Pyragas su bananais ir braškėmis

Reikės:

170g trupininių sausainių trupinių (apie 11 sausainių, sutrupintų maišytuvu)
70g sviesto
1 šaukštas cukraus arba medaus
1 šaukštas miltų
355ml parduotuvėje pirkto ar pagaminto karštojo šokoladinio padažo
2 didelių riekelėmis supjaustytų bananų
0,5l šiek tiek suminkštėjusių vanilinių ledų
235ml grietinėlės
2 šaukštų miltelinio cukraus
455g supjaustytų braškių
1 banano ir saujos pjaustytų braškių papuošimui

Visus produktus skirtus tešlai (sausainių trupinius, sviestą, cukrų arba medų, miltus) gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 175 ºC. Įspauskite gautą tešlą į 23cm skersmens pyrago formą. Kepkite 15 min. perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

Ant atvėsusios tešlos supilkite 235ml karštojo šokoladinio padažo. Ant jo sudėliokite bananų griežinėlius. Suminkštėjusius ledus šaukštu sudėkite ant bananų ir išlyginkite viršų. Pyragą uždenkite plastmasine plėvele ir 3 valandoms įdėkite į šaldiklį.

Elektriniu plaktuvu iki standumo išplakite grietinėlę ir miltelinį cukrų. Apdėliokite ledų įdarą braškių riekelėmis, o ant jų šaukštu uždėkite plaktą grietinėlę.

Viršų papuoškite bananų ir braškių riekelėmis. Mažame prikaistuvyje ant mažos ugnies pašildykite likusius 120ml karštojo šokoladinio padažo ir juo pašlakstykite plaktą grietinėlę ir vaisius.

Karštą šokoladinį padažą galima išsivirti iš: 340g sutirštinto pieno, 340g smulkinto šokolado, 55g cukraus, 1 šaukšto sviesto, 1 arbatinio šaukštelio vanilės esencijos. Viską kaitinti prikaistuvyje, kol mišinys užvirs.

Rūta K.

****************

Krevetės su braškėmis

Reikia:

100 g krevečių (šaldytų)
300 g braškių
1-2 mandarinai
0,5-1 avokadas (ne visiškai prinokęs, t.y. ne minkštas)
Jogurtas (liesas, be jokių priedų) - pagal skonį
Baziliko lapelis – papuošimui


Krevetės atšildomos ir paverdamos 5 minutes. Braškės supjaustomos į 4 dalis. Mandarinai supjaustomi smulkiai. Avokadas supjaustomas nedidleiais gabaliukais, galima juostelemis. Viskas sudedama į indą, šaldytuve atvėsinama ir apipilama šaltu jogurtu. Papuošti baziliko arba mėtos lapeliu.
Šis patiekalas labai tinka vasarą pietums, nes yra sotus.

Morkų, agurkų, obuolių ir salierų salotos

Reikia:

1 morkos (delno dydžio)
1 agurko (trumpavaisio)
0,5 obuolio
1 saliero stiebo
Jogurto (lieso, be priedų)
Pipirų, druskos


Morkas ir agurką sutarkuoti burokine tarka. Obuolio puselę supjaustyti mažais gabaliukais, galima irgi sutarkuoti kaip ir morką. Salierą supjaustyti griežinėliais. Viską sudėti į vieną indą, įverti druskos ir pipirų (pagal skonį), įdėti jogurto. Papuošti keliais obuolio šiaudeliais ir saliero lapeliu. Skanaus.

Silvija M.

***********************

Lengvai pagaminami vasariški pyragėliai su nektarinais ir braškėmis

6 pyragėliams reikės:

180 g (1 pakuotė) „Selga“ sausainių su klevų sirupu;
80 g sūdyto sviesto;
1 pokelis vanilinio pudingo;
250 mililitrų pieno;
2 nektarinai;
200 g šviežių braškių;

Sausainius sutrinti su blenderiu ir rankomis sumaišyti su ištirpintu sviestu. Gauta mase iškloti keksiukų formelių dugną, maždaug 1,5 cm storio ir kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10 minučių.

Pudingą paruošti, kaip nurodyta ant pakuotės, tik vietoj 500 ml pieno pilti 250 ml. Gautą masę paskirstyti į formas ir papuošti nektarinais bei braškėmis. Šaldyti apie 3 valandas. Skanaus!

Eglė S.

*************************

Gaivi agurkų sriuba su mėtomis

Agurkus nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti stambia tarka arba plonai supjaustyti. Užberti druskos išmaišyti ir palaikyti šaldytuve apie pusvalandį. Jogurtą išplakti su susmulkintu česnaku, aliejumi, maltais pipirais, mėtomis ir krapais. Nuo agurkų nupilti skysti ir supilti jogurtą su prieskoniais.

Viską išmaišyti ir dar pusvalandį palaikyti šaldytuve. Tačiau jei jogurtas buvo šaltas, galima valgyti iš karto. Prie sriubos labai tiko skrudinta balta duona su žaliu pesto padažu.

Baklažanų steikas

1 baklažanas
1 kiaušinis;
3 valg. šaukštas pieno
1 žiupsnelis druskos
1 valg. šaukštas petražolių
50 g Parmezano sūrio (tinka ir "Džiugas", ar kitoks aštresnio skonio kietas sūris)
1 žiupsnelis juodų maltų pipirų
3/4 puodelis džiūvėsių

Nupjauti baklažano galiukus ir supjaustyti 1 cm riekelėmis. Apibarstyti druska. Džiūvėsėlius sumaišyti su sūriu, druska ir pipirais. Kiaušinį išplakti su pienu. Kiekvieną baklažano gabalėlį pamirkyti kiaušinio plakinyje, o po to džiūvėsėliuose, džiūvėsėlius galite ir ranka gerai prispausti. Kepti įkaitintoje, bet nelabai karštoje grilio keptuvėje su truputėliu aliejaus iš abiejų pusių.

Pateikti su pomidorų salotomis (1 išspausta česnako skiltelė, 1 arbatinis šaukštelis medaus; 1 arbatinis sojos padažo, malti pipirai ir 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus).--
Ne prasčiau ir su cukinija

Vasariškas omletas su daržovėmis

4 kiaušiniai
2 valg. šaukštas aliejaus kepimui
1/2 svogūno
6 maži pomidorai
1 saldi paprika (raudona, geltona ar oranžinė)

Keptuvėje lengvai apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną, per puse supjaustytus pomidoriukus ir riekelėmis supjaustytą papriką. Viską uždengus dangčiu kelias minutes patroškinti. Kiaušinį išplakti su šlakeliu pieno ir žiupsneliu druskos. Išplaktą kiaušinį užpiltį ant daržovių ir kepti uždengus dangtį ant silpnos liepsnos. Iškepusį apibarstyti petražolėmis, krapais, gražgarste ir t.t. Čia jau pagal kiekvieno skonį.

Tortas su varške ir vaisiais

- 125 g cukraus
- 125 g sviesto
- 250 g miltų
- 1 vnt. kiaušinis
- 6 arb. šaukštelis želatinos
- 450 g varškės kremo
- 1 vnt. kondensuoto pieno
- 1 vnt. Tortų želė

Kaip gaminti:

Sviestą sutarkuoti, suberti cukrų, sudėti miltus ir įmušti kiaušinį. Minkyti tešlą, kol gausis vienalytė masė. Pusvalandžiui įdėti į šaldytuvą. Tešla iškloti kepimo formos dugną ir šonus. Kepti orkaitėje 200 C temp., kol gražiai pagels. Pagrindą atvėsinti.

Varškę gerai išsukti su kondensuotu pienu, supilti pastoviai maišant išbrinkintą ir pakaitintą želatiną. Kai kremas pradės stingti, supilti ant pagrindo. Atvėsusį puošti šviežiais vaisiais. Kad vaisiai blizgėtų ir nesuvystų, užpilti tortams skirtu bespalviu želė.

Braškių ir mozzarella variacijos

Pirma variacija:

100 g mozzarella sūrio
Vieno apelsino sultys
Sezamo sėklų
Tuzinas braškių

Mozzarella sūrį supjaustyti plonomis riekelėmis.
Apelsinų sultis išspausti ant braškių. Braškes apvolioti sezamo sėklomis ir „aprengti“ sūrio riekele.

Antra variacija:

150 g šviežio Mozzarella sūrio
Arbatinis šaukštelis medaus
Du valgomi šaukštai Modenos balzaminio acto
250 g braškių

Medų išmaišyti su balzamiko actu. Braškes suverti ant medinio iešmelio pakaitomis su Mozzarella sūriu. Apšlakstyti padažu. Ir užkandžiaujam :)

Gaivus manų kruopų tortas su braškių putėsiais

Sirupas tortui sulaistyti

150 g cukraus
250 ml apelsinų sulčių
6 gvazdikėliai
1 arb. šaukštelis citrinos žievelės

Biskvitas

5 kiaušiniai
220 g cukraus
160 g manų
90g kokoso drožlių
150 g miltų
11 g. kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis vanilės estrakto
2 šaukštai apelsino žievelių
250 g sviesto (arba 150 ml. aliejaus)

Putėsiai

300 ml. trintų šviežių arba šaldytų braškių (tinka ir avietės).
1/2 stiklinės cukraus pudros
250 ml. grietinėlės (36 %)
1,5 valgomo šaukšto želatinos
60 ml. vandens

Gaminimas. Pradedame nuo sirupo. Visus sirupui skirtus produktus supilti į puodą ir virti apie 10 min.

Įkaitinti orkaitę iki 180C. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Sudėti visus biskvitui skirtus produktus (išskyrus sviestą) į dubenį ir išplakti. Pabaigoje supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą arba aliejų ir dar plakti kelias minutes.

Kepti apie 30 min. Patikrinti sausu pagaliuku ar iškepęs. Kai atvės, sulieti sirupu. Biskvitas iškepė labai storas, todėl kai ji sumirko, padalinau jį perpus ir ant vieno užpyliau putėsius, o kitą tiesiog suvalgėm kaip pyragą.

Pudingo gaminimas:

Želatiną užpilti 60 ml vandens ir palikti brinkti apie 40 min. Pudingui braškes sutrinti su cukrumi ir supilti išbrinkintą želatiną. Jei naudosite avietes, išplaktą masę pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Dėtį valandai į šaldytuvą, kad sustingtų. Po valandos mikseriu plakti sustingusias braškias iki purių putų. Tada pamažu pilti grietinėlę ir pastoviai plakti.

Putėsius supilti ant biskvito formoje ir palaikyti šaldytuve mažiausiai 3 val., o geriau per naktį. Skanaus.

Indiška duona su daržovėmis

1 vnt. Svogūnas
3 valg. šaukštas aliejaus
1 arb. šaukštelis druskos
3 vnt. pomidorai
1 puodelis miltų
1 arb. šaukštelis kario
1/2 arb. šaukštelis čili pipiriukas
1/2 vnt. cukinijos
1/2 valg. šaukštas paprikos
1/2 vnt. baklažano
1 vnt. skiltelė česnako
75 ml karšto vandens
2.5 cm imbiero šaknies

Visų pirma pasigaminame tešlą. Miltus išmaišyti su druska ir 1 valg. šaukštu aliejaus, tada supilti karštą vandenį ir išminkyti tešlą. Leisti pastovėti 30 min. Tu tarpu pasigaminame daržovių padažą.

Supjaustome smulkiai visas daržoves. Įkaitiname aliejų, dedame česnaką, svogūną, papriką, baklažaną, karį, imbierą ir čili pipirą ir kepiname apie 5 minutes. Tada sudedame supjaustytus pomidorus ir dar pakepiname apie 5 minutes.

Tešlą padaliname į 6 gabaliukus ir iškočiojame apie 15 cm skersmens paplotį. Į keptuve pilame aliejaus (1,5 cm) ir dedame paploti. Kepame apie 15 sekundžių iš vienos ir kitos pusės.

Patiekiame karštus su keptomis daržovėmis.

Garuose virta lašiša su daržovėmis ir Rokforo pelėsinio sūrio padažu

4 gabaliukai lašišos;
500 gr. šviežių daržovių (kalafijorų, brokolių, morkų);
4 pomidorų;
50 gr. sviesto;
1 valgomas šaukštas miltų;
100 gr. Rokforo pelėsinio sūrio;
druskos ir pipirų;
300 ml. pieno;
1/2 citrinos.

Lašišą pagardinti druska ir pipirais , apšlakstyti citrinos sultimis. Į garpuodį sudėti daržoves. Visų pirma morkas. kai jos bus beveik paruoštos sudėti kalafiorus, brokolius ir pomidorus.
Paruoštas daržoves perkeliame į kitą indą ir dedame ant garų lašišą. Lašišą verdame garuose 7 min.

Kol verda daržovės pasigaminame sūrio padažą. Keptuvėje ištirpiname sviesta, suberiame miltus, išmaišome, šiek tiek pakepiname, kol miltai gražiai pagels, ugnį sumažiname iki minimumo ir pamažu pilame pieną, pastoviai maišydami, kad neliktų gumuliukų. Maišome, kol padažas sutirštės ir pradės virti.

Tada suberiame gabaliukais supjaustytą sūrį ir maišome kol sūris išsilydys ir bus vientisa masė. Įberiame truputėlį druskos ir pipirų.

Almina

*****************

Morkų krepšeliai su vyšniomis

Jums reikės:

50 ml sviesto;
30 ml sezamo aliejaus;
100 ml pasukų;
1 puodelis rudojo cukraus;
2 valg. šaukštas džiovintų vyšnių;
3 valg. šaukštai migdolų riešutų;
2 valg. šaukštai lazdyno riešutų;
500 g morkų;
1 sauja vyšnių arba tešnių;
1 žiupsnelis cinamono, muskato;
15 vnt vaflinių krepšelių.

Gaminimo eiga:

Morkas nuskuskite ir sutarkuokite, apkepkite keptuvėje su sezamų aliejumi nuolat pamaišydami apie 10 min. Tada supilkite pasukas, suberkite cukrų, smulkintus migdolus, lazdyno riešutus, džiovintas vyšnias ir cinamoną, muskatą. Gautą mišinį kepkite apie gerą pusvalandį kol visiškai išgaruos pasukos. Tuomet belieka palaukti kol masė atvės ir sudėti ją į vaflinius krepšelius bei dekoruoti vyšnia arba trešne.

Skanaus!
Edita

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)