aA
Be žuvies patiekalų lietuviai Kalėdų šventes įsivaizduoja vargiai, tačiau retas laikosi rekomendacijos jūros produktus valgyti 3 kartus per savaitę. Tai patvirtina ir 2013 metais Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto mitybos specialistų atliktas tyrimas, atskleidęs, jog Lietuvoje didžioji dalis suaugusiųjų neriebios žuvies ir jos produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę, o riebią jūrų žuvį – per retai arba nevartoja visai.
© Shutterstock nuotr.

Plačiau papasakoti apie daug baltymų ir mažai kalorijų turinčios žuvies naudą žmogaus organizmui sutiko Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas.

Pirmiausia, anot profesoriaus, verta žinoti, jog žuvys – tai lengvai virškinamų, aukštos kokybės gyvūninių baltymų šaltinis, maistine verte prilygstantis mėsos ir pieno produktų baltymams. Daug baltymų turi menkė, uotas, lašiša, Atlanto sardinės, upėtakiai, o itin dideliu jų kiekiu pasižymi tunas. Žuvis yra puikus energijos šaltinis, nes joje yra gausu B grupės vitaminų – B1, B2, B12, folio rūgšties, taip pat vitaminų A ir D.

Prof. dr. R. Stukas pasakoja, jog žuvis ir kiti jūros produktai yra ne tik vitaminų, bet ir imuninės sistemos veiklą gerinančių mineralinių medžiagų šaltinis – joje daug kalcio, fosforo, kalio, vario, cinko ir mikroelementų. Jūros žuvys yra vienas iš pagrindinių jodo ir fluoro šaltinių.

Kaip pastebi prof. dr. R. Stukas, didelę biologinę vertę turi žuvų riebalai, ypač polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių stygius skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nepaisant to, jog riebi žuvis yra kaloringesnė už liesą, nereikia bijoti jos valgyti, kadangi riebią žuvį, dėl joje esančių vertingų omega-3 rūgščių, rekomenduojama vartoti net ir besilaikantiems dietos.

Pasak pašnekovo, šių „gerųjų“ riebalų rūgščių ypač daug randama silkėje, skumbrėje, lašišoje, tune. Pasirinkus riebesnę žuvį, patariama ją gaminti be riebalų – gausiai pagardinę ją žuvies prieskoniais, kuriuose nėra druskos, žuvį virkite garuose ar iškepkite, įsukę į foliją.

Renkantis sveikatai naudingiausią šviežią žuvį, reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus – kokybiška žuvis neturi būti kraujuota, o jos akys turi būti kuo švaresnės ir labiau išgaubtos. Žuvies šviežumą rodo gleivių kiekis – kuo jų mažiau ir skaidresnių, tuo ji šviežesnė.

Specialistai pataria, jog žuvį atšildyti reikia greitai, geriausia – panardinus į karštą vandenį. Žuvį galima ruošti įvairiais būdais, o sveikiausia ją troškinti, ruošti garuose ar kepti orkaitėje ant grotelių. Gaminamiems žuvies patiekalams įvairovės suteikti galima kaskart skirtingai juos pagardinus vis kitokiais prieskoniais.

Tokiu būdu, žuvies patiekalai nenusibos, o Jūs užtikrinsite vertingų ir organizmui reikalingų medžiagų tiekimą bei stiprinsite imuninę sistemą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Teisėjų korupcijos skandalas smogė kaip reikiant: dabar jau retas išdrįstų siūlyti kyšį (9)

Prieš tris mėnesius visą Lietuvą sudrebinęs dar neregėtas teisėjų korupcijos skandalas, kai...

Vasarą pradės nemokamai dalinti tūkstančius Šeimos kortelių: aiškėja, kas ir kada jas gaus (3)

Vasarą turėtų būti pradėta dalinti tūkstančiai Šeimos kortelių, kurios leis pasinaudoti tam...

Kritikos daužomi „Sostų karų“ pritraukė rekordinį žiūrovų skaičių: visi norėjo pamatyti kuo gi pagaliau viskas baigsis (1)

Paskutinė serialo „Sostų karai“ ( „Game of Thrones“ ) serija pritraukė 19,3 mln. JAV...

Urbonaitė: kandidatų retorika aštrėja, antraip būtume kaip per pakasynas – gerai arba nieko (129)

Kandidatai į prezidentus vis intensyviau skaičiuoja vienas kito pinigus, aštrina retoriką. Ko tuo...

Nausėda apie santykius su konservatoriais: ateis diena, kai visos neišsprendžiamos problemos pasidarys nereikšmingos (193)

Gitanas Nausėda teigia, kad jo rinkiminė kampanija turėtų kainuoti perpus mažiau nei Ingridos...

Lietuvė „influencerė“ Sylvija sekėjų skaičiumi lenkia ir ryškiausias žvaigždes: žmonės man pavydi, nes turiu, ko jie neturi

Socialiniai tinklai bei juose populiarumo siekiantys nuomonės formuotojai vis dar nepraranda...

Gydytoja neištvėrė: „Instagram“ žvaigždutės įrašas apie ligoninės maistą privertė aiktelėti (195)

Ryte šiek tiek aiktelėjau, kai pamačiau vienos garsios socialinėje medijoje moters „stories“...

Orai: netruks nei saulės, nei lietaus (5)

Trečiadienis Lietuvoje išaus šviesus, saulėtas. Įdienojus ims kilti balti kamuoliniai debesys,...

Jamie Oliverio burbulas bliūkšta: bankrutuoja garsiojo šefo restoranų tinklas (94)

Garsusis šefas Jamie Oliveris tvirtina esąs „nuliūdintas“ dėl to, kad jo restoranų grupė...

Jasikevičius po pergalės Kaune nesileido į kalbas apie kito sezono „Žalgirio“ sudėtį (4)

Kauno „Žalgiris“ pirmose „Betsafe- LKL “ pusfinalio rungtynėse pateisino favorito vardą ir...