aA
Citrina – žinomas, virtuvėje dažnai naudojamas vaisius. Citrinų deda į salotas, kad suteiktų kvapo, skonio, deda į įvairiausius patiekalus ir, žinoma, į saldumynus. Mes naudojame ne tik sultis, bet ir odelę. Galime išgerti citrinos sulčių ar pasimėgauti jų rūgščiu skoniu, suvalgius griežinėlį, rašo portalas fithacker.ru.
Unikalus receptas su citrinomis: naudos gausite tris kartus daugiau
© Shutterstock nuotr.

Iš tiesų citrinose – tūkstančiai naudingų ypatybių, kuriomis maksimaliai naudojamasi Indijoje. Įdomu, kaip? Paaiškinsime. Citrinose gausu vitaminų C ir B, taip pat citrinos rūgšties ir mineralų, kalcio, fosforo. Tai svarbiausios maistingos medžiagos, kurių reikia organizmui, kad jis tinkamai funkcionuotų.

Citrina – galingas antioksidantas, trukdantis organizme kauptis kenksmingoms medžiagoms. Tai užtikrina tinkamą žarnyno funkcionavimą, gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių pūtimo. Be to, citrina spartina medžiagų apykaitą, ypač suvalgius citrinos ryte ir užgėrus šiltu vandeniu.

Žodžiu, naudos iš citrinų daug. Tiesa, yra būdas sustiprinti teigiamą citrinų poveikį – pasitelkus indišką receptą, kuris naudojamas net Šiaurės Afrikoje. Koks tai receptas? Citrinų fermentavimas. Dėl rūgimo ir dėl druskos citrinose susidaro dar daugiau fermentų, vitaminų ir mineralų, tad citrinos tampa tris kartus naudingesnės ir veiksmingesnės.

Kas gi yra citrinų rauginimas?

1.Pasiruoškite stiklainį, kurį dėsite citrinas – išplaukite ir palikite išdžiūti.

2.Paimkite 4–5 citrinas (geriausia organines), kruopščiai jas nuplaukite, į vandenį įbėrus sodos.

3. Kiekvieną citriną poroje vietų įpjaukite ir užberkite druskos. Dabar stipriai įspauskite druską, kad ji pasiektų audinį.

4. Į stiklainį įberkite saują rupios druskos, tada dėkite citrinas į stiklainį, vieną prie kitos prispauskite. svarbiausia – įberti kuo daugiau druskos tarp sluoksnių. Uždarykite stiklainį, tegu citrinos tris dienas rūgsta – ne saulėje, o sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.

Po trijų dienų galima valgyti citrinas. Galima dėti jų į patiekalus, pagardint arbatą ir įvairius gėrimus. Dėl sūraus ir rūgštaus skonio jos aromatizuos daržoves.

Bet fermentuotos citrinos ne tik skanios – jose daug vitaminų ir naudingų medžiagų, kurios saugos skrandį ir žarnyną. Juk sutrikęs virškinimas gali sugadinti visą dieną. Be to, būtent dėl antioksidantų, o druskai veikiant kaip stiprikliui, jūsų oda gali tapti lygi, spindinti, išvalyta nuo odos riebalų ir elastinga. Taigi atrodysite jauniau. Galiausiai citrinos – puiki kraują atstatanti ir dezinfekuojanti priemonė, kuri mažina gliukozės lygį kraujyje.

Akivaizdu, kad tai veiksminga antibakterinė, antiseptinė priemonė.
Citrinos su druska mažina kraujospūdį, gydo nuospaudas, jomis gydo dantenų uždegimą, artritą ir reumatą, išsiplėtusias venas, peršalimą, gripą...

Vasarą geriau naudoti šias citrinas su karšta arbata, kuri apvalys kvėpavimo takus. Išimkite citriną iš stiklainio, nuplaukite druskos perteklių ir valgykite po nedidelį gabalėlį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Oficialu: Klaipėdoje nuo COVID-19 pasveiko šeši pacientai papildyta 20:44 val.  (177)

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle Facebook pasidalino džiugia...

Koronavirusu susirgusi Seimo darbuotoja atsisako pateikti savo kontaktus ir maršrutus (803)

Karantino sąlygomis gyvenančioje Lietuvoje – precedento neturintis skandalas. Nors įstatymas...

Pirmadienį šalyje nustatyti dar 7 užsikrėtimo atvejai iš viso šalyje užfiksuotas 491 atvejis (110)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti...

Vyrui diagnozavo COVID-19, bet pakartotinai netiria: už kelių dienų į darbą, bet virusą dar gali nešioti (78)

40-metis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.) iš Austrijos, į kurią buvo...

Generalinis komisaras: nubausti už saviizoliacijos pažeidimus patys dar negalime (33)

Šalyje prasidėjus trečiajai karantino savaitei, Lietuvos policija vis dar neturi įstatyminio...

Baltarusiai valdžios sprendimų dėl koronaviruso nelaukia – patys imasi veiksmų (22)

Medikai iš viso pasaulio, įskaitant ir sveikatos priežiūros profesionalus iš Baltarusijos, dėl...

Italijoje auga nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius, bet užsikrečia vis mažiau pasaulyje jau mirė daugiau nei 35 tūkst. žmonių (52)

Italijoje per pastarąją parą nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė dar 812 žmonių, o...

Dizaineriai neria į naują nišą: kaukes parduoda po 200 dolerių (1)

Gwyneth Paltrow pirmadienį instagrame paskelbė nuotrauką, kurioje ji grįžta iš ūkininkų...

Stilistė atvertė kortas: dešimt balų, jei savo spintoje turite šiuos drabužius (18)

Jei stilistės Agnės Gilytės paklaustumėte, iš ko susideda kokybiška spinta, ji nemirktelėjusi...

Pažėrė originalių idėjų, ką veikti su vaikais karantino laikotarpiu (1)

Veikiausiai nerasime nė vieno tėvelio, nesukančio galvos, kaip užimti vaiką, jeigu namuose tenka...

|Maža didelių žinių kaina