aA
Ši vasara nelepina braškių augintojų ir valgytojų: daug šių aromatingų uogų savo gyvenimą taip ir baigia lysvėje. Tačiau, nepaisydami birželį užplūdusios drėgmės, lietuviškų braškių augintojai pažadėjo, kad praėjusi ir ši savaitės – mažiausių braškių kainų metas.
Braškė
© Corbis/Scanpix

Uoga karaliaus dvarui

Savo kelionę per pasaulį braškės pradėjo Amerikoje. Pirmosios braškės į Europą – Angliją ir Prancūziją – atkeliavo XVII amžiuje iš Virdžinijos. Tai buvo laukiniai augalai, brandinantys smulkias uogas. Tačiau Europoje jos buvo sukultūrintos ir pradėtos auginti soduose.

Praėjus dar 100 metų prancūzų karininkai iš Čilės parsivežė kelis kerelius į braškes panašių uogų – nepaprastai aromatingų ir skanių. Pasak legendos, XVIII amžiaus pradžioje vienas prancūzų karininkas, dirbęs žvalgu Čilės kalnuose, buvo benumirštąs iš bado, kai jo uoslę pasiekė iš pievų sklindantis nuostabus aromatas. Štai tada jis ir paragavo laukinių uogyčių, ne tik išgelbėjusių jo gyvybę, bet ir leidusių jam išgarsėti karaliaus dvare.

Dvaro virėjui karininkas rašė: „Parvežiau Jo Didenybei uogų, išvaduojančių širdį nuo kančių valdant valstybę. Nuo šių uogų aromato siela prisipildo meilės, o protas – džiaugsmo...“

Kaip vėliau nustatė mokslininkai, karininkas nė kiek nepagražino: uogose esančios medžiagos iš tiesų naudingos ir širdžiai, ir smegenims, netgi turi afrodiziakinių savybių... Taigi karininko atvežtų kerelių vaisius po kelerių metų kasdien jau krimto karalienė, užsigerdama šampanu. Dabar spėjama, jog tai buvo kažkokios rūšies žemuogės. Sukryžminus šias uogas su jau auginamomis braškėmis atsirado visos dabartinės braškių veislės. Taip laukinių uogų vaikaitės tapo mūsų sodų karalienėmis.

Ne tik puošmena

Braškės – tikrai karališkos uogos: aromatingos, sultingos, skanios, didelės... Kiekvieno deserto puošmena! Be to, tai vienos pirmųjų sezono uogų, todėl atrodo dar skanesnės ir puikesnės. Tačiau ne tik grožis pavertė šias uogas stalo karalienėmis. Jos – ir vienos vertingiausių Lietuvoje auginamų uogų. Nuo seno braškės yra laikomos organizmą stiprinančiu produktu, ypač naudingu vaikams ir ligų išvargintiems žmonėms.

Braškėse yra daug vitamino C (50–100 mg/100 g). Beje, kuo drėgnesnė ir vėsesnė vasara, tuo daugiau braškėse susikaupia vitamino C. Taigi šiemet braškės – itin vitaminingos, nors jų derlius – mažesnis, užtat vertingesnis.

Įdomu tai, kad kuo ryškesnė braškių spalva, tuo daugiau jose naudingųjų medžiagų. Tačiau nereikėtų pernelyg žavėtis gražiomis, tarsi žaislinėmis, iš Pietų kraštų atvežtomis uogomis – vitamino C jose gerokai mažiau nei mūsiškėse.

Braškėse gausu ir vitamino E bei B grupės vitaminų. Pastarųjų vitaminų kiekiu braškės lenkia tokius vitaminais garsėjančius vaisius kaip apelsinai, mandarinai, vynuogės, greipfrutai. O vitamino E braškėse daugiau nei bananuose, vyšniose, mandarinuose, raudonuosiuose serbentuose. Iš mineralinių medžiagų braškėse ypač daug geležies – net iki 5 mg/100 g. Taip pat yra jodo, kalio, kalcio, fosforo, magnio, cinko ir kt.

Valgydamas gydaisi...

Braškėse esantis geležies ir vitaminų C bei B9 derinys palaiko normalų kraujodaros procesą, organinės rūgštys reguliuoja sutrikusią druskų apykaitą, skatina tulžies išsiskyrimą. Braškėse yra daug pektininių medžiagų, naikinančių kenksmingą žarnyno mikroflorą ir sujungiančių organizmui kenksmingą šviną, kobaltą į nekenksmingus junginius, vėliau pašalinamus iš organizmo. Be to, braškės – visiškai nekaloringos (27 kcal/100 g), todėl tinka besilaikantiems dietos.

Braškės mažina cukraus koncentraciją kraujyje, todėl gali būti drąsiai įtrauktos į diabetu sergančių žmonių valgiaraštį. Jose yra medžiagų, kurių sudėtis labai panaši į aspirino, todėl jos padeda nuo galvos skausmo ir mažina padidėjusią temperatūrą. Šios uogos lėtina smegenų senėjimo procesą ir padeda ilgiau išlaikyti gerą atmintį.

Norint sustiprinti imuninę sistemą ir kraujagyslių sieneles, pakanka braškių sezono metu kiekvieną dieną suvalgyti nors po keletą uogų. Alergiškiems žmonėms patariama valgyti braškių su rūgščiais pieno produktais (kefyru, jogurtu ir pan.) – taip galima išvengti nemalonių alerginių reakcijų.

Šis universalus augalas naudojamas beveik visas. Lapai, žiedai, šaknys – visa tai yra puikios gydomosios ir kosmetikos priemonės. Tiems, kurie itin rūpinasi sveikata, siūlytume nepamiršti braškių lapų, kuriuose vitamino C susikaupia net iki 400 mg/100 g. Taigi džiovintų lapų arbata – puikus vitaminų šaltinis žiemą.

Be to, braškių arbata rekomenduojama gydyti peršalimą, gastritą, mažakraujystę, hipertoniją ir kitas ligas. Džiovinti skirtus lapus ir žiedus geriausia skinti birželį ar liepą sausu oru nuo 10 iki 16 val., kai nėra rasos. Surinktą žaliavą reikia džiovinti pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba 45 ºC džiovykloje.

Jausmingos uogos

Braškės ne veltui garsėja kaip jausmingos uogos, natūralus viagros pakaitalas – juk jose gausu cinko, suteikiančio vyrams stiprybės, o moterims – aistros. Prisiminkime prancūzų karininko laišką karališkajam virėjui: „...nuo šių uogų aromato siela prisipildo meilės, o protas – džiaugsmo...“

Japonijoje nuo seno braškės labai vertinamos būtent dėl šios savo savybės. Kaip ir rožė, braškė čia laikoma meilės simboliu. Japonų legenda byloja, kad žmogui, kuriam teko dviguba uoga, būtinai reikia ją perlaužti ir pasidalyti su savo išrinktuoju: tuomet amžinai lydės meilė ir sutarimas, žmonės mylės švelniai ir aistringai, suteikdami vienas kitam laimę kiekvieną akimirką.

Braškių sėklose esantis cinkas didina lytinį potraukį ir net 25 proc. padidina galimybę pastoti. Cinkas reguliuoja testosterono gamybą, todėl ypač svarbus moterims.

Disertacija apie braškes su grietinėle

Iš braškių galima pasigaminti daugybę skanių patiekalų ar paskaninti kitus produktus. Net paprasčiausia košė ar makaronai, pagardinti braškėmis, tampa tikru delikatesu! Braškės tinka su įvairiausiais varškės kremais, omletais, putėsiais, kruopų apkepais ir košėmis. Nepaprastai skanūs braškių tortai ar šaltsriubės.

Ką jau kalbėti apie braškes su plakta grietinėle… Pasirodo, apie tai net moksliniai darbai rašomi! Štai Notingemo universiteto mokslininkai paskelbė nustatę idealų braškių ir grietinėlės santykį patiekaluose. Kad tokių desertų skonis atskleistų puikiausias savo ypatybes, braškių ir grietinėlės santykis turi būti 2:1.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Iš byrančio lėktuvo krito 3 km ir išgyveno: atrodžiau kaip zombis žaizdose po oda išsirito dešimtys kirmėlių (45)

Septyniolikmetė Juliane Koepcke matė, kaip jos mamą galinga jėga išsiurbė lauk iš skrydžio...

Dagys: jei 50 proc. paėmimų iš šeimų nepasiteisina, tai 50 proc. vaikų traumuoti be reikalo (112)

Visuomenei įsiaudrinus dėl kauniečių šeimos, iš kurios buvo paimti du vaikai, situacijos,...

Dėl lėktuvo gedimo prezidentė neišskrido į 100-mečio iškilmes Latvijoje (35)

Lietuvos delegacija, vadovaujama Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, dėl netikėto...

20 metų jauniau atrodanti moteris išklojo savo paslaptį: tereikia valgyti kelis produktus dvidešimtukas (120)

Elizabeth Peyton-Jones – 49-eri, bet ji atrodo lyg būtų 30 m. amžiaus. Natūropatė, žolininkė,...

Po daugelio metų aplankė Gariūnus: tokias kainas mieste sunkiai rasi (493)

Ilgus metus Gariūnuose nesilankiusi Aistė apniukusį šeštadienį nusprendė netysoti namie, o...

Geidžiamas darbdavys Vilniuje samdiniams leidžia itin daug: įvaizdžiai privers gardžiai pasijuokti (58)

Vilniuje įsikūrusi IT sprendimus visame pasaulyje teikianti įmonės „ Tesonet “ yra esantys...

Kas nutinka, kai alkoholis ir narkotikai nustoja veikti: 25 metus vartojęs vyras neturi ko slėpti (7)

„Kai būdamas 12 metų pirmą kartą pasigėriau, iškart nusprendžiau, kad tai bus mano gyvenimo...

Goda Alijeva pirmajame interviu po skyrybų: stengiausi išgelbėti šeimą, bet nepavyko (23)

Skyrybų metu visuomet dūžta širdys, o kai esi viešas žmogus ir tavo asmeninį gyvenimą po...

Sinoptikė papasakojo, kokie orai mūsų laukia kitą savaitę (4)

Sekmadienį saulę išvysime retai, per daugelį šalies rajonų praslinks lietaus debesys, kai kur...