aA
Spartėjantis gyvenimo tempas, didelis užimtumas – ir mūsų kasdieniame valgiaraštyje veik nebelikę tokių gardžių patiekalų kaip drebučiai, įvairios želė. Tenka apgailestauti, kad taip greitai užmiršome per daugelį metų išsaugotus patiekalus, juolab kad jie ne tik labai skanūs, bet ir naudingi organizmui – sveiki. Tad palepinkime namiškius išties puikiais skanumynais.
© Corbis/Scanpix
Obuoliai ir riešutai spanguolių drebučiuose

2 stiklinės praskiestų spanguolių sulčių, citrinos sultys ir nutarkuota žievelė, cukraus, druskos pagal skonį, ½ stiklinės majonezo, kapotų riešutų, supjaustytų obuolių, 15–20 g želatinos.

Į spanguolių sultis supilti išbrinkintą ir ištirpintą želatiną, truputį pakaitinti, kad visiškai ištirptų, pridėti citrinos sulčių, nutarkuotos žievelės, cukraus, druskos ir majonezo. Viską išmaišius dėti į šaldytuvą, kad pradėtų stingti. Tada išimti ir plakti, kol pabals; sudėti riešutus ir obuolius. Sukrėsti į formą ir užšaldyti.

Makaronų drebučiai

250 g lakštinių makaronų (geriau įvairiaspalvių), svogūnas, raudona saldžioji paprika, 2 marinuoti agurkai, indelis konservuotų kukurūzų, rūgštus obuolys, citrinos sultys, 200 g riebios grietinės, 2 šaukštai garstyčių, stiklinė mėsos sultinio, 8 šaukšteliai želatinos, 300 g pieniškų dešrelių, įvairių žalumynų, druskos, pipirų.

Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje taip, kaip nurodyta pakelyje. Nusunkti, perlieti šaltu vandeniu, nuvarvinti ir atvėsinti. Svogūną susmulkinti, paprikai išpjauti priekotį, išimti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustyti ir marinuotus agurkus.

Kukurūzus nusunkti ir nuvarvinti sietelyje. Obuolį nulupti, pašalinti sėklalizdžius, supjaustyti mažais kubeliais ir tuoj pat apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Žalumynus nuplauti, nusausinti, susmulkinti, sumaišyti su makaronais. Taip pat į makaronus įmaišyti ir visas kitas daržoves.

Dubenyje išplakti iki purumo grietinę su garstyčiomis. Pagardinti druska, pipirais bei šlakeliu citrinų sulčių. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje ir supilti į pašildytą sultinį. Viską plona srovele, maišant supilti į grietinės masę. Turimą padažą sumaišyti su makaronais ir daržovėmis.

Pusę šios masės sukrėsti į stačiakampę formą, perlietą šaltu vandeniu. Ant viršaus išdėlioti dešreles ir sukrėsti likusią makaronų masę. Viršų lengvai suspausti šaukštu ir padėti į šaldytuvą. Prieš tiekiant drebučius gražiai išversti į lėkštę, supjaustyti griežinėliais, o viršų apibarstyti smulkintais žalumynais.

Daržovių želė

Po raudoną ir žalią saldžiąją papriką, ½ indelio konservuotų kukurūzų, ½ stiklainio konservuotų žaliųjų alyvuogių, 1,5 stiklinės daržovių sultinio, 100 ml baltojo sauso vyno, kietai virtas kiaušinis, 6 šaukštai želatinos, citrinos griežinėlis, keletas karčiųjų pipirų žirnelių, lauro lapelis.

Padažui: po ½ stiklinės natūralaus jogurto ir plaktos grietinės, svogūnų laiškų, druskos, baltųjų pipirų.

Želatiną užmerkti keliuose šaukštuose šalto virinto vandens. Kai išbrinks, ištirpinti ½ stiklinės karšto vandens. Sultinį, vyną, lauro lapelį, citrinos griežinėlį, pipirų žirnelius užvirinti ir palikti ataušti. Tada perkošti per sietelį, supilti ištirpintą želatiną ir viską dar kartą užkaitinti. Paprikas supjaustyti juostelėmis, apie 3 min. virti pasūdytame vandenyje, ataušinti. Kukurūzus nusunkti, alyvuoges perpjauti pusiau.

Į nedidelius indelius supilstyti sultinį (apie 2 cm nuo dugno) ir atšaldyti. Tada į kiekvieną indelį dėti po kiaušinio griežinėlį, kelias alyvuoges, paprikos ir kukurūzų. Supilti likusį nuovirą ir 6 val. laikyti šaldytuve.

Svogūnų laiškus susmulkinti, suberti į išmaišytą su grietine jogurtą, įberti druskos ir pipirų. Sustingusius drebučius išdėti į lėkštes, o padažą patiekti atskirai.

Grybai drebučiuose

200 g želatinos, 2 l daržovių sultinio, 2 indeliai konservuotų pievagrybių, kelios įvairių spalvų saldžiosios paprikos, druskos, juodųjų pipirų.

Želatiną išbrinkinti ir ištirpinti pakaitintame sultinyje. Jei reikia, sultinį pagardinti druska ir pipirais. Konservuotus pievagrybius supjaustyti griežinėliais. Iš paprikų išpjaustyti papuošimus patiekalui pagražinti. Juos išdėlioti indo dugne, užpilti šiek tiek pasiruoštų drebučių ir palaukti, kol sustings.

Tada dėti pirmą sluoksnį pievagrybių griežinėlių ir, vėl užpylus drebučių, palikti sustingti. Taip kartoti, kol prisipildys visas indas. Sustingus drebučiams, prieš tiekiant patiekalą, indą trumpai panardinti į karšto vandens vonelę ir drebučius išversti į lėkštę.

Tai labai gražiai atrodantis patiekalas, kuris puikiai papuoš tiek kasdienį, tiek šventinį stalą.

Sumuštiniai su kiaušiniu drebučiuose

6 kiaušiniai, baltos ar juodos duonos, keli šaukštai mėgstamo majonezo.

Drebučiams: 450 g pomidorų, spanguolių, citrinų ar kitokių sulčių, 25–30 g želatinos.

Kiaušinius išvirti, nulupti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Šaltame vandenyje išbrinkintą želatiną ištirpinti keliuose šaukštuose karšto vandens ir supilti į sultis. Gerai išmaišyti ir padėti šaltai, kad sustingtų. Į pailgą formą įpilti nestorą pradedančių stingti sulčių drebučių ir palikti visiškai sustingti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių griežinėlius ir vėl užpilti stingstančių sulčių sluoksniu.

Drebučiams visiškai sustingus, išversti ant šaltu vandeniu sudrėkintos pjaustymo lentelės ir stiklinaite išspausti drebučių griežinėlius (viduryje turi būti su kiaušiniu). Tokio pat dydžio išspausti ir duonos riekutes, plonai aptepti majonezu ir ant viršaus uždėti po kiaušinį su drebučiais. Tokius sumuštinius geriausiai išdėlioti į lapinėmis salotomis išklotą lėkštę ar pusdubenį ir papuošti žalumynais.

Citrusinių vaisių želė

2 nedidelės citrinos, 3 stiklinės vandens, 3 šaukšteliai želatinos, nepilna stiklinė cukraus. 2 dideli apelsinai, l vandens, 2 šaukštai želatinos, 300 g cukraus.

Vaisius nuplauti, nulupti ar nutarkuoti žievelę ir išspausti sultis. Nuluptą žievelę reikėtų smulkiai supjaustyti. Cukrų suberti į puodą, supilti vandenį ir nuolat pamaišant užvirinti. Į karštą sirupą suberti žieveles ir lėtai supilti ištirpintą želatiną. Dar kartą viską užvirinti, šiek tiek atvėsinti, supilti išspaustas vaisių sultis, išmaišyti ir supilstyti į indelius. Atšaldyti. Galima papuošti plakta grietinėle ir apelsino arba citrinos griežinėliu.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Reformos pasekmės: mokytojai masiškai išeina iš darbo, dalis nežino, ar gaus atlyginimą (603)

Iki rugsėjo pabaigos liko vos kelios dienos, tačiau vis dar yra tokių mokyklų, kuriose mokytojai...

Oficiali statistika: kaip ir kodėl didėjo kainos po euro įvedimo (340)

Statistikos departamento renkami duomenys rodo, kad kainos nuo 2015 metų, kuomet buvo įvestas...

Kirkilas apie prieš krizę pakeltas pensijas: ir dabar manau, kad pasielgėme teisingai (43)

Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas pripažįsta, kad 2006–2008 metais užimdamas...

Lietuvos bankas, policija ir kitos institucijos toliau merkia pinigus į rusiškas IT sistemas LRT tyrimas (169)

Be Lietuvos banko, dar bent septynios svarbiausios valstybės institucijos – Policijos...

„Ryanair“ atšaukia šimtus skrydžių: laukia didžiausias streikas per visą bendrovės istoriją (4)

Penktadienį, rugsėjo 28 d., „Ryanair“ pilotai surengs streiką, kuris, jų teigimu, bus...

Darosi nejuokinga: kol rinktinei vadovaus Adomaitis, Motiejūnas nebus į ją kviečiamas? (23)

Donatas Motiejūnas nusprendė nutraukti tylą ir atvirai prakalbo apie konfliktą su Lietuvos...

Paaiškėjus įžūliam melui, iš „Mis Ukraina“ konkurso nugalėtojos atimta karūna

Rugsėjo 20 d. Ukrainos sostinėje Kijeve vykusio grožio konkurso „Mis Ukraina“ nugalėtoja...

Pranckietis piktinasi opozicija: jie nedirba savo darbo (36)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis piktinasi opozicija, kuriai atsisakius registruotis...

Medikai įvardijo šąlančių galūnių kaltininkus – galite atpažinti rimtą ligą (9)

Storos vilnonės kojinės ir karštas puodelis arbatos – tokiomis priemonėmis šąlančių...

Vizito pabaigoje – netikėtas popiežiaus perspėjimas: Baltijos šalys visada yra pavojuje (190)

Popiežius Pranciškus sako suprantantis Baltijos šalims nuolat gresiantį pavojų, nepaisant to,...