aA
Šafranu dažydavo kilmingųjų rūbus, naudojo vaistų, kvepalų gamyboje. Šafranas ilgą laiką buvo auginamas tik Rytuose – Persijoje, Babilone, Kinijoje. Europoje šį prieskonį pirmieji pradėjo auginti ispanai, vėliau – prancūzai. Dabar jo plantacijų yra ir Graikijoje, Turkijoje, Irane, Madagaskare.
Šafranas
© Corbis/Scanpix
Priklausomai nuo klimato ir dirvožemio įvairiose šalyse užauginto šafrano skonis ir spalva šiek tiek skiriasi. Norint gauti kilogramą šafrano, reikia rankomis nuskinti apie 200 tūkstančių tikrojo kroko (nedidelio, rudenį žydinčio daugiamečio augalo) žiedų ir išskabyti jų purkeles, kurios yra siūlelio formos ir sveria tik po 10 miligramų.

Purkos renkamos ankstų rytą, kai tik išsiskleidžia violetiniai žiedai, po to džiovinamos tampa raudonai oranžinėmis, kartais geltonomis. Kuo purkos tamsesnės, tuo šafranas yra geresnės kokybės.

Kartais purkos sumalamos ir parduodamos kaip šafrano milteliai. Tačiau žinovai pataria geriau pirkti sudžiovintas purkas, o ne miltelius, nes šafranas, kaip ir daugelis vertingų dalykų, klastojamas – vietoje tikro šafrano miltelių pardavinėjant sumaltus medetkos žiedlapius, kurie tik nudažo patiekalus, tačiau nesuteikia jiems nei skonio, nei aromato.

Šafranas
© Corbis/Scanpix

Šafranas dėl savito kartoko skonio jau kelis tūkstančius metų naudojamas kulinarijoje – labiausiai jis tinka ryžių patiekalams gardinti, nes nudažo juos gražia auksine spalva. Šafranu skaninami avienos, žuvies troškiniai, gardinamos sriubos, padažai, likeriai. Tačiau vertėtų prisiminti, jog šio prieskonio į patiekalą reikia dėti labai nedaug – priešingu atveju valgis taps neskaniai kartus.

Kad šafranas kvepėtų ir būtų ryškiai oranžinės spalvos, jis šiek tiek pakepinamas sausoje keptuvėje, susmulkinamas ir užpilamas šaukštu pieno ar vandens, pabrinkinamas. Gautas mišinys supilamas į gaminamą patiekalą. Sumalto šafrano papildomai ruošti nereikia. Jei jo dedama į kepinius, jis įminkomas į tešlą proceso metu. Ruošiant kitus valgius, šafrano įdedama likus 5 min. iki patiekalo gaminimo pabaigos.

Šį prieskonį geriausiai laikyti popieriniame maišelyje, nes uždarytas į sandarius indus ir nekvėpuodamas, prieskonis supelys.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tarptautiniame kontrabandos tinkle įsipainiojo lietuviai: genialus planas apeiti Rusijos sankcijas (126)

Šeštame aukšte esančiame bute Sankt Peterburgo Lenino prospekte Nastia Loškina ant virtuvės...

Gyventojai prezidentei už darbą surašė pažymius: kokia Grybauskaitė liks atmintyje? (313)

Per beveik dešimt metų prezidentės Dalios Grybauskaitės populiarumo kreivė nukrito daugiau negu...

Lustų rinka smigo žemyn: 400 mlrd. dolerių vertės pramonės klestėjimas eina į pabaigą (24)

Nuostoliai lustų gamintojų rinkoje praėjusią savaitę tęsiasi, ypač po to, kai JAV...

Dvejus metus nelaiminčios rinktinės vedlys posto palikti neskuba: ne laikas apie tai kalbėti specialiai DELFI iš Belgrado (39)

Pirmas Tautų lygos turnyras lietuviams prisvilo: C divizione 4 grupėje Lietuvos futbolo rinktinė...

Juozaičio pranašystė: jei taip toliau, po 20 m. nebebus lietuvių kalbos ir tautos (1757)

„Niekada taip nebuvo, kad lietuvis taip ėstų lietuvį. Po bet kurio straipsnio tokių keiksmų...

Monikai Šalčiūtei nenusisekė romanas su Donatu Motiejūnu: buvau apgauta, buvo daug melo (98)

Daugeliui vis dar yra paslaptis, kaip žmonės uždirba pinigus socialiniuose tinkluose dėdami savo...

Naujo „Mercedes-Benz G63 AMG“ testas: kam rūpi bekelė – kalbame apie įvaizdį už 180 tūkst. eurų (26)

Garsiausia „ Mercedes-Benz “ gamos ikona galima laikyti G klasę. 39-erius metus gaminamas...

Darbe – kaip namuose: kas turi užtikrinti gerą savijautą dirbant biure

Ekspertai vieningi: šiuolaikiniai darbdaviai, norintys pritraukti ir išlaikyti talentus savo...

Studentų gyvenimas tarpukariu: „karvė ar studijos?“, išradingi „versliukai“ ir noras maištauti (2)

Studentų gyvenimas visuomet buvo apaugęs mitais ir stereotipais. Nuo mamos kotletų, įdėtų į...

Su Nekrošiumi dirbusios aktorės vos tramdo ašaras: taip netikėta, taip staiga (44)

Antradienio rytą Lietuvą žaibiškai apskriejo liūdna žinia – mirė garsus teatro režisierius...