aA
Artėjant pačiai šviesiausiai metų šventei – Joninėms – siūlome vakaro kaltininkus – Jums artimus Jonus bei Janinas – pasveikinti ne tik žodžiais, bet ir netikėtu dėmesiu.
© Shutterstock nuotr.

„Arimex“ kulinaras pateikia keletą nesudėtingai paruošiamų, bet ypatingai gardžių trumpiausios nakties metuose atributų.

Nesvarbu, kokia proga bebūtų, tačiau niekas taip nepradžiugina, kaip rankų darbo dovana, gaminta su meile. Kviečiame Joninių naktį, susėdus prie šventinio stalo, pasidalinti savo nedideliais kūriniais, kurie ypatingą vasaros šventę paverstų dar ypatingesne.

„Jeigu stinga laiko, tačiau norisi pagaminti kažką saldaus, pyragas „Tinginys“ yra nepralenkiamas. Šiek tiek patobulinę pastarojo receptą: pridėję kondensuoto pieno, vaisių bei riešutų – pagaminsite išties prašmatnų ir sotų saldumyną. Gaminimas teužims apie 20 minučių, o Joninių nakties smaližiai liks ypač patenkinti“, – žadėjo kulinaras.

Ypatingas „Tinginys“

Ingredientai:

Stambesniais gabalėliais smulkinti sausainiai, 500 g
Sutirštinto pieno skardinė (250 ml)
Pakelis bent 80 proc. sviesto (200 g)
Juodasis šokoladas, 100 g
Sauja įvairių džiovintų vaisių (ypač tinka abrikosai, razinos, vyšnios, slyvos)
Sauja įvairių riešutų
Kakava, 3 šaukštai

Gaminimo eiga:

Sausainių trupinius suberkite į dubenį kartu su džiovintais vaisiais ir šiek tiek pasmulkintais riešutais. Išlydykite sviestą, supilkite sutirštintą pieną, sudėkite kakavos miltelius. Šokoladą susmulkinkite, suberkite į sviesto masę ir kaitinkite, kol ištirps.

Gautą masę nukelkite nuo ugnies, truputį paaušinkite ir apliekite sausainius. Gerai viską išmaišykite, sudėkite į formelę, suslėkite ir įdėkite į šaldytuvą atšalti. Kuo ilgiau tinginį palaikysite šaltai, tuo bus skaniau.

Nemėgstantiems saldumynų siūloma pasigaminti su kepiniais ant laužo derantį džiovintų slyvų padažą, kuris puikiai tinka prie keptos jautienos, kiaulienos ar vištienos. Tiesa, pastarąjį ruošti derėtų pradėti Joninių išvakarėse, kad džiovintos slyvos prisigertų vyno, o pastarasis suteiktų itin subtilų skonį.

Džiovintų slyvų padažas prie mėsos

Ingredientai

Džiovintų slyvų puodelis
Stiklinė baltojo vyno, arba 1/2 stiklinės baltojo vyno sumaišyto su 1/2 stiklinės apelsinų sulčių
Cukrus, 50 g
Vanduo, 50 ml
Slyvų (arba apelsinų) džemas, 2 šaukštai
Tarkuota imbiero šaknis, 1 šaukštas
Pusė anyžiaus žvaigždutės
2/3 stiklinės apelsinų sulčių
Šaukštelis krakmolo
Pusė šaukštelio kakavos
Pusės citrinos sultys

Gaminimo eiga:

Slyvas užpilkite sake ar vynu ir palikite pastovėti (mažiausiai – valandai, bet optimaliausia palikti parai). Į puodą supilkite vandenį, cukrų ir užvirkite. Sudėkite džemą, anyžius, imbierą, supilkite apelsinų sultis. Virkite maždaug 10 minučių, kol slyvos suminkštės ir padažas truputį sutirštės. Tuomet mažame puodelyje sumaišykite kelis šaukštus vandens su krakmolu ir kakava, supilkite į karštą padažą ir gerai išmaišykite – padažas turi gautis tirštas. Pagardinkite citrinos sultimis.

Norintiems gurmaniško skonio, siūlome įprastą, ant laužo kepamą, baltą sūrį pakeisti prancūziškuoju „Camembert“, pagardintą ypatingu medaus, graikinių riešutų ir šalavijo deriniu. Iškeptą, dar tekantį sūrį galite tepti tiesiai ant prancūziško batono, užkąsti uogiene ar valgyti su šviežiomis salotomis. Bet kokiu atveju – ne tik nustebintumėte, bet ir pamalonintumėte svečius: vieno tokio sūrio užtenka keliems asmenims.

Keptas „Camembert“ sūris

Ingredientai

Kamambero („Camembert“) sūris
Graikiniai riešutai, viena sauja
Medus, 2 šaukštai
Šalavijai, 1 šaukštas

Gaminimo eiga:

Riešutus susmulkinkite ir sumaišykite su skystu medumi bei šalavijais. Mišiniu aptepkite kamambero sūrį, likutį uždėkite ant sūrio viršaus. Sūrį suvyniokite į kepimo foliją ir kepkite ant laužo apie 10 minučių.

Jeigu norite įtikti net ir išrankiausiam Jonui, kuris laikosi sveikos mitybos principų ar visiškai nevartoja pieno, kiaušinių bei sviesto, puikiai tiks sveikuolių saldumynas, gaminamas iš įvairių riešutų ir medaus. Tai – namuose paruoštas avižinio batonėlio pakaitalas, kurį galima kaip nors originaliai suvynioti ir, pavyzdžiui, padovanoti vardadienį švenčiančiajam visai savaitei skirtą lauknešėlį.

Sveikuolių saldumynas

Ingredientai:

Graikiniai riešutai 50 gramų
Saldinti kakavos milteliai 40 gramų
Medus, 3 valgomieji šaukštai
Gliaudytos saulėgrąžos 50 gramų
Agavų sirupas, 2 valgomieji šaukštai
Razinos, 75 gramai
Avižiniai dribsniai, 200 gramų
Linų sėmenys, 50 gramų

Gaminimo eiga:

Avižinius dribsnius, smulkintus graikinius riešutus, saulėgrąžas bei linų sėmenis pakepinkite sausoje keptuvėje, kol įgaus auksinį atspalvį. Viską sudėkite į vieną dubenį su razinomis, kakava, agavų sirupu bei medumi ir išmaišykite. Gautą masę sudėkite ant maistinės plėvelės, suformuokite norimą formą, paslėkite ir palikite maždaug 3-4 val., iki sustings. Patiekite supjaustę gabalėliais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Į Rytų Ukrainą plūdo išskirtinė Rusijos technika: po mokymų rusų kariams nustatė vienodą diagnozę (172)

Prieš penkerius metus, antrojoje 2014 m. rugpjūčio mėnesio pusėje, vadinamasis „Ilovaisko...

Lietuvis daro tai, apie ką daugelis svajoja, bet nedrįsta: mano tikslas – pasiekti visišką dugną (39)

Prieš trejus metus prisidengęs Modus Vivendi slapyvardžiu 24-erių Edgaras Bajerčius sėdęs ant...

Pinigų tema lietuviams kalbėti gėda ne mažiau nei apie seksą: jei už žinias rašytų pažymį, dažnas gautų 4 (85)

Pinigų klausimas lietuviams kartais yra toks pats tabu kaip ir seksas ar politika. Dar labiau nejauku...

Kodėl lietuviški kurortai yra daug blogiau nei užsienio: turtingųjų pasaulis Interlakenas ir jo beprotiškos kainos (194)

„Niekada nevažiuočiau į lietuviškus kurortus“, „Palanga – brangi tragedija“, „Į...

13 daug antioksidantų turinčių produktų: valgydami juos kovojate su kenksmingais procesais organizme (7)

Antioksidantai yra junginiai, padedantys atitolinti ląstelių pažeidimus ar net galintys užkirsti...

Investuotojai nenurašo penktojo pagal dydį miesto: vaiduoklį keis nauja verslo oazė (18)

Nors per pastarąjį dešimtmetį Panevėžyje gyventojų sumažėjo daugiau nei dvidešimčia...

Iš „Misijos Sibiras“ grįžusi Amerikos lietuvaitė: dabar važinėsiu po Ameriką ir viską pasakosiu (105)

Tarp šešiolikos šių metų ekspedicijos „ Misija Sibiras “ dalyvių pirmą kartą buvo...

Bretanė – vieta, kur saugoma istorija ir gerbiamos tradicijos (13)

Gerai išvystytas Prancūzijos greitųjų traukinių (TGV) transporto tinklas suteikia unikalią...

Linkytė ir Vaitiekūnas papasakojo apie slogias mintis ir kaip pavyko pamilti save (75)

Laisvės pikniko metu „Rytojaus jaunimo“ diskusijų zonoje didelio susidomėjimo sulaukė...

Gamtos ženklus stebinti dzūkė jau žino, kokie bus rudens orai ir kada sulauksime pirmojo sniego (88)

Gamtos ženklus stebinti ir orus pagal juos prognozuojanti marcinkoniškė Janina Janušauskienė...