Šiandien daugelis restoranų virėjų ir sumanių namų šeimininkių puošia savo patiekalus gėlių žiedais. Sėkmės paslaptis naudojant valgomas gėles – patiekalą gaminti paprastą, nepiktnaudžiauti kitais skoniais, kurie užgožtų švelnų gėlės skonį. Dabar šis kone pamirštas menas mėgaujasi atgimimu.

Labai svarbu prisiminti, kad ne visos gėlės yra valgomos. Kai kuriomis galite labai smarkiai apsinuodyti.

Taip pat NIEKADA nenaudokite pesticidų ar kitų chemikalų ant bet kurios augalo, kurio žiedus ketinate valgyti, dalies.

Neskinkite žiedų, augančių šalikelėje.

Tiksliai atpažinkite gėles ir vartokite maistui tik valgomas bei tik valgomas jų dalis.

Gamindami gėles naudokite taupiai, kad nekiltų virškinimo komplikacijų, susijusių su per dideliu suvartotu kiekiu.

Kaip pasirinkti valgomas gėles

Viendienė
Medetka (Calendula officinalis). Nuostabi valgomoji gėlė. Skonis varijuoja nuo aštroko iki kartoko. Charakteringas skonis primena šafraną (taip pat žinoma kaip „varguolių šafranas“). Gražūs auksinės-oranžinės spalvos žiedai. Pabarstykite sriubas, makaronus ar ryžių patiekalus, salotas. Vainiklapiai suteikia geltono atspalvio sriuboms, užtepams ir omletams.


pienė
Gvazdikai (Dianthus caryophyllus). Gali būti pamerkti į vyną, karamelę, naudojami kaip torto papuošimas. Norėdami panaudoti šiuos stebėtinai saldžius vainiklapius desertuose, nuskinkite juos nuo kartesnės baltosios gėlės dalies. Žiedai suteikia atspalvio salotoms ar drebučiams. Gvazdikų vainiklapiai yra vienas slaptųjų ingredientų, kurie jau nuo septynioliktojo amžiaus buvo naudojami gaminant prancūzišką likerį „Chartreuse“.

Chrizantema (Chrysanthemum coronarium). Aštroko, kiek kartoko skonio, įvairių spalvų – nuo raudonos, baltos, geltonos iki oranžinės. Žiedai iš pradžių gali būti apvirti, paskui žiedlapiais apibarstytos salotos. Lapai taip pat gali būti naudojami suteikti skonio actui. Visuomet pašalinkite karčiąją žiedo kotelio dalį ir naudokite tik žiedlapius. Jauni lapeliai ir kotai plačiai naudojami rytietiškuose kepiniuose ir salotų pagardams.

Rugiagėlės
Dobilai (Trifolium specines). Saldūs, primena anyžius. Žalius žiedus gali būti sunku virškinti.





Dobiliukai
Rugiagėlės (Centaurea cynaus). Nuo saldoko iki aštroko skonio, primena gvazdikėlius. Žiedai yra natūralūs maisto dažikliai. Dažniau naudojami papuošimui.



Chrizantema
Kvapioji vakarutė (Hesperis matronalis). Šis augalas dažnai painiojamas su flioksu. Flioksai turi penkis vainiklapius, vakarutės – tik keturis. Žiedai, primenantys flioksus, yra šviesiai violetinės spalvos, kartais rožinės, baltos. Augalas priklauso kryžmažiedžių šeimai, į kurią taip pat įeina ridikėliai, brokoliai, kopūstai, žiediniai kopūstai ir garstyčia. Augalas ir žiedai valgomi, tik kiek kartoki. Žiedai gražiai atrodo įdėti į žaliąsias salotas. Jauni žiedai taip pat gali būti dedami į salotas (kulinariniams tikslams lapai turi būti surinkti anksčiau nei gėlė pražysta). Salotoms gali būti naudojamos ir sėklos.
Gvazdikas
Kiaulpienė (Taraxacum officinalis). Priklauso astrinių šeimai. Žiedai saldžiausi, kai surenkami jauni. Pasižymi saldžiu skoniu, panašiu į medų. Subrendę žiedai kartoki. Kiaulpienių pumpurai saldesni už žiedus: geriausia rinkti, kol jie dar labai arti žemės, nepradėję skleistis. Tinka valgyti žalius arba pakaitintus garuose, dėti į vyną, salotas. Patiekdami ryžių patiekalus, galite naudoti kiaulpienių žiedus kaip konfeti ant ryžių.

Medetkos
Viendienė (Hemerocallis specines). Saldoka, švelnaus salotų ar melionų skonio. Viendienės skonis – šparagų ir cukinijų derinys. Kai kurie žmonės mano, kad skirtingų žiedų skirtingi ir skoniai. Norėdami naudoti šiuos stebėtinai saldžius žiedlapius desertuose, nuskinkite juos nuo kartoko balto gėlės kotelio. Gražiai atrodo salotose ar puošiant tortus. Pavasarį rinkite dviejų trijų colių ūglius ir naudokite kaip pakaitalą šparagams. PASTABA. Daugelio lelijų sudėtyje yra alkaloidų ir jos nėra valgomos. Viendienės gali suveikti kaip laisvinamieji – vartokite saikingai.
saulutė
Daugiametė saulutė (Bellis perennis). Žiedai šiek tiek kartoko skonio ir daugiau naudojami dėl išvaizdos, nei dėl skonio. Žiedlapiai naudojami puošybai ir salotoms.






Bus tęsinys

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją