Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovė Elena Sereičikienė pažymi, kad geriausiai sriubos šildo tada, kai jose yra tokių šildančių ingredientų – juodųjų, raudonųjų ar čili pipirų, kardamono, cinamono, kajeno, imbiero, česnako ar krienų.

„Šildančių patiekalų receptais ypač pasižymi Tailando, Kinijos, Japonijos, Meksikos ir kitos egzotiškos virtuvės. Jose gausu įvairių šildančiai veikiančių, pikantiško skonio. Jie ypatingi tuo, kad turi įvairių aktyviųjų junginių, kurie pakelia žmogaus kūno temperatūrą“, – sako E. Sereičikienė.

Pateikiame tris Tailando, Kinijos ir Meksikos virtuvių patirtimi paremtus šildančių sriubų receptus, pagal kuriuos sriubas galėsite pasigaminti namuose.

Tailandietiška cinamono sriuba

Jums reikės:

1 šaukšto augalinio aliejaus
3 cinamono lazdelių
6 mažų, gabalėliais supjaustyti svogūnėlių
6 česnako skiltelių
2 šaukštų šviežio, malto imbiero
1 ½ šaukšto azijietiškos čili pastos
1 ½ šaukšto anyžių sėklų
7 stiklinių vandens
4 stiklinių naminio vištienos sultinio
½ stiklinės sojų padažo
¼ stiklinės ryžių acto
1 kg supjaustytos jautienos be kaulo
250 ml šviežių Udon makaronų
1 šaukšto supjaustytų kiniškų salotų
½ puodelio kalendros lapų

Užvirkite aliejų dideliame puode, suberkite cinamoną, imbierą, anyžių sėklas ir čili pastą, įdėkite svogūnėlius. Troškinkite maždaug vieną minutę. Įpilkite vandenį, sultinį, sojų padažą ir actą, virkite ant aukštos temperatūros. Sudėkite mėsą, ir pusantros valandos uždengę troškinkite ant mažesnės ugnies.

Kitame inde paruoškite makaronus, kaip parašyta ant pakuotės. Kai mėsa bus paruošta, išimkite cinamono lazdeles ir įdėkite kiniškas salotas. Po 5-10 min įdėkite ir makaronus, leiskite jiems įsigerti ir sušilti. Papuoškite kalendra ir patiekite.

Kiniška saldžiarūgštė sriuba

Jums reikės:

1 l vištienos sultinio
100 g plonai supjaustytų Šiitake grybų
200 g nusausinto ir kubeliais supjaustyto tofu sūrio
2 skiltelių tarkuoto česnako
2 šaukštų tarkuoto imbiero
1 šaukšto balzamiko acto
3 šaukštų ryžių acto
1 šaukšto čili pastos
3 šaukštų sojų padažo
2 šaukštų rudojo cukraus
2 šaukštų kukurūzų krakmolo
2 kiaušinių
2 šaukštų sezamo aliejaus
1 šaukšto baltųjų arba juodųjų pipirų
Saujos supjaustytų žalių svogūnų laiškų

Į didelį puodą supilkite sultinį, sojų padažą ir čili pastą, sudėkite grybus, tofu, česnaką, imbierą, cukrų ir virkite ant vidutiniškai aukštos temperatūros. Užvirus sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 5 min.

Sumaišykite kukurūzų krakmolą su vandeniu ir įpilkite į sriubą, o tada troškinkite apie 2 min, kol sutirštės. Lėtai į sriubą įmuškite kiaušinius. Sumaišykite aliejų, juoduosius pipirus, svogūnų laiškus ir šį mišinį supilkite į sriubą. Patiekalą šiek tiek pavirkite ir nuimkite nuo viryklės – sriuba paruošta.

Meksikietiška čili sriuba

Jums reikės:

1 ½ šaukštų saulėgrąžų aliejaus
1 kg troškintos jautienos
1 šaukšto pjaustytų baltų svogūnų
1 šaukšto Chipotle pastos
2 sutraiškytų česnako skiltelių
¼ šaukšto kumino
¼ šaukšto cinamono
¼ šaukšto miltų
½ l jautienos sultinio
400 g konservuotų pjaustytų pomidorų
¼ šaukšto džiovinto raudonėlio
400 g konservuotų raudonųjų pupelių

Įkaitinkite mažą kiekį aliejaus dideliame inde. Apkepkite mėsą, įpildami daugiau aliejaus. Kai mėsa paruduos, nuimkite nuo ugnies ir padėkite į šalį. Į puodą įpilkite šaukštą aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepkite 7-10 min, kol jie karamelizuosis. Tada kelias minutes troškinkite Chipotle pastą, imbierą, česnaką, kuminą, cinamoną ir miltus su svogūnais. Visą laiką maišydami, po truputį pilkite sultinį, kad visi ingredientai susimaišytų. Sudėkite pomidorus, raudonėlį, prieskonius ir troškinkite 10 min. Sudėkite jautieną, uždenkite puodą ir virkite 1 val 45 min. Galų gale sudėkite pupeles ir pavirkite dar 15 min. Sriubą patiekite su česnakine duona ir salsa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją