Vilniaus senamiestyje įsikūręs ir jau savo lankytoją atradęs portugališkos virtuvės restoranas „Galo do Porto“ surengė POP-UP vakarienę.
Bacalhau - vytintų menkių užkandis
© Organizatorių nuotr.

Vienkartinės ir vienintėlės tokios vakarienės virtuvės šefu tapo ir svečiams gamino, restorano „Galo do Porto“ kvietimu į Vilnių iš Maputo (Mozambikas) atvykęs garsus kulinaras Celestino Santos (Cello).

Beiroje (Mozambikas), Portugalų šeimoje gimęs, tačiau Johanesburge (Pietų Afrika) užaugęs, Cello virtuvės paslapčių išmoko iš savo mamos, kuri tuo metu darbavosi nuosavame restorane, o jis, laisvu nuo pamokų metu, mielai jai talkindavo.

Dabar jau pripažintas, kulinarines knygas rašantis virtuvės virtuozas grįžo į Mozambiką ir ten vadovauja maitinimo paslaugų įmonėje.

Paklaustas, koks paties mėgstamiausias patiekalas, svečias nedvejodamas atsakė, kad tai yra „bacalhau“ – tradicinis portugalų virtuvės patiekalas iš vytintos, o vėliau vėl išmirkytos menkės, dažniausiai patiekiamas su bulvėmis. Ir pridūrė, kad Portugalijoje tokiai menkei ruošti egzistuoja daugiau nei 300 būdų.

Svečias prasitarė, kad lietuviškų patiekalų dar neragavo, tačiau apie cepelinus jau girdėjo, ir pasvarstė, kad galbūt ir „bacalhau“ tiktų cepelinų įdarui, tikindamas, kad tik taip ir gimsta kulinariniai šedevrai.

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs, portugalas maloniai nustebo, kad restorano „Galo do Porto“ kulinarai, padedami negausios, bet draugiškos ir kūrybingos portugalų bendruomenės,
stebėtinai gerai ir greitai įvaldė šios virtuvės paslaptis. Jam ypač patiko patiekalas is Algarvės „Cataplana de Marisco“.

Vienkartinės „pop-up“ vakarienės metu svečiai vaišinosi tradiciniu portugališku maistu.

Vakaro meniu sudarė:

Aperityvas – Madeiros punčas (Poncha da Madeira), gardintas citrinomis, cukrumi ir medumi.

Užkandžiai – Sūdytų menkių užkandis (Bacalhau a careca), patiekiamas su bulvėmis, svogūnais ir česnakais. Kale kopūstų sriuba (Caldo verde), gardinta chorizo dešra.

Pagrindiniai patiekalai – Keptas aštuonkojis (Polvo a lagareoro) gaminamas alyvuogių aliejuje ir patiekiamas su bulvėmis marškinėliuose. Jautienos išpjovos kepsnys (Bife Recheado) įdarytas vištienos kepenėlėmis.

Desertui – anakardžių pyragas (Tarte de cajuil).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis atrėžė Grybauskaitei: į prezidentūrą iki rinkimų kojos nekels (346)

„Valstiečių žaliųjų“ lyderis Ramūnas Karbauskis užbrėžė raudoną liniją santykiuose...

„Žalgirį“ premijomis motyvavęs Motiejūnas paslapčia pildo galimų naujokų sąrašą (13)

Neįtikėtinai sėkmingas „Žalgirio“ sezonas suteiks klubui tvirtą finansinį pagrindą, kuris...

Dalia Grybauskaitė – apie „paskolas dėžutėse“, VSD pažymas ir „Agroverslo“ susiliejimą su politika išskirtinis interviu (553)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad teisėsauga turi labai atsargiai galvoti, kokius slaptus...

VSD kreipėsi į prokuratūrą „dėl neteisėtai paviešintos žvalgybos informacijos“ (16)

Valstybės saugumo departamentas ( VSD ) trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl...

Medeina Čijauskaitė: gimdamos moterimis mes jau pralaimėjome gyvenimo loterijoje (158)

Justės ašaros byra ant kompiuterio klaviatūros. Aplink sėdintys kolegos nejaukiai muistosi, kelios...

Siūlo lygiuotis į Vokietiją ir Šiaurės Italiją: jei gali jie, kodėl negalėtume ir mes? (9)

Praėjusią savaitę nevyriausybinės organizacijos VšĮ „Žiedinė ekonomika“ ir...

Šimašiaus ultimatumas Skverneliui: arba pritariat, arba nacionalinio stadiono nebus (273)

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad per porą savaičių negavus Vyriausybės pritarimo,...

Pamatytas vaizdas sukrėtė skaitytoją: ar tik vaistinės darbuotojai nesityčioja iš neįgaliųjų?

Į DELFI redakciją kreipėsi moteris, kurią papiktino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ( LSMU...

Ruošiasi gydymo įstaigų pertvarkai: paslaugos nutols nuo pacientų? (103)

Vyriausybei trečiadienį nutarus Seimui teikti pataisas, kurios leistų optimizuoti gydymo įstaigų...

Ugniagesiai gelbėjo į melioracijos griovį nuvairavusį nelaimėlį (3)

Lazdijų rajone, Šadžiūnų kaime, į melioracijos griovį šalia užpelkėjusios Ilgio ežero...