Prasidėjus Advento laikotarpiui, daugybės žmonių namuose pakvimpa kalėdinėmis eglaitėmis ir tviska šventiniai papuošimai. Daugelis žaliaskares puošia žibančiomis girliandomis, tradiciniais raudonų, baltų, auksinių ir sidabrinių spalvų žaisliukais bei įvairiaspalvėmis lemputėmis.
© Vida Press

Pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolias Juchnevič, progą papuošti namus ir eglutę turime tik kartą metuose, todėl vertėtų nepamiršti ne tik dirbtinių, bet ir lengvai paruošiamų, valgomų, aromatingų dekoracijų, kurios ne tik papuoš namus, bet ir pradžiugins jūsų šeimą, rašoma pranešime spaudai.

Imbierinių sausainių eglutės

Tarsi imbierinių sausainių kvapas – taip daugelis apibūdina šv. Kalėdų aromatą. N. Juchnevič sako, kad geriau už šį gardų kvapą – gali būti tik jų skonis. Kepyklų vadovė pasakoja, kad imbierinių sausainių dekoracijas pasigaminti nėra sunku, tad formeles ir dydžius galite keisti kiekvieną kepimą.

„Pusę stiklinės medaus ir pusę pakelio sviesto sudedame į prikaistuvį, kaitinant įberiame stiklinę cukraus, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome. Kitame dubenyje išplakame 2 kiaušinius, įberiame po 1 arbatinį šaukštelį maltų gvazdikėlių, cinamono, malto imbiero bei muskato ir supilame į tešlą.

6 stiklines miltų sumaišome su 1 arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių, supilame į dubenį. Tešlą paliekame stingti valandai šaldytuve. Galiausiai iškočiojame tešlą ir išpjauname eglutės ar kitos norimos formos sausainius, sudedame juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12-15min.“, – sako N. Juchnevič.

Meduolių girlianda

Jaukiu kvapu pripildantys namus meduoliai – neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis. Vienos šeimininkės meduolius kepa kvadrato formos, storus ir drėgnus, kitos – laikosi tradicijų ir renkasi apvalius, sausesnius, senovinius meduolius.

Vis tik, artėjant šv. Kalėdoms, kepyklų vadovė N. Juchnevič pataria išsikepti meduolinių sausainių, kurie priešingai nei įprasti meduoliai, gali ne tik papuošti šventinį desertų stalą, bet ir eglutę, eglišakę ar bet kurį kitą namų kampelį.

„Stiklinę medaus, pusę stiklinės cukraus ir 100 g sviesto šildome inde iki vientisos masės, ją atvėsinę įmaišome 3 kiaušinius, po 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių, cinamono ir prieskonių meduoliams. Išminkome tešlą, išpjauname norimos formos žaisliukus girliandai, būtinai nepamirštame jų viršuje padaryti nedidelių skylučių ir kepame kepimo popieriumi išklotoje skardoje 170 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Meduoliams iškepus suveriame juos ant virvelės, juostelės ar storesnio siūlo ir jau galime puošti eglaites“, – receptu dalinasi kepyklų vadovė.

Sausainiai „grybukai“

Meduoliniai „grybukai“ – tai mūsų tautinio paveldo dalis, be kurios sunkiai įsivaizduojame tradicines šventes, muges ir žinoma, šv. Kalėdas. Šįkart N. Juchnevič siūlo ne tik pasigaminti gražių, burnoje tirpstančių, saldžiarūgščiais koteliais grybukų, bet ir jais pamarginti namus šventėms.

„Stiklinę medaus, stiklinę cukraus ir 100 g sviesto užviriname, išmaišome ir paliekame atvėsti. Įmaišome po 1 arbatinį šaukštelį sodos ir prieskonių meduoliams, įmušame 2 kiaušinius, 0, 5kg miltų, viską išmaišome ir paliekame 1 valandą šaldytuve.

Suformuojame apvalius tešlos gabalėlius grybo kepurėlei ir pailgus, smailius koteliams, jų galuose praduriame skylutes ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Ištraukus iš orkaitės dar karštą kotelio galą sujungiame su galvute ir sulipiname. Atvėsus galime puošti glajumi, suverti ant virvelės ar siūlo,“ – sako kepyklų vadovė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kelionė po Rusiją pilna stebuklų: kainos baisios, o svajonių alga – 400 eurų (181)

Ne tik Lietuvoje gyventojai skundžiasi aukštomis kainomis. Rusijoje, Sankt Peterburge, sutikti...

Po pasaulį keliaujantis lenkas nišą rado Palangoje: kviečia paragauti „Trdelnikų“ (21)

„Buvau Rusijoje, Baltarusijoje, Italijoje, visose Baltijos šalyse, Ukrainoje, Austrijoje,...

Orai: savaitgalį – puikus oras, o vienai dienai atplūs tikras karštis (10)

Šeštadienį Lietuva pateks į mažo gradiento žemesnio atmosferos slėgio lauką.

Kraupiausios visų laikų profesijos: net skaitant šiurpsta oda (42)

Tie, kurie dabar dūsauja prisimindami senus gerus laikus, kai „moterys buvo skaisčios, žodis...

Gyvena iš 150 eurų pensijos ir vis tiek laimingi (341)

Ar įmanoma būti laimingam, jei gauni 150 eurų pensijos, gyveni vienkiemyje, neturi mašinos, o į...

Milijardierių problemos: trys absurdiškos situacijos (9)

Net ir patys turtingiausi turi problemų ir suka galvą, kaip jas išspręsti. Tiesa, jos drastiškai...

Susiruošusiems apsipirkti į Lenkiją - puikios naujienos: tokių mažų kainų jau seniai nebuvo (328)

Šią savaitę apsipirkti į Lenkiją atkeliavusių lietuvių laukė malonus netikėtumas –...

Sostinėje – skaudi nelaimė: motociklui atsitrenkus į dviratininką sužaloti du žmonės, vienas žuvo papildyta 22.35 (110)

Sostinės policija praneša, kad Vilniuje, Jauronių gatvėje, įvyko dviratininko žūtimi...

Užkandžiavimas prieš miegą: dėl papildomų kilogramų mažiausiai baiminkitės, gresia baisesnis pavojus (8)

Užkandžiaujate prieš miegą ar esate vėlyvų vakarienių mėgėjas? Pasirodo, tokie mitybos...

Motiejūnas: apie sudėtingas įžaidėjo paieškas, derybas su „Rockets“ bei baimę dėl White'o (10)

Kauno „Žalgiris“ yra per žingsnį nuo komplektacijos pabaigos artėjančiam sezonui, o iki...