Seniau manyta, kad sotus pavasario atgimimo šventės stalas turėjo garantuoti ir turtingus metus. Be velykinių margučių ant jo privalėjo būti daug mėsiškų patiekalų – norėta pavalgyti sočiai, kad greičiau sugrįžtų jėgos po ilgo pasninkavimo ir sunkios žiemos.
© Shutterstock nuotr.

Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus.

Nuo seno populiariausia – kiauliena

Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus. Padėdavo ir kiaulės galvą arba net visą paršelį

Velykų vaišėms patiekdavo ir dešrų, mėsos vyniotinių, šaltienos. Štai suvalkiečiai šaltieną virdavo iš kiaulės kojų, liežuvio, knyslės. Taip pat spausdavo kiaulės galvos sūrį. Žemaitijoje buvo populiarus riebus šiupinys, kugelis su kiaulės kojomis bei karka.

Įvairiuose šalies regionuose taip pat būdavo kepama bei troškinama paukštiena: žąsys, vištos, kalakutai. Atiduodant duoklę karvei vaišindavosi ir pieno produktais. Sūris buvo viena iš pagrindinių stalo puošmenų. Iš naminio sviesto suformuodavo avinėlį.

Velykos – neįsivaizduojamos be įvairių pyragų. Tai irgi simbolizavo namų turtingumą. Aukštaitijoje iš pyrago tešlos likučių dar iškepdavo ir „paukščiukus“.

Sveikesnis vyniotinis

Dabar tradicinis Velykų stalas paruošiamas daug greičiau – parduotuvėse gausu įvairiausių mėsos patiekalų. Galima rinktis ir triušieną, avieną ar žvėrieną.

Daug kas itin vertina mažiau kaloringą mėsą – kalakutieną. Galite išbandyti kalakuto krūtinėlės vyniotinį su džiovintais vaisiais.

1800 g kalakutienos gabalą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė, įtrinkite ją mėgiamais prieskoniais ir palikite kelioms valandoms. Nuplautus džiovintus vaisius (200 g abrikosų ir 70 g razinų) užpilkite 250 ml sauso baltojo vyno ir taip pat palikite, kad išbrinktų.

Vėliau nuvarvinę nesusigėrusį skystį, sukiškite vaisius į mėsos įpjovą. Kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Tada krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite 3 valgomaisiais šaukštais sviesto, užpilkite nuo vaisių likusį skystį. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais aplaistydami išsiskyrusiu skysčiu. Prieš patiekdami išimkite siūlus, mėsą supjaustykite gabalėliais.

Papuoškime žalumynais

Kad velykinis stalas būtų ne tik sotus, bet ir sveikas, nepagailėkite ant jo padėti gaivių pavasarinių salotų, svogūnų laiškų. Nepamirškite tradicinių ašarą spaudžiančių krienų. Juos galite sumaišyti ir su grietine ar majonezu, pridėkite krapų.

Kaip ir senovėje Velykų stalą būtinai papuoškime žalumynais: išsprogusiomis beržo, „kačiukų“ šakelėmis, bruknienojais, pataisais, pirmosiomis pavasario gėlytėmis ir kt.

Kiaušinis kitaip

Šalia įprastų margučių išbandykite kiaušinį patiekti kitaip. Pavyzdžiui, įdarykite kietai išvirtus ir atvėsintus kiaušinius su lukštu. Pirmiausia dantytu peiliuku perpjaukite jį pusiau išilgai. Išimtą turinį susmulkinkite, pridėti smulkintos (keptos ar virtos) žuvies ar mėsos, druskos, pipirų pagal skonį, smulkintų svogūnų laiškų, krapų, kitų žalumynų. Sumaišyti su grietine.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Stebėtinas žemvaldžių įžūlumas: braunasi net ir į kapines (86)

Kėdainių rajone Okainių žemės ūkio bendrovei pradėjus grandiozines statybas, vietos gyventojai...

Skripalio istorijoje rusai bedė pirštu į Baltijos šalis (215)

Prieš kelias dienas Didžiosios Britanijos žiniasklaida įvardijo galimus Sergejaus ir Julijos...

Iššūkį Egidijui Dragūnui metusi bokso čempionė šaukiasi pagalbos: į kvailesnę situaciją nesu patekusi (390)

Po skandalingo atlikėjo Egidijaus Dragūno (SEL) pasisakymo apie mados tinklaraštininkę Simoną...

R.I.T.A: pagalba Seimo nariams – iš Vangos pranašysčių (58)

Mokesčių mokėtojų išlaikomų Seimo narių padėjėjų yra įvairiausių profesijų ir pomėgių,...

Įspūdinga transformacija: „Žalgirio“ arena per naktį iš ledinės virto krepšinio meka (10)

Kauno „Žalgirio“ arena yra pasiruošusi Eurolygos atkrintamosioms varžyboms. Vėlų...

Daugelis moterų po gimdymo tikrai nenori pozuoti fotografams: o kur slypi Kate Middleton grožio paslaptis? (3)

Pirmadienio pavakarę Kembridžo kunigaikštienė drauge su princu Williamu išėjo pro Švč. Marijos...

Miestas, kuriame druska prilyginama baltajam auksui

Kai mano draugė ištarė TAIP savo išrinktajam jaukiuose istoriniuose Liuneburgo santuokų rūmuose,...

Policija ėmėsi narkotikų feisbuke: operacijos metu sulaikytas 31 žmogus (10)

Lietuvos kriminalinė policija daugiau nei pusmetį vykdė operaciją, kurios metu gaudė asmenis,...

„Žalgiris“ pluša žaidėjų rinkoje: Kaune laukia Biručio, derasi su dabartiniais žaidėjais (27)

Neseniai sutartį su Brandonu Daviesu pratęsęs Kauno „Žalgiris“ aktyviai darbuojasi žaidėjų...

Šiaurės Korėjos žiniasklaida padarė retą išimtį – paskelbė blogą naujieną (5)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas apsilankė Kinijos ambasadoje Pchenjane ir išreiškė...