie valandą.

Išvirus lydeką atvėsiname ir kruopščiai išimame kaulus. Žuvies gabaliukus dedame į mažas formeles, suspaudžiame, užpilame po šaukš¬tą sultinio, kuriame virė, ir paliekame atšalti.

Padažui majonezą išplakame su grietine ir garstyčiomis, sudedame stambiai tarkuotą obuolį ir išmaišome.

Sustingusi lydeka išverčiame į didelę lėkštę ir puošiama citrinos griežinėliais bei petražolių šakelėmis. Padažas patiekiamas atskirai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (300)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Navickienė: šis balsavimas parodė, kad vienam agrooligarchui ir jo kombainui pasibaigė dyzelis (290)

Seime renkami parašai siekiant inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus pavasarį. Prie iniciatorių...

JK parlamentarai atmetė Johnsono siūlytą „Brexit“ vykdymo planą (56)

Borisas Johnsonas antradienį pagaliau turėjo progą parlamentui pateikti savo „Brexit“...

Maslobojevas pirmoje pasaulio kikbokso čempionato kovoje pasiuntė varžovą į nokautą (55)

Įspūdinga pergale WAKO pasaulio kikbokso čempionatą Sarajeve, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pradėjo...

Šiluma pradeda „galvoti“ apie pasitraukimą iš Lietuvos (5)

Šiąnakt per Lietuvą nusidrieks debesų juosta, bet žymesnio lietaus nesulauksime. Rimstant...

Turintiems didelį darbo stažą – gera žinia iš Seimo (43)

Seimas spręs, ar ne mažesnį kaip 40 metų darbo stažą turintys šalies gyventojau galėtų...

BMW skrydis Vilniuje: rėžėsi į stulpą, jį nulaužė ir apsivertė papildyta (41)

Vėlų antradienio vakarą Vilniuje įvyko avarija. Pirminiais duomenimis, susidūrė du...

Daug ir naudingai žaidęs Kalnietis su „Lokomotiv“ pralaimėjo Belgrade

Belgrado „Partizan“ (4-0) ir toliau žygiuoja Europos taurės varžybose be pralaimėjimų....

Mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo vėžio ir didina vyrų vaisingumą (79)

Pastaruoju metu selenas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir nieko keisto, nes jis yra vienas iš...

Johnsonas skelbia pertrauką „Brexit“ sutarties tvirtinimui (3)

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas...