aA
Tradicinės turkiškos vaišės visada pradedamos nuo užkandžių (meze). Ant mažų lėkštelių patiekiamos marinuotos daržovės, juodosios ir žaliosios alyvuogės, sūris, vytinta mėsa, jūros gėrybės, šaltos troškintos daržovės, pupelių ar žirnių tyrelės, įdaryti vynuogių ir salotų lapai.
Lęšiai
© Corbis/Scanpix
Po to patiekiama tiršta sriuba su kukulaičiais ir tik po jos- pagrindinis patiekalas – kebabai arba šašlykai. Per didžiausias šventes yra gaminamas plovas.

Koranas draudžia gerti vyną, tačiau jame nieko neužsimenama apie kur kas stipresnius gėrimus, todėl daugelis turkų neatsisako per pietus išgerti taurelę kitą anyžių degtinės.





Įdaryti baklažanai
© Corbis/Scanpix

Įdaryti baklažanų suktinukai

Vienas iš užkandžių (meze) patiekalų

Gaminimui – 65minutės.

Keturioms porcijoms jums reikės:

4 baklažanų,
druskos,
2 svogūnų galvučių,
300 g pomidorų,
5 valg.šaukštų alyvuogių aliejaus,
250 g maltos jautienos,
1 valg. šaukšto pomidorų pastos,
1 kuokštelio šviežių žalumynų (peletrūno arba petražolių),
2 žaliųjų saldžiųjų paprikų ankščių,
maltų juodųjų pipirų.

Baklažanus nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite baklažanus išilgai vieno cm storio riekelėmis. Dvi minutes blanširuokite verdančiame pasūdytame vandenyje, po to išdėkite ant popierinio rankšluosčio. Kraštines riekeles su odele smulkiai supjaustykite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ropinius svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Pomidorus trisdešimčiai sekundžių pamerkite į verdantį vandenį, po to kiaurasamčiu ištraukite ir perliekite šaltu vandeniu. Nuo pomidorų nulupkite odelę, o minkštimą smulkiai supjaustykite.

Keptuvėje įkaitinkite tris šaukštus alyvuogių aliejaus, jame apkepinkite smulkiais supjaustytus baklažanus ir išdėkite į dubenėlį.

Keptuvėje įkaitinkite likusį alyvuogių aliejų ir jame nuolat maišydami apkepinkite maltą jautieną. Suberkite smulkintus svogūnus ir lengvai pakepinkite. Tada suberkite pomidorų minkštimą, supilkite pomidorų pastą ir apie vieną minutę patroškinkite ant silpnos ugnies. Ten pat suberkite apkepintus baklažanų gabalėlius ir nukelkite keptuvę nuo ugnies. Apibarstykite įdarą druska bei maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.

Žalumynus nuplaukite, nusausinkite, sukapokite ir įmaišykite į įdarą. Ant kiekvienos baklažano riekelės uždėkite nedidelį kiekį įdaro ir suvyniokite į ritinėlį.

Kepimo formą sutepkite aliejumi ir į ją išdėkite paruoštus baklažanų suktinukus. Saldžiųjų paprikų ankštis nuplaukite, kiekvieną perpjaukite pusiau, pašalinkite šerdis su sėklomis ir stambiai supjaustykite. Paprikų gabalėlius užbarstykite ant baklažanų suktinukų, užpilkite 250 ml vandens ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.

Lęšiai
© Corbis/Scanpix

Lęšių kamuoliukai

Gaminimui – 55 minutės.

Keturioms porcijoms jums reikės:

1 svogūno galvutės,
2 saldžiųjų paprikų,
30 g sviesto,
160 g lęšių,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
240 g miltų,
1 valg. šaukšto pomidorų pastos.

Svogūno galvutę nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Saldžiosios paprikos ankštis nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite šerdis su sėklomis ir supjaustykite skersai labai plonomis juostelėmis.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkintą svogūną bei du trečdalius paprikos juostelių.

Lęšius kruopščiai nuplaukite, užpilkite 750 ml vandens, įberkite vieną arbatinį šaukštelį druskos ir virkite apie trisdešimt minučių. Lęšiai turi būti minkšti ir sugerti visą skystį. Po to suberkite miltus, supilkite pomidorų pastą, išmaišykite ir virkite dar apie penkias minutes ant silpnos ugnies.

Suberkite lęšius į sietelį ir nuvarvinkite. Sumaišykite su paruoštomis daržovėmis, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir leiskite truputėlį atvėsti. Po to iš paruoštos masės sukočiokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir išdėkite juos į lėkštę. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Laikai, kai alkoholis liejosi laisvai: tarsi tradicija girtuoklystė ėjo iš kartos į kartą

„Kaip upė prasideda nuo upokšnio, taip ir girtavimas prasideda nuo taurelės. Žmogus pasidaro...

Nužudyto centrinio banko pareigūno perspėjimas buvo lemtingas SEB (56)

Ne visi pinigų plovimo skandalai vienodi. Kai pasaulis sužinojo, kad milijardai nešvarių pinigų...

Naujasis siūlymas dėl bankų apmokestinimo kelia klausimų: ne tik padidins kainas, bet ir prieštarauja Konstitucijai (257)

„Mes turime vieną milijardą eurų, kurių kažkas tiesiog nemoka. Tol, kol šie mokesčiai nėra...

Žiema trumpam atsitraukia, grįžta rudeniški orai (7)

Penktadienį dangumi plauks stori pilki kritulių debesys. Naktį ir rytą šlapias sniegas...

Kartu 53 taškus mėgėjų lygoje „suvertę“ Lavrinovičiai: vakar mama bažnyčioje buvo (18)

Sostinės krepšinio lygoje („GEALAN–SKL“) užtikrintą pergalę pasiekė „Sporto namai“...

Jurgita Barišauskienė

Kai žiemos šventės tampa beskonės, o masinis kalėdinis šurmulys tik erzina (3)

Žiemos švenčių laikotarpis dažnam žmogui tampa ne tik linksmybių, bet ir įvairių išbandymų...

Naujausios ir ilgiausiai rašytos Andriaus Užkalnio knygos pristatymo nepraleido ir žinomi bičiuliai: taps dar vienu bestseleriu (145)

Ketvirtadienio pavakarę sostinėje žinomas publicistas ir žurnalistas Andrius Užkalnis...

Šios frazės gali sugriauti bet kokius santykius (10)

Būtina visą laiką sekti, ką kalbame. Neretai artimieji girdi iš mūsų skaudžias frazes, o...

„Google“ ne juokais susirūpino saugumu: kaip sužinoti ar jūsų slaptažodis nėra pavogtas (5)

„ Google “ neseniai išleido 79-ą „ Chrome “ versiją, kurioje buvo patobulinta...

Kurtinaičio kariauna nutraukė pralaimėjimų seriją – nuskriaudė Giedraičio ALBA komandą (4)

Rimo Kurtinaičio treniruojami krepšininkai lipa iš nesėkmių liūno. Maskvos srities „Chimki“...