© I.Alenskaitės nuotr.

4-5 porcijoms reikės:

½ stiklinės manų kruopų
stiklinės kefyro/pasukų/jogurto
600 g varškės
4 kiaušinių
4-5 šaukštų cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

Procesas:

Manų kruopas užpilam rūgusio pieno produktu ir paliekam bent pusvalandžiui pabrinkti. Rūgusio pieno produktai labai pasitarnauja kepinio purumui, todėl jei tik galima rinktis ne pieną, jo ir nesirenkam.

Varškę pertrinam per sietelį/porąsyk permalam mėsmale/sutrinam blenderiu/surandam kokį kitą būdą išnaikint gumuliukus. Ją derėtų rinktis pusriebę ir sausą (geriausia – iš maišelių, o ne stačiakampių pakelių, o jei sykiais kur nučiuptumėt naminės – idealu).

Įjungiam orkaitę – 180. Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Visom išgalėm stengiamės, jog į baltymus trynio nepatektų, mat paskui neišsiplaks. Jei nutinka atvirkščiai – nieko tokio. Į trynius dedam cukrų (jei manus užpylėt saldžiu jogurtu, cukraus dėkit šiek tiek mažiau) ir vanilinį cukrų, plakam, kol masė pašviesėja ir jos tūris padvigubėja. Sudedam varškę ir supilam manų-kefyro/pasukų/jogurto mišinį. Išplakam iki vienalytės masės.

Plakiklio šluoteles kruopščiai nuplaunam ir nusausinam. Baltymus pasūdom ir pamažėl didindami greitį išplakam iki standžių putų. Masė turi būt balta balta, o apvertus dubenį – nemėgint iš jo iškrist ar kitaip pabėgt. Atsargiai įmaišom į varškės masę. Vos tik niekur nebaltuoja baltymų debesys, procedūrą baigiam, mat jei per ilgai duosimės šaukštu, įplaktas oras išeis lauk.

Kepimo formą ištepam riebalais ar išklojam kepimo popieriumi. Nuo formos dydžio priklauso apkepo storis. Aš dažniausiai tokį kiekį kepu 24-26 cm skersmens apvaliam inde. Supilam varškės masę, išlyginam paviršių, dedam kept. Maždaug 45-60 minučių, nelygu, koks apkepo storis. Kai jau paviršius dailiai apskrudęs, ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam truputėlį kambario temperatūroj pastovėt. Nenusimenam, kad jis kiek pabliūkšta, šitaip baisiai dažnai su varškės kepiniais nutinka. Valgom su uogiene, grietine ar kondensuotu pienu. Skanaus.

Pastaba: jei tingit terliotis su atskirai plakamais baltymais, neplakit. Apkepo pasisekimo garantas yra varškė be gumuliukų ir ne piene brinkinti manai.

Pastaba nr. 2: nebijokit apkepo pagardint priedais: džiovintais vaisiais (kuriuos derėtų kiek pabrinkint ar bent nuplikyt), kokoso drožlėmis, kakava, vaisiais, uogom ar net virtom morkom.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Klaipėdietis nusivylė brangiausiu Lietuvos „Passatu“ pardavėjai problemą mato kitur (265)

„Man tai buvo pirmas naujo automobilio pirkimas“, – DELFI sako Mindaugas, prieš pusmetį...

Rusai pučiasi: mes laimime antrąjį Šaltąjį karą, o JAV laukia žlugimas (984)

Sovietų sąjunga pralaimėjo Šaltąjį karą prieš Vakarus, o sankcijų spaudžiama Rusija laimi...

Emigrantas, kuris grįžo kurti automatizuotą daržovių ūkį (26)

Nors daržovių ūkiuose Lietuvoje daugeliui procesų atlikti vis dar naudojamas rankų darbas, jau...

„MG Baltic“ gynyboje – buvę aukšti prokurorai (122)

Valstybės saugumo departamento informacijoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui...

Drąsiems pokyčiams pasiryžusi 27 metų vilnietė pasikeitė kardinaliai (60)

DELFI Stilius kardinaliems stiliaus pokyčiams pasiryžo 27 metų vilnietė Miglė. Drąsi mergina...

Kitą savaitę – tropinė temperatūra: Lietuvoje bus karščiau nei Turkijos kurortuose (37)

Po labai karšto savaitgalio – dar karštesnė savaitė. Sinoptikai pastarąsias dienas nuo kaktos...

Tautos priešas: kvapą užgniaužęs Egiptas prakeikia Salah sutraumavusį Ramosą (50)

Niekas labiau nesuvienija Egipto nei Mohamedas Salah , todėl šeštadienio vakarą dužo ne tik „...

Unikalus Lietuvos kurortas, kur poilsiautojai viliojami fazanais ir žuvimi (47)

„Žmonės, važiuojantys pramogauti, nori ir skaniai pavalgyti, tad visi prašo tik šviežiai...

„Misija Sibiras‘18” bandomojo žygio metu į dienos šviesą sugrąžinta istorinė partizanų vieta (2)

Visą savaitgalį 80 atrinktų dalyvių žygiavo „Misija Sibiras‘18” bandomajame žygyje...

Užkalnis rado Lietuvos blogo maisto sostinę (234)

Jau esu sakęs, kad blogiausias Lietuvos regionas pavalgyti yra Dzūkija . Jie turi girias ir...