aA
Yra manančių, kad lietuviški didžkukuliai nėra tas patiekalas, kuriuo galime didžiuotis. Visgi dažnas lietuvis bent kartą metuose pasiduoda mažai nuodėmei suvalgydamas porciją cepelinų viešint savaitgalį pas mamą ar vartant meniu lietuviškos virtuvės restorane, sakoma pranešime spaudai.
„Mama Papa Lithuania“ cepelinai
© Organizatorių archyvas

Tuo tarpu beveik 7 iš 10-ies lietuvių didžiuodamiesi pristato cepeliną, kaip svarbiausią nacionalinį patiekalą – rodo „Bernelių užeigos“ inicijuota apklausa, kurioje dalyvavo 1700 respondentų.

Didžkukuliai neišbraukti iš lietuvių valgiaraščio

Be abejonės, lietuvišką virtuvę geriausiai apibūdina bulviniai patiekalai, tačiau šiuolaikinės šeimos valgiaraštyje jiems atsiranda vis mažiau vietos. Juos išstumia įvairiausi itališki cacciatore, ispaniškos quesadillos ar fajitos – patiekalai, apie kuriuos mūsų mamos ar močiutės – cepelinų ar balandėlių meistrės – net girdėt negirdėję. Visgi nacionalinė virtuvė nėra pamiršta.

Apklausos duomenimis, net 42,3 procentai lietuvių bent kartą metuose namuose gamina didžkukulius, o tarp dažniausiai ruošiamų lietuviškų patiekalų patenka šaltibarščiai (juos gamina net 75 procentai respondentų), bulvių plokštainis (65,8%), balandėliai (47,8%) bei barščiai (44,5%). Rečiausiai namuose gaminami vėdarai, kurie garuoja tik ant kas penktos šeimos stalo.

Didžkukulių gaminimo procesas nėra lengvas, net jei bulvės tarkuojamos ne ranka, tačiau receptą lengvai išporintų net du trečdaliai lietuvių. Remiantis apklausa, skaniausias įdaras lietuviams - iš mėsos, kur kas mažiau įvardijo spirgučius, grybus ar varškę.

Užsieniečiai nerado atitikmens lietuviškam cepelinui
© Shutterstock nuotr.

Parduodama milijoninė cepelinų porcija

Beveik 26 % respondentų nurodė cepelinus valgantys pas tėvus ar draugus, tuo tarpu 32 % apklaustųjų juos valgo nebent restoranuose ar užeigose. „Maistas kaip mada: kyla ar slūgsta susidomėjimas vienais ar kitais patiekalais, bet cepelinas visada lieka cepelinu. Juos dažnai valgo ne tik patys tautiečiai bet ir grįžtantys iš užsienio emigrantai ar svečiai iš užsienio,“ – sako restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ gamybos vadovė Rasa Vasiliauskaitė, pridurdama, jog per dieną visuose restoranuose parduodama apie 200 porcijų didžkukulių.

Restoranas tikisi šiomis dienomis parduoti milijoninę cepelinų porciją – tiek virtuvės meistrai rankomis pagamino ir pardavė per 17 veiklos metų. Čia cepelinai gaminami pagal daugiau nei šimtmetį išsaugotas tradicijas, todėl jiems suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.
Šis įvykis netikėtai sutapo ir su Pasauline cepelinų diena, kuri jau ketvirtus metus iš eilės inicijuojama pirmąjį vasario sekmadienį.

Taigi vasario 5-ąją cepelinus ragaus po pasaulį išsibarsčiusios lietuvių bendruomenės. „Cepelinas yra tautiškumo simbolis, tad bendruomenės turi progą susitikti, pabendrauti ir kartu prisiminti cepelinų kvapą bei skonį. Kiekvienas gamina kaip moka ar kaip išmokė tėvai ar seneliai, vaišina ne tik tautiečius, bet ir kaimynus, kartu pristatydami ir Lietuvą. Šią tradiciją siekiame palaikyti ir Lietuvoje,“- pasakoja tautinį paveldą puoselėjančio restorano šefė R. Vasiliauskaitė.

Didžiausia mįslė – cepelino pagaminimas

Nors istorikai ginčijasi, ar cepeliną būtų galima vadinti svarbiausiu tautinio paveldo patiekalu, o jo atsiradimo ištakų bando ieškoti vokiečių virtuvėje, daugelis lietuvių nedvejodami cepeliną pristato kaip pagrindinį nacionalinės virtuvės patiekalą. Net 72,8 %. apklausos dalyvių svečius iš užsienio pirmiausiai pavaišina cepelinais, 9,2 % – šaltibarščiais ir likusieji - kitais tautiniais patiekalais.

„Sulaukiame labai daug turistų, kurie atvyksta pas mus paragauti nacionalinės virtuvės patiekalų. Iš tiesų cepelinas nėra „lengvas“ patiekalas, kai kam nepatinka jo išvaizda ar riebumas, tačiau didžioji dalis svečių įvertina labai teigiamai, - pasakoja R. Vasiliauskaitė. - Tai dėkingas patiekalas, nes cepelinus su varškės ar grybų įdaru gali valgyti vegetarai. Jais vaišinasi ir svečiai iš musulmoniškų kraštų“.

Švęsdamas Pasaulinę cepelinų dieną, restoranas užsimojo atlikti nedidelį eksperimentą ir išgirsti, kaip cepelino skonį vertina svečiai iš skirtingų šalių ir kultūrų. Vieni cepelinui nerado nė vieno atitikmens su savo šalių virtuvių patiekalais, kiti juos baldė lyginti su koldūnais, lenkiškais pyragėliais su mėsa „pierogy“.

Prancūzai juos lygino su bulvių ir sūrio apkepu „tartiflette“ ir žuvies ar maltos mėsos virtinukais „quenelles“. Visgi daugiausiai klausimų kėlė, kaip cepelinai pagaminti: vieni spėjo, kad bulvių tarkis sutvirtintas miltais, kiti – sūriu. Kaip užsieniečiai pirmą kartą ragavo cepelinus, žiūrėkite video reportaže.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Silicio slėnis šoka tango su despotais (16)

Silicio slėnio technologijų milžinės tradiciškai atranda išmintingų būdų, kaip kurti...

Kolegijos Kryme direktorė apie kruviną išpuolį: žudė visus iš eilės Peskovas: įtariama teroro akto versija (294)

Rusijos okupuotame Kryme , Kerčės politechnikos kolegijoje nugriaudėjo sprogimas.

Žuvusios manekenės Didžiūnaitytės tragedija sujaudino žinomas moteris: jų klausimai – itin nepatogūs (14)

Praėjusių metų tragiškai žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės istorija iki šiol nėra...

Šimašiui – netikėti kaltinimai: kilo klausimų dėl rinkimų kampanijos skaidrumo Šimašius: tai visiškas absurdas (34)

Opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) frakcija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje...

IT specialistas: prieš Lietuvą gali būti ruošiama labai rimta ataka

„Internete nieko nebūna nemokamo“, – sako Ramūnas Liubertas. Jis – informacinių...

Klimatologai – apie anomalijas Lietuvoje: žiemą laukia šilumos bangos, o Vėlinės bus labai šaltos (46)

Šiuo metu mus džiugina bobų vasara. O kokie gi orai laukia likusį rudenį, kokia bus žiema? Pasak...

Rusijos „erelio“ vadybininkas išvadino McGregorą prostitute, UFC bosas neigia kalbas apie revanšą (10)

Po milžiniško susidomėjimo sulaukusios skandalingos UFC dvikovos tarp Chabibo Nurmagomedovo ir...

Pasisemkite idėjų iš parodos: kokios tendencijos ryškėja lietuvių interjeruose (3)

Lietuviams svarbu, kad jų namai būtų vieninteliai ir nepakartojami. Todėl interjerui jie skiria...

Liudvikas Andriulis. Piktas monstras, gąsdinantis Skvernelį (231)

Su siaubu žiūrėdamas vakarykštį Skvernelio pasisakymo apie visuomenės teisę žinoti įrašą,...

Dėl remontuojamoje gatvėje sproginėjančių padangų kaltina pačius vairuotojus (30)

Neseniai prasidėjęs Laisvės prospekto atkarpos nuo Architektų g. viaduko iki Oslo gatvės...