aA
Lietuvoje viešėjusio šefo iš Danijos patarimai norintiems puoselėti lėto maisto idėjas.
© Organizatorių nuotr.

Vilniuje viešėjęs vieno geriausių Kopenhagos restoranų „Umami“ virtuvės šefas Gabriele Rizzo parengė vasaros sezono meniu sostinėje įsikūrusiam naujam kepsnių ir salotų restoranui „Forest“.

Ruošdamas patiekalus, Italijoje, Ispanijoje, Danijoje ir Vokietijoje dirbęs ir šiuo metu pirmajame pasaulyje Gastronomijos mokslų universitete Polence studijuojantis šefas rėmėsi lėto maisto idėjomis ir rinkosi sezoninius, vietinius produktus, atsižvelgdamas į žmogaus organizmo poreikius vasarą bei globalias aplinkosaugos problemas.

Vasaros meniu – pagal lėto maisto filosofiją
© Organizatorių nuotr.

„Ruošdamas salotas, rinkausi tarp dviejų Baltijos ir Šiaurės šalių regionams būdingų žuvies rūšių – oto ir paltuso. Pastarosios atsisakiau, nes šiai žuvies rūšiai dėl per gausios žvejybos gresia išnykimas. Tą patį galima pasakyti apie daugelį kitų žuvų – lašišą, tuną, menkę. Dažnai tai vienintelės žuvų rūšys, kurias žino ir kurias virtuvėje žmonės naudoja. Esant dideliam poreikiui, šių žuvų išgaudoma per daug ir po keleto metų jų gali iš viso nelikti. Todėl viena iš mano rekomendacijų norintiems vadovautis lėto maisto filosofija – renkantis žuvį galvoti apie sezoniškumą bei pasidomėti kitomis, mažiau žinomomis, bet taip pat skaniomis ir vertingomis žuvų rūšimis“, – sako virtuvės šefas Gabriele Rizzo.

Vasaros meniu – pagal lėto maisto filosofiją
© Organizatorių nuotr.

Kitas jo patarimas lėto maisto entuziastams – užmegzti kontaktą ir susidraugauti su ūkininkais.

„Dirbdamas Kopenhagoje, stengiuosi bendrauti su ūkininkais – tiesiog einu į turgų ir kalbuosi su jais. Tokiu būdu ne tik sužinau, kur ir kaip buvo auginamos daržovės, vaisiai, galvijai, kurių mėsa jie prekiauja, bet ir sutrumpinu tiekimo grandinę. Perkant tiesiai iš ūkininkų, nereikia mokėti už prekių paskirstymą, parduotuvės išlaikymą, o tai leidžia sutaupyti“, – sako Gabriele, keletą dienų darbavęsis restorane „Forest“, kuris taip pat intensyviai derasi su vietos ūkininkais dėl nuolatinio produktų tiekimo.

Pasak ne viename „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane dirbusio virtuvės šefo, aiškus suvokimas apie tai, kokius produktus valgai, kur ir kaip jie buvo auginami, apdoroti, pagaminti – pirmas žingsnis, nuo kurio galima pradėti norint laikytis lėto maisto principų.

„Turėdamas šviežius, kokybiškus produktus savo namuose ar restorane, toliau jau gali galvoti ką ir kaip su jais daryti. Žinoma, svarbu maitintis sveikai, atsižvelgti į organizmo poreikius, vasaros metu valgyti daugiau daržovių, kurios lengvai virškinamos ir neapsunkina skrandžio“, – sako Gabriele ir pabrėžia, jog net ir propaguojant lėto maisto filosofiją ir gyvensenos būdą, būtina išlikti lanksčiu ir atviru įvairioms idėjoms.

Gabriele Rizzo rekomenduoja išbandyti šaltos pomidorų sriubos receptą.

Vasaros meniu – pagal lėto maisto filosofiją
© Organizatorių nuotr.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės:

400 g blanširuotų pomidorų
400 g pomidorų savo sultyse
10 g šviežio baziliko
4 g druskos
30 g bazilikų aliejaus

Gaminame:

Į smulkintuvą dedami blanširuoti smulkiai pjaustyti pomidorai, konservuoti pomidorai savo sultyse, šviežias bazilikas ir druska.

Viskas gerai sutrinama iki vientisos masės, perpilama į švarų indą, įpilama tyro alyvuogių ir bazilikų aliejaus ir gerai išmaišoma.

Patiekiant į indą pilama sriuba, dedami skrebučiai, puošiama šviežiais čiobreliais.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aklas pasimatymas su kandidatu. Maldeikienė visą skyrių savo knygoje paskirs Tapinui (66)

Parlamentarė Aušra Maldeikienė teigė, kad jos dalyvavimo prezidento rinkimuose tikslas nėra...

Daug metų neviešinta Freddie Mercury paslaptis: čia sukūrė paskutines dainas ir pasitiko mirtį (86)

Montrė miestelis Šveicarijoje daug metų buvo legendinio Freddie Mercury slėptuvė nuo viso...

Išdalinti „Žmonių“ apdovanojimai: paskelbti metų svarbiausieji, jautri Vido Bareikio žinutė ir skandalu tapęs įvykis (127)

Penktadienio vakarą šou pasaulio žvaigždės rinkosi į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto...

Wolterso žmonai stiprybės linkėjęs Jasikevičius: tai gera pamoka komandai (32)

Šarūnas Jasikevičius vis dar nededa taško sunkiame periode, apie kurį kalbėjo jau ne sykį....

Po apdovanojimų įžymybės šėlo dūzgėse: vakarėlis vyko išskirtinėje vietoje (52)

Išdalijus jau trečiuosius kasmetinius žurnalo „Žmonės“ apdovanojimus ir paskelbus metų...

Dietologė: sulieknėsite greičiau, jei valgysite šių daržovių (19)

Daržovių rauginimas Lietuvoje šiuo metu išgyvena atgimimą. Ir ne veltui, mat vienas...

Lietuvos stiliaus ikonos pribloškė įspūdingais įvaizdžiais: rengė tas pats kūrėjas

Vienas stilistas – dvi į vakarėlį norinčios vykti stiliaus ikonos. Kaip į tą patį renginį...

„Panathinaikos“ strategui po pertraukos patiko tik „Žalgirio“ arena (1)

Rickui Pitino amerikietiška bendravimo maniera padeda aplenkti nemalonius klausimus, bet duoda mažai...

Nuslėpti pasikėsinimai į sovietų generalinius sekretorius: kaip išaiškinti sąmokslai ir kodėl visi mėginimai buvo nesėkmingi (117)

Pasikėsinimai į valstybių vadovus vykdomi visame pasaulyje. Ir tik Sovietų Sąjungoje dėl...

Vakaro viešnios nepagailėjo intriguojančių detalių – iškirpčių ir gilių skeltukų (86)

Penktadienio vakarą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre startavo „Žmonių“...