aA
© I.Alenskaitės nuotr.

4-5 porcijoms reikės:

½ stiklinės manų kruopų
stiklinės kefyro/pasukų/jogurto
600 g varškės
4 kiaušinių
4-5 šaukštų cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

Procesas:

Manų kruopas užpilam rūgusio pieno produktu ir paliekam bent pusvalandžiui pabrinkti. Rūgusio pieno produktai labai pasitarnauja kepinio purumui, todėl jei tik galima rinktis ne pieną, jo ir nesirenkam.

Varškę pertrinam per sietelį/porąsyk permalam mėsmale/sutrinam blenderiu/surandam kokį kitą būdą išnaikint gumuliukus. Ją derėtų rinktis pusriebę ir sausą (geriausia – iš maišelių, o ne stačiakampių pakelių, o jei sykiais kur nučiuptumėt naminės – idealu).

Įjungiam orkaitę – 180. Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Visom išgalėm stengiamės, jog į baltymus trynio nepatektų, mat paskui neišsiplaks. Jei nutinka atvirkščiai – nieko tokio. Į trynius dedam cukrų (jei manus užpylėt saldžiu jogurtu, cukraus dėkit šiek tiek mažiau) ir vanilinį cukrų, plakam, kol masė pašviesėja ir jos tūris padvigubėja. Sudedam varškę ir supilam manų-kefyro/pasukų/jogurto mišinį. Išplakam iki vienalytės masės.

Plakiklio šluoteles kruopščiai nuplaunam ir nusausinam. Baltymus pasūdom ir pamažėl didindami greitį išplakam iki standžių putų. Masė turi būt balta balta, o apvertus dubenį – nemėgint iš jo iškrist ar kitaip pabėgt. Atsargiai įmaišom į varškės masę. Vos tik niekur nebaltuoja baltymų debesys, procedūrą baigiam, mat jei per ilgai duosimės šaukštu, įplaktas oras išeis lauk.

Kepimo formą ištepam riebalais ar išklojam kepimo popieriumi. Nuo formos dydžio priklauso apkepo storis. Aš dažniausiai tokį kiekį kepu 24-26 cm skersmens apvaliam inde. Supilam varškės masę, išlyginam paviršių, dedam kept. Maždaug 45-60 minučių, nelygu, koks apkepo storis. Kai jau paviršius dailiai apskrudęs, ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam truputėlį kambario temperatūroj pastovėt. Nenusimenam, kad jis kiek pabliūkšta, šitaip baisiai dažnai su varškės kepiniais nutinka. Valgom su uogiene, grietine ar kondensuotu pienu. Skanaus.

Pastaba: jei tingit terliotis su atskirai plakamais baltymais, neplakit. Apkepo pasisekimo garantas yra varškė be gumuliukų ir ne piene brinkinti manai.

Pastaba nr. 2: nebijokit apkepo pagardint priedais: džiovintais vaisiais (kuriuos derėtų kiek pabrinkint ar bent nuplikyt), kokoso drožlėmis, kakava, vaisiais, uogom ar net virtom morkom.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvio gyvenimas primena pasakojimą apie Odisėją: į jūrą išplaukė trims mėnesiams, o grįžo po metų – neatpažino net sūnus (49)

Kone dešimtmetis praleistas jūroje gaudant vėją, trijų mėnesių plaukimas virtęs metus trukusia...

Medeina Čijauskaitė. Esame auklėjamos būti neįgaliomis princesėmis (124)

Man be proto gaila neišnaudoto moterų potencialo. Man gaila kiekvienos, kuri žiojėjančią...

Naujas Kremliaus statytinis Europos pašonėje kėsinasi įsiūbuoti konfliktą Balkanuose kyla grėsmė visam regionui (241)

Bosnijos prezidiumo narys pasisakė už nepriklausomą Serbų respubliką. Ar V. Putinas išpildys...

Prezidentiniuose reitinguose – neįtikėtini pokyčiai: atsiskleidė Šimonytės fenomenas (2283)

Gyventojams vardinant pretendentus į prezidentus, populiariausiųjų trejetukas keičiasi – į...

Andriaus Šedžiaus teisininkė atvertė visas kortas: kas iš tiesų stabdo skandalingas garsiosios poros skyrybas? (77)

Šiuo metu besiskiriantis verslininkas ir politikas Andrius Šedžius parengiamuosiuose...

Keista teisėjų klaida: lemiamu metu įskaitė nebūtus taškus į „Žalgirio“ krepšį epizodo įrašas (86)

Kauno „Žalgirio“ vyrams Eurolygoje nepavyko iškovoti antros pergalės iš eilės, nors vienu...

Legendomis apipinta Lietuvos vieta: be perstojo kunkuliuojantis įvairiaspalvis vanduo kaitina vaizduotę

Kurtuvėnų regioninis parkas – įkurtas siekiant išsaugoti ežeringo ir miškingo Kurtuvėnų...

Populiariausia pasaulyje operacinė sistema tuoj neatpažįstamai pasikeis (1)

Populiariausia pasaulyje mobiliųjų įrenginių operacinė sistema „Android“ jau greitai taps...

Tikras prancūzų virtuvės pasididžiavimas – svogūnų sriuba: vienas gardžiausių ir pigiausių receptų video receptas (22)

Jei dar nesate ragavę šios tradicinės prancūzų sriubos , neskubėkite pradėti raukytis –...

Didelės Lietuvos įmonės vadovas apie sėkmę darbe: skatinu žmones patirti nesėkmes (10)

Stresas, užgriuvusi atsakomybė, aukšti lūkesčiai, staiga nukreipti visų žvilgsniai į tave –...