aA
Mėsa ir salotos atrodo lengviausia išeitis vakarienei ar pietums. Paprasta, patikrinta ir retai pabosta. Bet visgi… pabosta. O ieškantiems galimybių sumažinti vartojamos mėsos kiekį dažnai kyla klausimas, o ką tada?
© Shutterstock nuotr.

Daržovės neįkvepia, kruopos – nuobodu ir prėska… Netiesa, jums tiesiog stinga idėjų. Būtent idėjomis ir ketiname pasidalinti.

Tikime, kad net ir be mėsos bei žuvies galima sukurti išties labai gardžią vakarienę, o į kulinarines aukštumas šiuos patiekalus pakylėja drąsus prieskonių naudojimas. Jie tikrai padės išguiti rutiną iš jūsų meniu. Skanaus!

Lęšiais įdarytos paprikos

2 porcijoms reikės:

4 pusiau perpjautos ir išvalytos paprikos
2 v. š. kokosų aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūnas
3 skilt. česnako
4-6 pievagrybiai
1 a. š. malto kumino
1 a. š. ciberžolės
1 a. š. tarkuoto imbiero
½ a. š. cinamono
¼ kejeno pipirų
2 saujos špinatų
1 stikl. virtų lęšių
1 stikl. virtų bolivinių balandų
80 g anakardžių
80 g geltonųjų razinų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnakų skilteles, kol suminkštės.

Suberkite pasmulkintus grybus ir kepkite, kol suminkštės. Jei grybai bando skrusti – įpilkite šiek tiek vandens.

Tada berkite prieskonius, įmaišykite špinatus ir virtus lęšius bei bolivines balandas, razinas bei riešutus.

Paprikų puseles dėkite į kepimo indą, pripildykite jas kvapaus įdaro, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Nuėmę foliją galite dar pakepti apie 10 min.

Vakarienė be mėsos
© Shutterstock nuotr.

Avinžirnių karis

2 porcijoms reikės

1 svogūnas
1 skilt. česnako
1 v. š. kokosų aliejaus
3-4 pomidorai arba 1 skardinė konservuotų
1 nedidelė cukinija
1 a. š. tarkuoto imbiero
1 a. š. kario prieskonių
1 skard. avinžirnių
1 sauja gražgarsčių
1 stikl. kokosų pieno
druskos pagal skonį (nebūtina!)

Supjaustytą svogūną bei česnako skiltelę apkepinkite aliejuje.

Suberkite supjaustytas cukinijas ir pomidorus arba sukrėskite konservuotus.

Kai pomidorai sumikštės, įdėkite imbiero bei prieskonių. Po kelių minučių ten pat tegul keliauja nuvarvinti avinžirniai. Įpilkite kokosų pieno ir pakaitinkite, kol karis šiek tiek sutirštės.

Prieš patiekiant įdėkite gražgarsčių ir išmaišykite, bet jų nebekaitinkite, joms sumikštėti pakaks kario šilumos.

Jei norisi, valgykite su rieke ruginės duonos.

Vakarienė be mėsos
© Shutterstock nuotr.

Šiltos burokėlių ir lapinių kopūstų (kale) salotos

2 porcijoms reikės:

4 vidutinio dydžio burokėlių
1 v. š. balzaminio acto
4-6 lapinio kopūsto lapų
1 stikl. virtų spindulinių pupuolių
1 avokado
1 citrinos
1-2 v. š. kanapių sėklų
2 v. š. kanapių aliejaus

Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite pusės centimetro riekelėmis. Dėkite jas į kepimo indą, pagardinkite pipirais, apšlakstykite balzaminiu actu. Ten pat įpilkite kelis šaukštus vandens. Kepimo indą sandariai užvyniokite folija ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. Burokėliai neturi perkepti, geriau lai lieka traškūs.

Kol kepa burokėliai, nuplautus ir nusausintis lapinio kopūsto lapus pasmulkinkite ir dėkite į dubenį. Iškepusius burokėlius dar karštus sukrėskite ant kopūstų – nuo karštų burokėlių jie suminkštės.

Suberkite ten pat ir virtas spindulines pupuoles bei kubeliais supjaustytą avokadą. Apšlakstykite kanapių aliejumi ir viską atsargiai pamaišykite.

Finalinis salotų akordas – kanapių sėklos. Pabarstykite ir nedelsdami patiekite.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (147)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (559)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (44)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (11)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (23)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (295)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (22)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...

Didelė audra: kur laivams saugiau – uoste ar atvirame vandenyje? (4)

Laivai audrų vengia. Jų krovinys yra brangus, įgula – neišmatuojamai vertinga, o laikas –...

Karšta kaip liepsna: Australijos ugniagesiai kalendoriui fotografavosi su gyvūnėliais (26)

Nuo 1993-ųjų Australija kiekvienais metais džiugina viso pasaulio moteris – šių metų leidinys...