Šis receptas atsiųstas konkursui „Gardžiausias velykinis patiekalas“. Kviečiame dalyvauti ir jus!
© Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

Tešlai: 5 st. (stiklinės) miltų, 2 st. grietinėlės, 70 g šviežių mielių, 7 kiaušiniai, 1,5 st. cukraus, 200 g sviesto, 0,5 st. razinų, 0,5 st. migdolų drožlių (ar kokie patinka džiovinti vaisiai), konjako, 0,5 st. apelsinų, citrinų cukatų (nebūtina), 1 mažas pakelis vanilinio cukraus, 0,5 a.š. druskos, 0,5 citrinos sulčių, cukraus pudros, 0,5 st. cukraus sirupo, 1 - 2 kiaušinio baltymų, nutarkuotos apelsino ir citrinos žievelių.

Paruošimas:

Razinas užpilame konjaku. Tešlos paruošimui imame vidutinio dydžio indą ir pašildytoje grietinėlėje ištirpinti mieles, įdedam pusę cukraus, padaryti raugą, įdedant pusę persijotų miltų, išmaišyti ir padėti 1 - 1,5 valandos šiltai (žiūrėkite kaip kils tešla).

Trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti iki baltumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilti ištirpintą sviestą vandens vonelėje, gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus su trupučiu druskos. Kada raugas bus pakilęs supilame kiaušinių sviesto mišinį, nuo razinų nupilti skysti ir sudėti į tešlą, taip pat sudėti migdolus, druska, sudėti baltymus, gerai ir atsargiai išmaišyti, persijoti ir sudėti likusius miltus, likusį cukrų. Išminkyti tešlą ir vėl padėti šiltai uždengus šiltu drėgnu rankšluosčiu. Kada tešla padidės du kartus ją išminkyti ir vėl duoti jai pakilti. Darant tešlą netriukšmauti, netrankyti durimis, kad nebūtu skersvėjo, tai šventas patiekalas!

Pasiruošti kepimo formas, man geriausi dviejų rūšių: aukštis – 12 cm/Ø 10, 15 cm/ Ø 12 (kame kepti, spręskite patys, galite mažoje ar didelėje formoje). Tešlą dėti iki pusės kepimo formos (jei formos ne su nepridegančia danga, dėkite kepimo popierių, galite patepti sviestu) ir duoti vėl pakilti iki ¾ formos.

Dedam į orkaitę įkaitintą iki 180 – 200 laipsnių temperatūros ir kepam apie 40 minučių (aišku priklauso nuo dydžio), jei viršus paruduos uždenkite drėgnu kepimo popieriumi ir tikrinkite mediniu pagaliuku įdurdami į kepini (jei drėgnas dar kepkite, sausas iškepęs jau). Iškepus duokite truputį atvėsti, tada išimkite iš formų ir papuoškite savo nuožiūra!

Galite pabarstyti cukraus pudra, šokoladu, pabarstukais, glazūra. Vienas papuošimo būdų: išplakti baltymus iki standžių putų, toliau plakant pilti cukraus sirupą, įdėti nutarkuotas apelsino, citrinos žieveles, supilti citrinų sultis (ragaukite) ir išmaišyti iki vienalytės masės.

Prieš užpilant ant kepinio, glazūrą pašildyti iki 60 - 65 laipsnių temperatūros nuolat maišant. Į glazūrą galima įdėti kakavos, šokolado, įpilti spanguolių sulčių (tada nereikės citrinų sulčių).

Skanaus per šv.Velykas!!!

Kęstutis

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Prabilo mįslingai mirusio kario artimieji: mirties priežastis yra visiškai neaiški (294)

Savaitgalį vykusios karių linksmybės baigėsi mįslinga tragedija – netikėtai mirė 25-erių...

Užkalnis. Kodėl gyvename blogai? Nes turime per daug atostogų ir laisvų dienų (602)

Palaukit, apie ką aš čia vėl? Apie tą patį: kad turime Lietuvoje viską, ko nusipelnome, ir dar...

Ulevičius: Palangoje sustabdytas „Cadillac“ – ne Karbauskio patikslinta 00.20 (329)

Ketvirtadienio vakarą naujienų portalas lrytas.lt paskelbė, kad Palangos prieigose vykdyto...

Po dailidžių ir studentų sviesto iššūkio „Žalgirio“ treneris prabilo apie būtinas permainas (9)

5 tūkst. gyventojų neturinčio Klaksviko (Farerų salos) futbolininkai nepasimetė šimtą kartų...

Karolina Meschino prakalbo apie siaubingus kompleksus, kurie kamuoja nuo pat vaikystės: rengėsi net tėčio drabužiais (125)

Kompleksų, ko gero, turi kiekvienas žmogus – net ir žvaigždės prisipažįsta, kad vienu ar kitu...

Ginekologė įspėja neprisižaisti: įvardijo pačią nepatikimiausią priemonę nuo nėštumo (54)

Nors rinkoje apstu įvairių priemonių apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo, ne visi linkę jomis...

Alikantėje įstrigę lietuviai kelias valandas duso lėktuve (41)

Ketvirtadienio popietę iš Alikantės į Kauną turėjęs skristi „Ryanair“ oro linijų...

Kaip aš sužinojau, kad mano vyras vedė kitą moterį (9)

Yve Gibney, nacionalinės sveikatos tarnybos medicinos sesuo iš Mersisaido, buvo laimingai...

Keleivis nufilmavo paskutines akimirkas prieš lėktuvo katastrofą (26)

Praeitą savaitę prie Pretorijos miesto Pietų Afrikos Respublikoje sudužo lėktuvas. Du žmonės...

Romantiškiausia Lietuvos vieta – čia jums reikės daug pinigų (68)

Nors romantika ir pinigai dažniausiai neturi nieko bendro, vis tik norėdami pasiekti...