Duona duona duona... kaip liaudės patarlės sako „sunkus darbas gardžią duoną kepa“ arba „subinės nekraipęs, duonos neiškepsi“. Tikra tiesa, kad duonos kepimas yra visiškai neprognozuojamas, sudėtingas ir „atidirbimo“ reikalaujantis reikalas.
© Bubblekitchen

Dabar duonos kepimas namuose, sakykime, išgyvena atgimimą. Visi persisotinę ir nebegalintys išsirinkti savo mėgstamos duonos iš prekybos lentynų, ieško jos kepyklėlėse, kur neva (o kai kur iš tikrųjų) kokybiškiau ir, be abejonės, sveikiau. Kiti „pasinešę“ ant duonos kepimo be mielių, be raugo, be gliuteno ir panašiai. Man didesnis iššūkis išbandyti kitose šalyse ir kultūrose valgomų duonų receptus.

Aš duoną su raugu kepiau kelis sykius, mečiau kepti, kada paskutiniai trys kartais nesigavo ir tada pradėjau ieškoti kitokių duonelių, bandelių kepimo receptų. Brandinu žinias ir įgūdžius, kol žvalgaus po kitų kraštų duonų kepimo ypatumus, kad galėčiau grįžti prie labiau lietuviškos duonos kepimo.

Prancūziškas bandeles (brioche) jau išbandžiau, dirbau daug, bet rezultatas tenkino, iki idealumo dar yra ką veikti. Indišką naan duoną pavyko pagal šį receptą, gruziniška chačapuri gavos pilna skonių, o dabar eilė itališkai foccacia duonai. Vien duonos nesinorėjo, todėl įkvėpimo patraukliems priedams radau itališkos virtuvės mėgėjo Jamie Oliver tinklalapyje.

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen

Tešlai paruošti reikės:

500 g miltų duonai kepti
1 a.š. jūros druskos
7 g sausų mielių
1/2 v.š. rudojo cukraus
300 ml šilto vandens
alyvuogių aliejaus

Mieles sumaišiau su cukrumi ir užpyliau šiltu vandeniu, gerai išmaišiau, palikau kelioms minutėms. Dubenyje miltus, sumaišiau su druska, viduryje padarius duobutę, pyliau pamažu vandenį su mielėmis, su šakute maišiau, kol pradejo lipti tešla į vientisą gumulą, tuomet suminkiau rankomis, patepiau alyvuogių aliejumi ir idėjau į švarų dubenį, taip pat pateptą aliejumi. Uždengiau ir palikau šiltai kilti.

Priedams paruošti reikės:

1 didelio raudonojo svogūno
čiobrelių (geriau šviežių)
3 v.š. balzamiko acto
alyvuogių aliejaus

Supjaustytus svogūnus su saujele šviežių smulkintų čiobrelių kepinau ant vidutinės ugnies su alyvuogių aliejumi apie 5 minutes. Po to įpyliau 3 šaukštus balzamiko acto, išmaišiau, išjungiau, uždengiau ir palikau.

Šaujos marinuotų žalių alyvuogių
1 a.š. smulkinto rozmarino
alyvuogių aliejaus

Alyvuoges perpjoviau pusiau, užbėriau smulkinto rozmarino, užpyliau aliejumi ir sumaišiau.

saujos smulkių pomidorų
1 česnako skiltelės
kelių lapų šviežio baziliko
alyvuogių aliejaus
raudonojo vyno acto

Pomidorus perpjoviau pusiau, užbėriau smulkintu česnaku, bazilikais, įpyliau porą šaukštų alyvuogių aliejaus, pusę šaukšto raudonojo vyno acto, viską sumaišiau.

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen

Focaccia kepimas

Orkaitę įkaitinau iki 220 laipsnių karščio. Kepimo skardą ištepiau alyvuogių aliejumi ir rankomis suformavau 1,5 – 2 cm storio blyną, tuomet drėgnais pirštų galiukais padariau duobutes, apipurškiau aliejumi ir dėliojau priedus, apibarsčiau jūros druska, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi. Kepiau apie 20 minučių, kol duonelė apskrudo.

Skanaus!

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

„Baltųjų pėdkelnių“ legenda: paslaptingų snaiperių iš Baltijos šalių bijojo visas Kaukazas (99)

1992-ųjų rudenį, prasidėjus karui Abchazijos regione, Kaukaze ėmė rastis vadinamosios...

Sodo bendrijos gyventojams neramios dienos: laukia iškeldinimas iš namų (33)

Sodų bendrija „Baltasis gandras“ jau daugybę metų kovoja už dar sovietmečiu gautus sklypus,...

Pasinaudojo moters bejėgiškumu: atėmė viską, ką turėjo (50)

Panevėžio apylinkės teisme – beprecedentė byla. Prokurorai siekia panaikinti sandorius, kuriais...

Atrado žemėje užkastus kalinio raštelius: patiriame tai, ko žmogaus protas nėra pajėgus įsivaizduoti (99)

Naujai rekonstruotas dokumentas, kurį 1944 metais Aušvice parašė vienas Graikijos žydų kalinys,...

Situacija Ispanijoje kaista: didžiulė minia išėjo į gatves (152)

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont as šeštadienio vakarą pareiškė, kad Katalonija...

Jubiliejiniame Dž. Butkutės koncerte Kaune – trikdžiai: teko stabdyti pasirodymą (196)

Likus mažiau nei pusvalandžiui iki Džordanos Butkutės koncerto pradžios Kaune, Nemuno saloje,...

Tragedija, kuri lig šiol stovi akyse: šį nusikaltėlį privalome įkalinti iki gyvos galvos (76)

Laikas negydo žaizdų – kiekvieną dieną prieš akis stovi tragiškai pasibaigusios nakties...

Vis dar turi parako: S. Krupeckaitei – Europos čempionato sidabras (15)

Lietuvė Simona Krupeckaitė Berlyne (Vokietija) vykstančio Europos dviračių treko čempionato...

Stilingi ir atsipalaidavę programuotojai darbe vaikšto mūvėdami kojines (83)

DELFI Stilius praėjusį penktadienį apsilankė Vilniuje esančiame Izraelio bendrovės biure „ Wix...

Vienas geriausių XIX amžiaus chirurgų – 300 proc. mirtingumas ir netyčia nupjautos sėklidės (20)

Prieš anestetik ų išradimą chirurgija buvo visai kitokia. Laikas buvo viskas ir kiekvienas...