aA
Seniau manyta, kad sotus pavasario atgimimo šventės stalas turėjo garantuoti ir turtingus metus. Be velykinių margučių ant jo privalėjo būti daug mėsiškų patiekalų – norėta pavalgyti sočiai, kad greičiau sugrįžtų jėgos po ilgo pasninkavimo ir sunkios žiemos.
© Shutterstock nuotr.

Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus.

Nuo seno populiariausia – kiauliena

Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus. Padėdavo ir kiaulės galvą arba net visą paršelį

Velykų vaišėms patiekdavo ir dešrų, mėsos vyniotinių, šaltienos. Štai suvalkiečiai šaltieną virdavo iš kiaulės kojų, liežuvio, knyslės. Taip pat spausdavo kiaulės galvos sūrį. Žemaitijoje buvo populiarus riebus šiupinys, kugelis su kiaulės kojomis bei karka.

Įvairiuose šalies regionuose taip pat būdavo kepama bei troškinama paukštiena: žąsys, vištos, kalakutai. Atiduodant duoklę karvei vaišindavosi ir pieno produktais. Sūris buvo viena iš pagrindinių stalo puošmenų. Iš naminio sviesto suformuodavo avinėlį.

Velykos – neįsivaizduojamos be įvairių pyragų. Tai irgi simbolizavo namų turtingumą. Aukštaitijoje iš pyrago tešlos likučių dar iškepdavo ir „paukščiukus“.

Sveikesnis vyniotinis

Dabar tradicinis Velykų stalas paruošiamas daug greičiau – parduotuvėse gausu įvairiausių mėsos patiekalų. Galima rinktis ir triušieną, avieną ar žvėrieną.

Daug kas itin vertina mažiau kaloringą mėsą – kalakutieną. Galite išbandyti kalakuto krūtinėlės vyniotinį su džiovintais vaisiais.

1800 g kalakutienos gabalą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė, įtrinkite ją mėgiamais prieskoniais ir palikite kelioms valandoms. Nuplautus džiovintus vaisius (200 g abrikosų ir 70 g razinų) užpilkite 250 ml sauso baltojo vyno ir taip pat palikite, kad išbrinktų.

Vėliau nuvarvinę nesusigėrusį skystį, sukiškite vaisius į mėsos įpjovą. Kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Tada krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite 3 valgomaisiais šaukštais sviesto, užpilkite nuo vaisių likusį skystį. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais aplaistydami išsiskyrusiu skysčiu. Prieš patiekdami išimkite siūlus, mėsą supjaustykite gabalėliais.

Papuoškime žalumynais

Kad velykinis stalas būtų ne tik sotus, bet ir sveikas, nepagailėkite ant jo padėti gaivių pavasarinių salotų, svogūnų laiškų. Nepamirškite tradicinių ašarą spaudžiančių krienų. Juos galite sumaišyti ir su grietine ar majonezu, pridėkite krapų.

Kaip ir senovėje Velykų stalą būtinai papuoškime žalumynais: išsprogusiomis beržo, „kačiukų“ šakelėmis, bruknienojais, pataisais, pirmosiomis pavasario gėlytėmis ir kt.

Kiaušinis kitaip

Šalia įprastų margučių išbandykite kiaušinį patiekti kitaip. Pavyzdžiui, įdarykite kietai išvirtus ir atvėsintus kiaušinius su lukštu. Pirmiausia dantytu peiliuku perpjaukite jį pusiau išilgai. Išimtą turinį susmulkinkite, pridėti smulkintos (keptos ar virtos) žuvies ar mėsos, druskos, pipirų pagal skonį, smulkintų svogūnų laiškų, krapų, kitų žalumynų. Sumaišyti su grietine.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Užkalnis. Rinkimų košmaro scenarijus (100)

Jums reikės rinktis iš Sauliaus Skvernelio ir Rolando Pakso. Toks bus antrasis prezidento rinkimų...

Vienas popierius apnuogino nepatogią tiesą: ką iš tiesų žinome apie Seime priimamus sprendimus? (106)

Pastaruoju metu konfliktai tarp valdančiųjų ir opozicijos yra tapę tokie įprasti, kad sunku juos...

Ušacko ultimatumas Gabrieliui Landsbergiui: tai primena gerai surežisuotą spektaklį atnaujinta 13.52 (15)

Trečiadienį kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas viešai kreipėsi į Tėvynės Sąjungos -...

Skvernelio kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko (40)

Trečiadienį Vyriausybė svarsto planą, kaip ruošiamasi didinti konkurenciją maisto produktų...

Kreivus žvilgsnius į lietuvį pasaulio vicečempionų šalyje keičia septynženkliai pasiūlymai specialiai DELFI iš Zagrebo (10)

Užėjęs į kavinę išgerti puodelio espresso , Mindaugas Nikoličius gali nekrapštyti iš...

Karbauskis prisipažino: Guoga būtų geresnis meras už Šimašių (112)

Europarlamentaras Antanas Guoga šiuo metu nėra siūlomas kandidatu į sostinės merus, bet juo...

Demaskuok.lt pristatyta Europos Komisijos atstovybėje

Rugsėjo 26 d. nacionalinė iniciatyva Demaskuok.lt pirmą kartą pristatyta ES institucijų...

Indrė Makaraitytė. Kiek tau skauda, kad Lietuvoje išžudyti žydai? (686)

Popiežius Lietuvoje viešėjo ir tą dieną, kai buvo minimas Vilniaus geto likvidavimo 75-metis....

Draudikai perspėja: sukčių taikiniu tapo vairuotojai žiedinėse sankryžose – įkliūti gali kiekvienas (105)

Tyčia sukelti eismo įvykiai siekiant pasipelnyti – neretas sukčiavimo būdas užsienyje, tačiau...

Vilkaviškietės slapta kamera nufilmavo siaubingą įrašą: vyras atidaro voljero vartus ir lazda daužo šunį (33)

Feisbuke plinta šokiruojantis vaizdo įrašas: į svetimą kiemą įsibrovęs vyras atidaro voljerą...