aA
Vištų kepenėlės turtingos folio rūgštimi arba vitaminu B9, kuris tituluojamas pagrindiniu moters sveikatos vitaminu. Jis ypatingai būtinas būsimoms mamoms.
Kepenėlės
© Shutterstock nuotr.

Įdomūs faktai:

1. Vištų kepenėlėse daug vitamino A, kuris naudingas odai ir gleivinei. Vienoje porcijoje vištų kepenėlių yra viso mėnesio vitamino B12 norma, o jis palaiko normalią nervų sistemos veiklą, skatina maisto virškinimą, baltymų gamybą, riebalų ir angliavandenių apykaitą.

2. Vištų kepenėles galima naudoti ruošiant salotas, paštetus, kepant kotletus, pyragus, užkepėles ir gaminant kitus patiekalus. Šį produktą galima vartoti netgi laikantis dietos. Prie jo puikiai tinka įvairiausios daržovės – burokėliai, morkos, svogūnai, česnakas, pomidorai, pupelės. Vištų kepenėlės taip pat dera su ryžiais, riešutais, džiovintomis slyvomis, spanguolėmis, ananasais ir citrinomis.

3. Prie vištų kepenėlių tinka saldžiarūgščiai padažai. Pats paprasčiausias variantas – patroškinti kepenėles obuolių sultyse , o pabaigoje įdėti šiek tiek grietinės ar grietinėlės. Yra ir „labiau aristokratiškas“ receptas: kelias minutes ant stiprios ugnies apkepti kepenėles, išdėlioti jas ant rukolos salotų ir užpilti trintomis rūgščiomis uogomis (pavyzdžiui, spanguolėmis).

4. Kepenys, kaip ir visi subproduktai, yra puiki apsinuodijimą sukeliančių mikroorganizmų dauginimosi ir augimo terpė, todėl būtina laikytis tam tikrų šio produkto saugojimo ir gaminimo taisyklių.

Prieš gaminant patiekalą su kepenimis, nuo jų pašalinkite stambius tulžies latakus, kraujagysles ir tulžies pūslę. Pastarąjį šalinti reikia labai atsargiai, kitaip išsiliejusi tulžis apkartins produktą ir šio kartaus skonio pašalinti nebepavyks. Plėvelė nuo kepenų nuimama jas gerai nuplovus po tekančiu vandeniu.

5. Vištų kepenėlės labai naudingos spartaus augimo laikotarpiais – vaikystėje, paauglystėje, nėštumo metu ar maitinant kūdikį. Šiame produkte gausu vitamino B1 – tiamino, gerinančio smegenų veiklą, suteikiančio energijos, skatinančio augimą, apetitą, gebėjimą mokytis ir būtiną raumenų tonusui palaikyti. Vištų kepenėlės rekomenduojamos ir asmenims, piktnaudžiaujantiems alkoholiu ar rūkalais, nes tai yra tam tikras antioksidantas.

Šiltos vištų kepenėlių, apelsinų ir braškių salotos

250-300 g vištų kepenėlių
1 gūžė mėgstamų lapinių salotų
1 apelsinas
4 didelės braškės
80 g mėgstamo sūrio
sauja graikinių riešutų
ketvirtadalis stiklinės granatų sulčių
pusantro šaukšto rudojo cukraus
1 šaukšto balzamiko acto
pagal skonį druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

1. Vištienos kepenėles pamirkykite balzamiko acte.

2. Braškes nuplaukite, apelsiną nulupkite ir išimkite pertvarėles. Uogas ir vaisių supjaustykite kubeliais.

3. Sūrį smulkiai sutarkuokite. Graikinius riešutus susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.

4. Pasiruoškite užpilą. Granatų sultis kartu su balzamiko actu pašildykite, suberkite cukrų ir kaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Tada nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

5. Vištų kepenėles supjaustykite nedideliais gabalėliais ir ant didelės ugnies apkepinkite su šlakeliu aliejaus. Prieš pabaigą pasūdykite ir įberkite pipirų.

6. Plokščioje salotinėje išdėliokite salotų lapus, tada per vidurį suberkite apkeptas kepenėles, braškes ir apelsiną. Apibarstykite sūriu, graikiniais riešutais ir apšlakstykite užpilu.

Vištų kepenėlių paštetas su brendžiu

500 g vištų kepenėlių
2 svogūnų galvos
1 česnako galva
100 g sviesto
200 ml grietinėlės
1 šaukštelis druskos
2-3 šaukštai mėgstamo brendžio (tinka ir konjakas)
1 šaukštelis tarkuoto muskato riešuto

Gaminimas:

1. Svogūnus ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

2. Vištų krūtinėles išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nusausėtų.

3. Sviestą išlydykite didelėje keptuvėje ir jame iki auksinio atspalvio apkepkite svogūnus ir česnakus.

4. Kai daržovės apkeps, perdėkite į kokį nors indą, o tame pačiame svieste ant didelės ugnies apkepinkite kepenėles, kol gražiai apskrus. Leiskite ataušti.

5. Į trintuvę sudėkite atvėsintas kepenėles, svogūnus ir česnakus, grietinėlę, brendį (ar konjaką) ir tarkuotą muskato riešutą, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai sutrinkite. Paruoštą masę perdėkite į norimą indą, uždenkite dangčiu ir valandai įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ligoninės „mirtininkės“: vienintelis kriterijus gali nulemti 15 ligoninių likimą (200)

DELFI pasiekė Sveikatos apsaugos ministerijos ( SAM ) specialistų parengta neoficiali analizė,...

Šeimai finansų krizė nesibaigia iki šiol: įžvelgia sistemines spragas (13)

Praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje besipučiant nekilnojamojo turto kainų burbului, verslininkas...

ES gimė Italijos saloje, dabar jos gyventojai nori lauk (59)

Niūriai žvelgdamas į apleistą salos uostą, Ciro Alleatis nė kiek neabejoja, kas yra kaltas dėl...

Sinoptikai perspėja: šaltukas primins, kad artėja žiema (14)

Pirmadienį Baltijos regiono link savo poveikio sferą plės Skandinaviškas anticiklonas, Lietuva...

Tragiškas Celine Dion gyvenimas - lyg prakeiksmas: lydimas gedulo, persileidimų ir vyro kančių (11)

Kanadiečių dainininkės Celine Dion širdis niekuomet nepamirš velionio vyro ir buvusio...

Didžiuliai vandens kiekiai suteka į plyšius vandenyno dugne – kur jis dingsta? (25)

Jūs tikriausiai žinote, kad Žemės paviršius yra tarsi suskeldėjusio kiaušinio lukštas....

Planuojantiems statybas: ką privaloma žinoti apie detaliojo ir bendrojo plano koregavimą (2)

Rinkdamiesi žemės sklypą, kuriame norėtumėte statyti savo svajonių namą ar vystyti kitą...

Pasitelkite vieną gudrybę ir įspaudų ant kilimo neliks iš karto

Kai norisi permainų namuose, o laiko remontui nėra, pakanka perstatyti baldus – malonios permainos...

Pavojingų atliekų mūsų namuose netrūksta: kaip su jomis elgtis?

Kasdieniai poreikiai kiekvienos šeimos namuose palieka po nemažą krepšelį atliekų. Dalį...

8 klaidos, kurių rudenį neišvengia dažnas sodininkas (2)

Rudenį paprastai pasijuntame išvarginti žemės ūkio darbų, todėl norime juos kuo greičiau...