Be žuvies patiekalų lietuviai Kalėdų šventes įsivaizduoja vargiai, tačiau retas laikosi rekomendacijos jūros produktus valgyti 3 kartus per savaitę. Tai patvirtina ir 2013 metais Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto mitybos specialistų atliktas tyrimas, atskleidęs, jog Lietuvoje didžioji dalis suaugusiųjų neriebios žuvies ir jos produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę, o riebią jūrų žuvį – per retai arba nevartoja visai.
© Shutterstock nuotr.

Plačiau papasakoti apie daug baltymų ir mažai kalorijų turinčios žuvies naudą žmogaus organizmui sutiko Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas.

Pirmiausia, anot profesoriaus, verta žinoti, jog žuvys – tai lengvai virškinamų, aukštos kokybės gyvūninių baltymų šaltinis, maistine verte prilygstantis mėsos ir pieno produktų baltymams. Daug baltymų turi menkė, uotas, lašiša, Atlanto sardinės, upėtakiai, o itin dideliu jų kiekiu pasižymi tunas. Žuvis yra puikus energijos šaltinis, nes joje yra gausu B grupės vitaminų – B1, B2, B12, folio rūgšties, taip pat vitaminų A ir D.

Prof. dr. R. Stukas pasakoja, jog žuvis ir kiti jūros produktai yra ne tik vitaminų, bet ir imuninės sistemos veiklą gerinančių mineralinių medžiagų šaltinis – joje daug kalcio, fosforo, kalio, vario, cinko ir mikroelementų. Jūros žuvys yra vienas iš pagrindinių jodo ir fluoro šaltinių.

Kaip pastebi prof. dr. R. Stukas, didelę biologinę vertę turi žuvų riebalai, ypač polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių stygius skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nepaisant to, jog riebi žuvis yra kaloringesnė už liesą, nereikia bijoti jos valgyti, kadangi riebią žuvį, dėl joje esančių vertingų omega-3 rūgščių, rekomenduojama vartoti net ir besilaikantiems dietos.

Pasak pašnekovo, šių „gerųjų“ riebalų rūgščių ypač daug randama silkėje, skumbrėje, lašišoje, tune. Pasirinkus riebesnę žuvį, patariama ją gaminti be riebalų – gausiai pagardinę ją žuvies prieskoniais, kuriuose nėra druskos, žuvį virkite garuose ar iškepkite, įsukę į foliją.

Renkantis sveikatai naudingiausią šviežią žuvį, reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus – kokybiška žuvis neturi būti kraujuota, o jos akys turi būti kuo švaresnės ir labiau išgaubtos. Žuvies šviežumą rodo gleivių kiekis – kuo jų mažiau ir skaidresnių, tuo ji šviežesnė.

Specialistai pataria, jog žuvį atšildyti reikia greitai, geriausia – panardinus į karštą vandenį. Žuvį galima ruošti įvairiais būdais, o sveikiausia ją troškinti, ruošti garuose ar kepti orkaitėje ant grotelių. Gaminamiems žuvies patiekalams įvairovės suteikti galima kaskart skirtingai juos pagardinus vis kitokiais prieskoniais.

Tokiu būdu, žuvies patiekalai nenusibos, o Jūs užtikrinsite vertingų ir organizmui reikalingų medžiagų tiekimą bei stiprinsite imuninę sistemą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Galingiausią žmogų Sovietų Sąjungoje pažadino skambutis, šis sureagavo ne iškart: pasekmės buvo tragiškos (55)

Ankstyvą 1986 m. balandžio 26-osios rytą įvyko viena didžiausių atominių katastrofų...

Palangos bare gavusi sąskaitą nustėro (124)

„Jei nebūčiau pastebėjusi, būčiau tiesiog sumokėjusi daugiau nei reikia, nes padavėjas nei...

Joninių laužai Kernavėje skelbia: dienos ima trumpėti (11)

Kur švęsti Jonines? Į šį klausimą vienintelį atsakymą žinantys kasmet traukia į Senąją...

Kraupiais nusikaltimais pažymėta Vilniaus vieta, kur siautė mokytoju troškęs tapti maniakas (73)

Sostinėje esančio Pasakų parko pavadinimą žino net ir kitoje Lietuvos pusėje gyvenantys...

Atmetęs dar vieną pasiūlymą iš už Atlanto Jasikevičius nesiblaškys – lieka „Žalgiryje“ (284)

Po istorinio sezono su Kauno „Žalgiriu“ 42 metų Šarūnas Jasikevičius vos kelias dienas...

Išvardijo, kokios ligos tyko vakarėlių užkandžiuose (4)

Koks vakarėlis, jei ant stalo nėra padėto didžiulio dubens traškučių ir užtepėlių jiems?...

Dramatiška vokiečių pergalė išsaugo pasaulio čempionų kailį incidentas po rungtynių (416)

Šeštadienio vakarą futbolo sirgalių dėmesį kaustė žūtbūtinė titulą ginančių vokiečių...

Septyni Europos nykštukai, kuriuos aplankysite per septynias dienas (7)

Nejaugi nenorėtumėte pasigirti kokią nors valstybę išmaišę skersai ir išilgai? Misija...

Aristokratė, kurią pamilo pats Voltaire’as: aistringa matematikė paviliojo ne tik grožiu, bet ir protu (15)

Emilie du Chatelet buvo talentinga matematikė ir Voltaire’o meilužė. Kartu jie vadovavo Isaaco...

7 vertingi stiliaus patarimai žemo ūgio moterims (19)

„Esu žemaūgė, taigi parduotuvių persirengimo kambariuose neretai atsiduriu su per dideliais...