aA
Vyno ir maisto derinimas yra ypatingai asmeniškas malonaus laiko leidimo būdas, priklausantis nuo aplinkos, kultūros ir kiekvieno asmens įpročių pasirenkant vyną. Vokiečiai gali manyti, kad tam tikras vynas yra sausas, tuo tarpu prancūzams tas pats vynas pasirodys esantis saldus. Vyno, patiekiamo su aštriu maistu, skonis skirsis nuo to, ar mes jį ragausime su bulvėmis, ar su makaronais.
Vynas
Vynas
Galiausiai, prieiname prie to, kas patinka individui ir koks derinys jam yra maloniausias. Žinoma, galima daryti tam tikrus apibendrinimus apie “vidutinio asmens pojūčius”, kurių pagrindu sudaromos raudonojo, baltojo, putojančio vyno ir maisto suderinamumo lentelės.

Visgi jomis vadovautis reikėtų tik kaip pradžiamoksliu, kuomet galvojate “aš esu žmogus, taigi gali būti, kad mano skonio pojūčiai bus panašūs į milijonų kitų žmonių.” Kuomet jūs pagalvojate, kokie jūs esate skirtingi kaip asmenybės ir kad visa tai taip pat pasireiškia ir jūsų skonio sistema, jūs suvoksite, kokios gali būti skirtingos vyno ir maisto derinimo galimybės. Taigi nuo ko pradėti… galbūt nuo tų dviejų pojūčių organų, kuriuos turi dauguma žmonių: nosies ir liežuvio.

Vynas

Pojūčiai, kuriuos jums suteikia vynas – skonis ir aromatas – nepriklauso vien tik nuo jūsų liežuvio. Jūsų liežuvis turi “zonas”, kurios atpažįsta atskirus skonių tipus, taigi pageidautina, kad vynas padengtų jas visas. Liežuvio galiukas jaučia saldumą, priekinė dalis – sūrumą, galinė – rūgštumą, o pati giliausia vieta – kartumą. Netgi kiekvienoje dalyje yra gausybė skirtingų “intensyvumų.”

Lyginant su šiuo puikiai organizuotu, tačiau apibendrinančiu liežuviu, jūsų nosis yra neįtikėtinai jautri atskirdama kvapus minutės tikslumu. Ji geba pajusti kai kurių kvapų koncentraciją tarp milijono kitų.

Kuo dažniau lavinkite abu savo pojūčius kreipdami dėmesį į tai, ką aptinkate vyne, sužinokite ir atminkite, kokie deriniai jums patinka, o kokie – ne. Kuo daugiau skonių išmėginsite kasdieninėje veikloje, tuo didesnės bus jūsų “skonio žinios”, kuomet jums teks išsiaiškinti, koks yra konkretaus vyno skonis.

Vynas

Derinimas nėra paslaptingas mokslas. Tai tiesiog sprendimas apie tai, koks vynas geriausiai išryškins patiekiamo maisto skonį, ir kuris maistas geriausiai išryškins patiekiamo vyno savybes. Visa tai priklauso nuo to, kaip jums asmeniškai tai patinka. Sugalvokite palyginimą, nesusijusį su vynu. Nedaugelis žmonių sugalvotų valgyti švelnų, popieriaus plonumo kepinį su riebiu jautienos troškiniu, česnakine duona ir bulvėmis.

Pyragėlis tiesiog “pranyktų” ir būtų užgožtas kitų kvapų ir skonių. Ta pati taisyklė galioja ir vynui. Nereikia, kad maistas visiškai užgožtų vyną, kad visiškai nejaustumėte jo skonio. Priešingai, reikia stengtis, kad vynas nebūtų toks stiprus, kad nepajustumėte maisto skonio. Pusiausvyra glūdi kažkur viduryje.

Ar reikia derinti panašius dalykus – obuolių skonio vyną su obuolių desertu? Ar reikia tam tikrų kontrastų, kad mėsos troškinio aštrumas harmoningai derėtų su šiek tiek saldoku vynu? Tinka bet kuris metodas, kaip ir nesuskaičiuojama daugybė kitų. Vienas iš linksmųjų dalykų – eksperimentuoti su skirtingais deriniais ir taip išsiaiškinti, kuris jūsų gomuriui yra pats maloniausias.

Vynas

Vienas ypatingai tipiškas prie vyno patiekiamas produktas yra sūris, o daugelyje vyno vakarėlių jis patiekiamas kaip pagrindinis užkandis. Kodėl? Yra tokia gausa įvairiausių sūrių, kad tikrai yra bent po vieną, kuris tinka prie bet kurios vyno rūšies.

Sūris taip pat išryškina vyno skonį. Jis “sušvelnina” skonį ir išryškina tai, kas geriausia abiejuose. Tiek vynas, tiek ir sūris yra natūralūs produktai, sukurti labai rūpestingai ir tobulai subrandinti. Daugumoje atvejų raudonas vynas puikiai dera su kietu sūriu, o baltas – su minkštesniu, tačiau ir vėlgi tai priklauso nuo jūsų asmeninio skonio ir nuo to, kokios skonio kombinacijos jums yra priimtiniausios. O kaip su desertais? Nors ledo vynas puikiai dera su vaisiniais pyragėliais, šokoladą su vynu suderinti sunku. Iš esmės prie desertų labiausiai tinka Rislingas, Cabernet arba Portveinas.

Rislingas

Vynas ir maistas

Rislingas yra gaminamas daugelyje vietų, tačiau geriausi yra iš Vokietijos ir Kalifornijos. Rislingo rūšies vynuogės yra kilę iš Vokietijos ir ten yra auginamos nuo keturioliktojo amžiaus. Rislingas yra saldus, tačiau sudėtingas baltas vynas, kuris puikiai tinka kaip desertinis vynas. Jis dažnai turi vaisių ir gėlių aromatą.

Cabernet Sauvignon

Vynas

Cabernet yra vienas iš populiariausių vynų rinkoje. Cabernet vadinamos tiek vynuogės, tiek iš jų gaminami vynai. Tai vieni puikiausių pasaulio raudonųjų vynų dėl savo skonio ir aromato gilumo ir sodrumo. Cabernet vynuogės yra auginamos visame pasaulyje – Pietų Amerikoje, Australijoje, Libane, Long Ailende Niujorko valstijoje, Šiaurės Kalifornijoje ir, žinoma, Prancūzijoje.

Cabernet vynas gali būti sodrus ir švelnus, išlaikytas. Jo spalva yra tamsiai raudona, o pirmas pajuntamas skonis yra juodųjų serbentų. Tarp kitų tonų gali būti gervuogės ir mėta. Tradiciškai jis yra brandinamas ąžuolinėse statinėse, taigi perima ir šį prieskonį bei turi vanilės aromatą.

Portveinas

Vynas

Portveinas yra spirituotas vynas iš Douro slėnio Portugalijoje. Portveinu gali būti vadinami tik šie vynai, lygiai taip pat kaip kai kurių rūšių gėrimus gali vadinti tik prancūzai. Švelnus, šilkinio skonio ir sodrus, portveinas yra gardžiausias gurkšnojamas iš mažų stiklinėlių prie židinio, po ilgos darbo dienos.

Jūs pastebėsite, kad daugelis žmonių turi gana griežtas taisykles dėl to, ką galima su kuo patiekti. Išsiaiškinkite, kokie deriniai jums yra gardžiausi. Drąsiai eksperimentuokite ir užsirašykite, kurie vynai geriausiai tinka prie kokio maisto. Jūs pastebėsite, kad ir patys tapsite geriausiais vyno ir maisto derinimo ekspertais!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po skandalingo gaisro – dvi versijos ir šokiruojantys liudijimai: dėl žalos sveikatai svarstomi ieškiniai teismui (117)

„Tarša būtų buvusi mažesnė, jeigu jie būtų leidę tiesiog toms padangoms sudegti, nei...

Taršos skandalas atsirito ir iki Utenos: įmonė nevalytų atliekų duobę slėpė po tentu (183)

Įmonę „Kibiras“ patikrinę Aplinkos apsaugos agentūros specialistai užfiksavo nelegalų...

11 mln. gyventojų turintis miestas izoliuojamas: atšaukiami skrydžiai, stabdomas viešasis transportas papildyta (35)

Kinijos Uhano miesto, kur prasidėjo naujojo jau keliolikos gyvybių pareikalavusio viruso protrūkis,...

Pažiūrėkite į savo senus batus, daug ką sužinosite apie sveikatą: gydytojas įvardijo pavojingus atvejus (17)

Ar kada pastebėjote, kaip skirtingai žmonės nudėvi batus? Vieni išklypsta į kairę, kiti į...

Nausėda į Lietuvą kviečia Lenkijos banką „Pekao“

Prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė Lenkijos „Pekao“ banką pradėti veiklą Lietuvoje.

Lietuviai ruošiasi svarbiausiai kelionių medžioklei: jau šią savaitę prasidės specialių pasiūlymų lietus (3)

Kelionių agentūrų duomenimis, sausį pasiekiamas didžiausias kelionių pirkimų įkarštis. Dėl...

Valstybė atveria duomenis visuomenei: šalies pajamos ir išlaidos dabar – kaip ant delno

Nuo ketvirtadienio atveriami visų Lietuvos viešojo sektoriaus subjektų duomenys. Specialiame...

„Rytas“ jaučia palikęs sezono vidurio duobę užnugaryje, Sirvydis – išsivadavęs iš pančių (26)

Per pirmus du Europos taurės varžybų antro etapo turus nė vieno tritaškio nepataikęs Deividas...

Po ekspertizės paaiškėjo tikroji oro uoste priepuolį patyrusio reperio Juice WRLD mirties priežastis (18)

Reperis Juice WRLD, kurio tikrasis vardas – Jaradas Anthony Higginsas, mirė gruodžio 8-ąją iš...