*********************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

*********************

Plikytos tešlos pyragėliai

Tešlai reikės: (600g tešlos išeina)

190 ml pieno (arba vandens)
90 g sviesto
žiupsnelio druskos
½ šaukštelio cukraus
150 g miltų
3-4 kiaušinių

Įdarui:

kelių valgomųjų šaukštų desertinės varškės (galima pakeisti kitu mėgstamu kremu)

Gaminimo eiga:

1. Puode užvirti pieną, sviestą, druską ir cukrų.

2. Užvirus pienui ir išsilydžius sviestui, puodą nuimti nuo ugnies ir į pieną suberti persijotus miltus. Išmaišyti.

3. Puodą vėl dėti ant mažos ugnies ir mediniu šaukštu nuolat maišant, plikyti tešlą.

4. Maišyti tol, kol tešlą sušoks į vieną gumulą.

5. Tešlai sušokus į vieną gumulą, ją perkelti į kitą puodą ir vieną po kito įmušti kiaušinius. Kitas kiaušinis įmušamas tik tada, kai prieš tai buvęs bus visiškai įmaišytas į tešlą.

6. Tešla turi gautis vientisa, stangri ir elastinga.

7. Skardoje patiesti kepimo popierių ir konditeriniu švirkštu išspausti norimos formos ir dydžio pyragėlius. Jei konditerinio švirkšto neturite, dėkite tiesiog su šaukštu. Kepti ~ 15 min. 200-220 laipsnių orkaitėje.

8. Iškepusius pyragėlius ataušinti ir pripildyti įvairiais įdarais. Įdarą įspausti konditerinio švirkšto pagalba.

SKANAUS!
Asta P.

******************

Mūsų šventinis kepinys - naminė duona.

Ingredientai:

2 arbatiniai šaukšteliai cukraus
250 ml šilto vandens
25 g mielių
1 arbatinis šaukštelis druskos
200 g kvietinių miltų
200 g ruginių miltų
4 valgomi šaukštai aliejaus
2 valgomi šaukštai linų sėmenų

Gaminimas:

Į dubenį supyliau šiltą vandenį, jame ištirpinau cukrų ir subėriau trupintas mieles. Leidau mielėms ištirpti.

Į gautą skystį supyliau aliejų, persijotus miltus su druska maišytus, linų sėmenis. Tešla atrodė lipni, bet paminkius 20 minučių jau nebelipo prie rankų.

Išminkytą tešlą dėjau atgal į dubenį, uždengiau drėgnu rankšluosčiu ir palikau, kad patrigubėtų.

Kepimo formą patepiau riebalais. Pakilusią tešlą dar kartą paminkiau rankose ir užlenkiau jos kraštus į apačią, kad pasidarytų apvalus rutulys.

Duonelę dėjau skardon, viršų apibarsčiau miltais. Palikau pakilti dviguvai.

Tešlai pakilus, dėjau į iki 220 įkaitintą orkaitę. Orkaitės dugne padėjau dubenį su vandeniu.

Kepiau 15 min, kol duonos viršus gražiai parudo.

Sumažinau temperatūrą iki 170 laipsnių, duoną uždengiau folija ir palikau kepti 30 min. Iškepusią duoną išėmiau ir uždengusi rankšluosčiu palikau "pailsėti" 15 minučių.

Silva Š.

*****************

Keptas sūrio tortas su žele

Pagrindui reikės:

2 pakelių šokoladinių sausainių „Selga“,
120 g sviesto,
80 g sutirštinto pieno.

Varškės sluoksniui:

750 g trintos varškės „President“,
250 g maskarponės sūrio,
7 kiaušinių,
300 g riebios grietinėlės,
8 šaukštų cukraus pudros,
2 šaukštų vanilino cukraus,
60 g kavos likerio,
8 šaukštų bulvių krakmolo.

Užpilui:

2,5 šaukštų želatinos,
500 ml aviečių sirupo.

Papuošimui:

Uogų,
100 g balto šokolado,
100 g juodo šokolado.

Gaminimas:

Maltus sausainius sumaišyti su garuose tirpintu sviestu, sumaišytu su sutirštintu pienu. Dabar galima nusipirkti po labai nedaug to pieno. Tortinę ištepti sviestu, suformuoti sausaininę formą ir dėti valandai į šaldymo kamerą.

Su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi išplakti kiaušinius. Į išplaktus kiaušinius sudėti varškę, sumaišytą su maskarpone ir saikingai išplakta grietinėle. Maišant supilti krakmolą, kavos likerį. Viską labai gerai išplakti iki vienalytės masės. Paragauti, jei reikia, dar pasaldinti.

Kremą supilti į šaldytą sausaininę formą ir kepti apie 50 min.(turi gerai iškilti) 180 l. karštumo orkaitėje.

Palaikyti kambaryje kol atšals (tortas tolygiai sukrenta), o po to dar bent 6 val. laikyti šaldytuve.

Apiberti uogomis ir užlieti žele, pagaminta iš avietinio sirupo ir želatinos, pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės. Galima naudoti pirktinę avietinę želę.

Atšaldyti.

Ant vaškinio popieriaus juostos ištirpintu šokoladu piešti širdis. Kelias minutes palaukti kol sustings. Po to šokoladine puse tą popierių prilipinti prie torto. Palaikyti valandą šaldytuve ir popierių nulupti.

Tuo pačiu metodu pagaminti ir drugelius. Aš piešiu didesniu medicininiu švirkštu.

Maskarponės tortas su persikais ir mangais

Ingredientai:

Pagrindui:

400 g baltų sausainių
130 g sviesto
90 g sutirštinto pieno

Baltam kremui:

500 g maskarponės sūrio
400 g jogurtinės grietinės
100 g persikų kompoto
5 šaukštų cukraus miltelių
2 šaukštų Santa Maria natūralios vanilės cukraus
pusės citrinos sulčių
4 šaukštų želatinos

Geltonam sluoksniui:

1 mažos skardinės konservuotų mangų
50 - 70 g. persikų kompoto
2 šaukštų želatinos

Papuošimui:

visų persikų puselių iš didelės konservuotų persikų skardinės
100 g. balto šokolado
100 g. juodo šokolado
1 pakuotės kivinės želės

Gaminimas:

Maltus sausainius sumaišyti su garuose tirpintu sviestu, sumaišytu su sutirštintu pienu. Gera žinia - dabar galima nusipirkti po labai nedaug to pieno. Tortinę ištepti sviestu, suformuoti sausaininę formą ir kepti apie 10 min.

Atvėsinti formą, nenuimant tortinės kraštų.

Maskarponę išmaišyti su grietine ir cukriukais, įpilti citrinos. Paruoštą pagal instrukciją mažame kiekyje vandens želatiną patogiau pirma supilti į persikų kompotą, o po to supilti į baltą kremą ir gerai išmaišyti.

Suversti į torto formą.

Maišikliu suplakti konservuotų mangų visą turinį, Įpilti dar persikų sulčių, bei supilti paruošą želatiną.

Šaukštu kiek praskiri baltą masę ir pilti mangų tyrę. Bet galima baltą ir geltoną tyres sumaišyti ir supilti kartu - bus vientisa gelsva masė.

Palaukti kol sustings.
Iš persikų gaminti gėles ir puošti.
Užpilti kivių žele.

Ant vaškinio popieriaus juostos ištirpintu šokoladu piešti tvorą, Kelias minutes palaukti kol sustings. Po to šokoladinė puse tą popierių prilipinti prie torto. Palaikyti valandą šaldytuve ir tą popierių nulupti.

Tikrai lengva ir paprasta pasigaminti šį tortą - ežerėlį su kiaulpienėmis, aptvertą tvora:)

Regina R.

****************

Sausainiai "Margučiai"

200g margarino
100 g cukraus
1 kiaušinis
300 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelio malto muskato
150 g miltinio cukraus
3-4 šaukštai citrinų sulčių
spalvotų pabarstukų papuošimui

Gaminimas:

Išsukame minkštą margariną su cukrum, kiaušiniu, vaniliniu ir likusiais biriais produktais.

Tada iškočiojame 0,7 cm storio lakštą ir formuojame kiaušinių formos sausainėlius.

Kepame 150-170C temperatūros orkaitėje ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos apie 20min.

Glajui: miltinį cukrų išsukame su citrinos sultimis. Juo aptepame sausainius. Viršų papuošiame pabarstukais ir/ar tirpintu šokoladu.

Elina S.

*******************

Nekeptas sūrio tortas su vyšniomis

Pagrindas:

300 g šokoladinių sausainių (naudoju "Selga")
100 g sviesto

Įdaras:

500 g maskarponės sūrio
200 ml 33-35% grietinėlės
150 g cukraus
20 g želatinos

Papuošimui:

Keletas vyšnių torto viršui (tinka ir šaldytos)
1 pakelio vyšnių žele

Visų pirma želatiną užpilame 100 ml šalto virinto vandens ir pastatome 40-60 min, kad išbrinktų.

Pagrindui mėsmale sumalame sausainius. Ištirpiname sviestą, išmaišome su sausainių trupiniais. Turi gautis biri, drėgna masė. Sausainių masę suberiame į 24-26 cm. torto formą nuimamais kraštais, stipriai spausdami suformuojame pagrindą (gerai prispaudžiame kraštuose). Pastatome į šaldytuvą, kol ruošime įdarą.

Želatiną pakaitiname iki užvirimo, ir nukeliame nuo viryklės (neviriname). Ataušiname. Išplakame grietinėlę su cukrumi, sudedame maskarponę ir gerai išmaišome. Supilame ataušintą želatiną ir viska išmaišome iki vientisos masės.

Įdarą dedame ant torto pagrindo, tolygiai paskirstome. Ant torto išdėliojame vyšnias ir iš lėto užpilame ištirpintą žele. Statome į šaldytuvą 3-4 val., kad sustingtų, nors aš dažniausiai palieku nakčiai.

Skanaus!
Asta P.

**********************

Velykų boba

Velykinis pyragas iš 15 kiaušinių! Švenčių proga galima. Ypač kai rezultatas puikus!

Bobai reikės:

15 kiaušinių trynių,
½ puodelio cukraus,
1 puodelio miltų,
30 g sausų mielių,
šlakelio natūralios vanilės ekstrakto,
gabaliuko sviesto.

Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi ir vanilės ekstraktu iki baltos purios masės.

Miltus sumaišome su mielėmis ir po truputėlį beriame į trynių masę. Tešlą plakame apie 20 – 30 min.

Kepimo indą ištepame sviestu ir pilame paruoštą tešlą. Statom šiltai ir kildinam apie 1 val. Iškilusią tešlą pašauname į iki 180 oC įkaitintą orkaitę 30 - 40 min.

Puošiam pavasariškai.
Skanaus ir gražų artėjančių švenčių!

Žydrūnė M.

**************

KIAUŠINIŲ KEKSIUKAI

5 vnt. kiaušinių
4 valg. šaukštas miltų
pagal skonį druskos
1/2 valg. šaukštas nedidelės paprikos
1/2 arb. šaukštelis sodos nugesintos actu
3-4 valg. šaukštas konservuotų žirnelių

Išplakite kiaušinius, juos pasūdykite. Paskui sudėkite miltus su soda, gerai išmaišykite. Paskiausiai sudėkite žirnelius ir kubeliais pjaustytas morkas. Pilkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 20 - 25 min.

Kefyriniai keksiukai

3 vnt. kiaušinių
100 g cukraus
100 g margarino
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
1 stiklinė manų kruopų
1,5 stiklinės kefyro
1 stiklinė miltų

Manus sumaišykite su kefyru. Atskirame inde iki purumo išsukite kiaušinius su cukrumi. Po truputį suberkite su kepimo milteliais sumaišytą stiklinę miltų, manų ir kefyro mišinį. Gerai išsukite.

Paskiausiai įmaišykite lydytą atvėsintą margariną ir kepkite apie pusvalandį 180 C orkaitėje specialiose keksiukų formose.

Janina

************

Velykų bobutės pintinė

Mums prireiks šių produktų:

5 kiaušiniai
3-4 stiklinės miltų
1 stiklinė medaus
1 stiklinė cukraus
1 v. š. sviesto

Gaminimo eiga:

Miltus suberiame į dubenį, ten pat supilame ir lengvai išplaktus kiaušinius. Minkome tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų. Jei trūksta miltų, jų pridėkite daugiau, tai priklausys nuo kiaušinių dydžio. Tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo, supjaustome siauromis juostelėmis. Kiekvieną juostelę pavoliojame, jog ji taptų apvali, tuomet jas supjaustome žirnio dydžio kamuoliukais.

Puode įkaitiname aliejų ir dedame tešlos rutuliukus. Kepame trumpai, kol jie įgaus gražų auksinį atspalvį. Būkite atsargūs! Jie pūsis ir spragsės lauk iš puodo. Iškepusius kamuoliukus suberiame į servetėle išklotą dubenį, kad susigertų aliejaus perteklius.

Baigus kepti, pasiruošiame glajų. Puode užkaičiame valgomąjį šaukštą sviesto, medų ir cukrų. Verdame ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol viskas suvirs į vientisą, tąsų sirupą. Ar jis jau paruoštas, sužinosite pakėlę šaukštą su verdančiu sirupu virš puodo - pilnas burbuliukų, gintarinės spalvos glajus turi tįsti lyg siūlas ir iškart kietėti. Kuo trumpiau virsite sirupą, tuo gardėsis bus minkštesnis, jei virsite ilgiau - kietesnis ir tvirtesnis.

Dar karštą supilame ant tešlos kamuoliukų ir greit maišome, kol viskas susijungs. Norimos formos dubenį ištepame sviestu, sukrečiame rutuliukų ir sirupo masę, spaudžiame kamuoliukus, jog jie susislėgtų ir formuojame pintinės vidų, jog jis liktų tuščias. Iš likusios masės pasidarome pintinės rankeną, kurią vėliau pritvirtinsime.

Kai atvės, saldėsį išverskite iš dubens ir mediniais smeigtukais pritvirtinkite rankeną. Štai ir paruošta! Belieka pintinės vidų pripildyti margais kiaušiniais ir ryte nudžiuginti vaikus tokiomis Velykų bobutės lauktuvėmis ar gražiai supakuoti ir padovanoti brangiems žmonėms mažą, saldų gabalėlį pavasario. Jaukių Šv. Velykų!

Giedrė

*****************

Pavasariškas varškės tortas

Ingredientai:

250 g miltų
150g cukraus
50 g kakavos
150 g sviesto arba margarino
2 pakeliai pertrintos varškės (gali būti 1 dalis paprastos varškės ir 1 dalis rikotos ar maskarponės sūrio)
1 indelis saldaus kondensuoto pieno (su cukrumi, nes kiti būna be cukraus)
2 kiaušiniai
1 šaukštas grietinės
truputis vanilinio cukraus

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Pasiruoškite 26 cm apvalią formą, išklokite ją kepimo popieriumi.

Kombaine išmaišyti miltus, cukraus pudrą, kakavą, sviestą ir vanilę. Maišyti pulso režimu, kol pasidarys trupiniai. Arba, jei neturi kombaino, galima ingredientus kapoti peiliu irgi kol gausis trupiniai, tik kad ilgiau užtrunka. Jei tešla per sausa, įdėkite dar truputį grietinės.
Trupinius suberkite į kepimo formą ir paspausti ranka, kad gautųsi vientisas sluoksnis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.

Tuo metu pasiruošti įdarą: išplakite varškę, kondensuotą pieną ir kiaušinius. Dar kartais įpilu porą šaukštų brendžio ir/ar migdolų esencijos, labai gardų prieskonį suteikia.

Gautą masę užpilkite ant apkepto pagrindo ir kepkite 25 – 30 minučių.

Visiškai ataušinkite ir bent 2-3 valandos palaikykite šaldytuve (skaniausias būna pabuvęs per naktį).

Puoškite kaip tik norite, nes šis tortukas tinka įvairioms progoms :)

Skanių desertų!

Asta P.

****************

Pyragas-tortas „Napoleonas“

Lakštams reikės:

1 kg miltų
0.5 kg margarino arba sviesto
2 kiaušiniai
400-450 ml ledinio vandens
1/2 a.š.druskos
1 v.š.citrinos sulčių

Visi produktai turi būti šalti.

Gaminimas:

Ant stalo išbarstyti miltus. Ant stambios tarkos sutarkuoti margariną ar sviestą ir lengvai sumaišyti. Tada atskirame inde sumaišyti kiaušinius, druską, citrinos sultis ir vandenį ir
po truputį pilti į miltų-margarino mišinį. Greitai suminkyti tešlą. Sudėti į maišelį ir padėti į šaldytuvą mažiausiai 4 val.
Tada padalinti į keturias dalis ir iškočioti 4-5 mm storio lakštus. Dėti į vandeniu suvilgytą skardą, subadyti peiliu, kad lakštas neišsipūstų ir kepti 220'C orkaitėje apie 20 min.

Kremas:

0,8 l pieno
4 kiaušiniai
0,3 kg minkšto sviesto
4 v.š.miltų
1 ir 1/3 stiklinės cukraus

Gaminimas:

Pieną sumaišyti su cukrumi ir dėti ant ugnies, kol pienas užvirs, suplakti kiaušinius su miltais. Į kiaušinių-miltų mišinį įpilti 2 samčius šilto pieno - sumaišyti ir supilti atgal į pieną. Pastoviai maišyti,kad kremas nepriliptų prie puodo dugno, kai pasirodys pirmi burbuliukai nuimti nuo ugnies. Atvėsinti. Išplakti sviestą iki baltumo, sumaišyti su atvėsintų kremu ir plakti toliau iki vienalytės masės.

Pyrago-torto surinkimas

Lakštus pertepti kremu,trupiniais apibarstyti pyragą sumaišytais su cukraus pudra.

Papuošiau braškėmis ir mėtų lapeliais.
Skanaus!

Aliona G.

******************

Baltojo šokolado keksiukai

Reikės:

200 g natūralaus jogurto
200 g miltų
70 g cukraus
75 ml aliejaus
1 kiaušinio
140 g baltojo šokolado
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 nubraukto šaukštelio sodos

Gaminimas:

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda. Kitame inde išplakame kiaušinį su cukrumi, pilame aliejų, sudedame jogurtą. Po truputį supilame miltų mišinį, viską gerai išmaišome, sudedame smulkiai sutarkuotą baltą šokoladą ir dar kartą gerai išmaišome. Kepame apie 15 min. 175 laipsnių orkaitėje.

Aldona

*****************

Purūs keksiukai Velykoms

Reikės:

125 g. sviesto
115 g. cukraus
10 g. vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
125 g. miltų
1 arbt. š. kepimo miltelių
2 valg. š. pieno
Tikro šokolado (kiekis priklauso nuo noro)

Gaminimas:

Kiaušinius išplakame kartu su paprastu cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Plakame kol masė pasidarys beveik balta. Tada sudedame tirpintą sviestą, vėl plakame. Pilame pieną, plakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir juos persijojame i masę. Sijoti reikia, kad nebūtų gumulėlių ir tešla būtų pūri. Gerai viską išplakame.

Galiausiai sudedame šokolado gabalėlius ir atsargiai išmaišome. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Tešlą sukrečiame į keksiukų formą (geriausiai formą dar papildomai ištepti sviestu). Dedame į orkaitę ir kepame 20-30 min. Skanaus:)

Milda

*****************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)