aA
Vilniaus senamiestyje įsikūręs ir jau savo lankytoją atradęs portugališkos virtuvės restoranas „Galo do Porto“ surengė POP-UP vakarienę.
Bacalhau - vytintų menkių užkandis
© Organizatorių nuotr.

Vienkartinės ir vienintėlės tokios vakarienės virtuvės šefu tapo ir svečiams gamino, restorano „Galo do Porto“ kvietimu į Vilnių iš Maputo (Mozambikas) atvykęs garsus kulinaras Celestino Santos (Cello).

Beiroje (Mozambikas), Portugalų šeimoje gimęs, tačiau Johanesburge (Pietų Afrika) užaugęs, Cello virtuvės paslapčių išmoko iš savo mamos, kuri tuo metu darbavosi nuosavame restorane, o jis, laisvu nuo pamokų metu, mielai jai talkindavo.

Dabar jau pripažintas, kulinarines knygas rašantis virtuvės virtuozas grįžo į Mozambiką ir ten vadovauja maitinimo paslaugų įmonėje.

Paklaustas, koks paties mėgstamiausias patiekalas, svečias nedvejodamas atsakė, kad tai yra „bacalhau“ – tradicinis portugalų virtuvės patiekalas iš vytintos, o vėliau vėl išmirkytos menkės, dažniausiai patiekiamas su bulvėmis. Ir pridūrė, kad Portugalijoje tokiai menkei ruošti egzistuoja daugiau nei 300 būdų.

Svečias prasitarė, kad lietuviškų patiekalų dar neragavo, tačiau apie cepelinus jau girdėjo, ir pasvarstė, kad galbūt ir „bacalhau“ tiktų cepelinų įdarui, tikindamas, kad tik taip ir gimsta kulinariniai šedevrai.

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs, portugalas maloniai nustebo, kad restorano „Galo do Porto“ kulinarai, padedami negausios, bet draugiškos ir kūrybingos portugalų bendruomenės,
stebėtinai gerai ir greitai įvaldė šios virtuvės paslaptis. Jam ypač patiko patiekalas is Algarvės „Cataplana de Marisco“.

Vienkartinės „pop-up“ vakarienės metu svečiai vaišinosi tradiciniu portugališku maistu.

Vakaro meniu sudarė:

Aperityvas – Madeiros punčas (Poncha da Madeira), gardintas citrinomis, cukrumi ir medumi.

Užkandžiai – Sūdytų menkių užkandis (Bacalhau a careca), patiekiamas su bulvėmis, svogūnais ir česnakais. Kale kopūstų sriuba (Caldo verde), gardinta chorizo dešra.

Pagrindiniai patiekalai – Keptas aštuonkojis (Polvo a lagareoro) gaminamas alyvuogių aliejuje ir patiekiamas su bulvėmis marškinėliuose. Jautienos išpjovos kepsnys (Bife Recheado) įdarytas vištienos kepenėlėmis.

Desertui – anakardžių pyragas (Tarte de cajuil).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (214)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (635)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Orai: šaltis po truputį įsigalės (2)

Savaitė, prasidėjusi šalčiu, nelepins ir toliau. Artimiausiomis dienomis žadama daugiau...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (56)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (35)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (34)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne Ronaldo – triumfavo Modričius lietuvių balsai rinkimuose (13)

Šių metų sensacija Kroatijos rinktinės ir Madrido „Real“ variklis 33 metų Luka Modričius...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (462)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (30)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...