aA
Be žuvies patiekalų lietuviai Kalėdų šventes įsivaizduoja vargiai, tačiau retas laikosi rekomendacijos jūros produktus valgyti 3 kartus per savaitę. Tai patvirtina ir 2013 metais Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto mitybos specialistų atliktas tyrimas, atskleidęs, jog Lietuvoje didžioji dalis suaugusiųjų neriebios žuvies ir jos produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę, o riebią jūrų žuvį – per retai arba nevartoja visai.
© Shutterstock nuotr.

Plačiau papasakoti apie daug baltymų ir mažai kalorijų turinčios žuvies naudą žmogaus organizmui sutiko Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas.

Pirmiausia, anot profesoriaus, verta žinoti, jog žuvys – tai lengvai virškinamų, aukštos kokybės gyvūninių baltymų šaltinis, maistine verte prilygstantis mėsos ir pieno produktų baltymams. Daug baltymų turi menkė, uotas, lašiša, Atlanto sardinės, upėtakiai, o itin dideliu jų kiekiu pasižymi tunas. Žuvis yra puikus energijos šaltinis, nes joje yra gausu B grupės vitaminų – B1, B2, B12, folio rūgšties, taip pat vitaminų A ir D.

Prof. dr. R. Stukas pasakoja, jog žuvis ir kiti jūros produktai yra ne tik vitaminų, bet ir imuninės sistemos veiklą gerinančių mineralinių medžiagų šaltinis – joje daug kalcio, fosforo, kalio, vario, cinko ir mikroelementų. Jūros žuvys yra vienas iš pagrindinių jodo ir fluoro šaltinių.

Kaip pastebi prof. dr. R. Stukas, didelę biologinę vertę turi žuvų riebalai, ypač polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių stygius skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nepaisant to, jog riebi žuvis yra kaloringesnė už liesą, nereikia bijoti jos valgyti, kadangi riebią žuvį, dėl joje esančių vertingų omega-3 rūgščių, rekomenduojama vartoti net ir besilaikantiems dietos.

Pasak pašnekovo, šių „gerųjų“ riebalų rūgščių ypač daug randama silkėje, skumbrėje, lašišoje, tune. Pasirinkus riebesnę žuvį, patariama ją gaminti be riebalų – gausiai pagardinę ją žuvies prieskoniais, kuriuose nėra druskos, žuvį virkite garuose ar iškepkite, įsukę į foliją.

Renkantis sveikatai naudingiausią šviežią žuvį, reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus – kokybiška žuvis neturi būti kraujuota, o jos akys turi būti kuo švaresnės ir labiau išgaubtos. Žuvies šviežumą rodo gleivių kiekis – kuo jų mažiau ir skaidresnių, tuo ji šviežesnė.

Specialistai pataria, jog žuvį atšildyti reikia greitai, geriausia – panardinus į karštą vandenį. Žuvį galima ruošti įvairiais būdais, o sveikiausia ją troškinti, ruošti garuose ar kepti orkaitėje ant grotelių. Gaminamiems žuvies patiekalams įvairovės suteikti galima kaskart skirtingai juos pagardinus vis kitokiais prieskoniais.

Tokiu būdu, žuvies patiekalai nenusibos, o Jūs užtikrinsite vertingų ir organizmui reikalingų medžiagų tiekimą bei stiprinsite imuninę sistemą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Etikos sargų darbo užkulisiuose – politikų šantažas, slapta įrašyti pokalbiai ir kiti nešvarūs skalbiniai (61)

„ Moli , tu savo noru rašysi“, – taip iš darbo siūloma išeiti Vyriausioje tarnybinės etikos...

Oro uoste suniokoto „Audi“ savininkai šokiruoti: tikėjosi saugumo, gavo 40 tūkst. eurų nuostolių (100)

Vilniečių šeimynos atostogos netikėtai apkarto. Iš Kauno oro uosto pailsėti į užsienį...

Suskaičiavo, kiek kartų mėginta supirkti daugiau kaip 500 hektarų žemės (57)

Nacionalinė žemės tarnyba suskaičiavo, kiek šiemet buvo atvejų, kai fiziniai ir juridiniai...

Sunku patikėti, bet Vokietija švenčia geriausią pralaimėjimą šiais metais Lowas abejoja 11 m baudiniu (1)

„Gaila, tai buvo geriausias pralaimėjimas šiais metais“, – tokiomis antraštėmis Vokietijos...

Produktai, kurie negenda metų metus (1)

Druska, žvakės ir degtukai – šių būtiniausių dalykų yra visuose namuose, nes jie ilgai...

Pataria treneris Česnauskas: kodėl niekaip nekrenta svoris? (16)

Įvairiomis priemonėmis bandote atsikratyti svorio , tačiau jis niekur nedingsta? Asmeninis...

Systromas: „Instagram“ sėkmė – „Facebook“ rankose (1)

Vienas „ Instagram “ įkūrėjų Kevinas Systromas , pirmą kartą pasirodęs viešumoje po to,...

CNN: Saudo Arabijos žurnalistas po nužudymo buvo sukapotas papildyta (8)

Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi buvo nužudytas ir po to sukapotas Saudo Arabijos...

Patarimas pamotėms ir patėviams: nejuodinkite tikrųjų vaiko tėvų

Jei pamotė ar patėvis vaikui pasakys, kad jo mama ar tėtis blogi, vaikas visada stos į...

Prieš dešimtmetį šlovės spinduliuose maudęsis Vitalijus Autukas: nežinau, kas būtų, jei būčiau likęs Lietuvoje (81)

Vitalijus Autukas – atrodytų, tokia girdėta ir taip gerai pažįstama pavardė, tačiau mintyse...