aA
Pica – kai kam tik su “česnakiniu” padažu, kitiems – tai neatsiejama nuo geltono sūrio, pigaus kumpio ir dar bala žino ko (na tokių, kaip perkat “tinkleškėse”). Bet tikroji, pirmoji Napolietiška pica – tik iš aukštos kokybės miltų, gardinta šviežiais trijų rūšių pomidorais ir kepta būtent malkomis kūrenamoje krosnyje.
© Bubblekitchen

Na, krosnies kiekvienuose namuose nerasime, bet jei jau kepti picą namuose, tai tik su mocarela, geru alyvuogių aliejumi, kvepiančią pomidorais ir bazilikais, na, o priedai – tai tik jūsų išmonės reikalas.

Pasakojimą pradėsime nuo to, kaip lankėmės picų tėvynėje Italijoje, nors ta tėvynė labiau jau tokia sąlyginė. Picas juk kepa visas pasaulis ir sunkiai rasime kvadratinį kilometrą mieste, kur nebūtų galima gauti picos. Aišku, jų galima rasti visokiausių: paprastų, prastų, šaldytų prekybos centre, gabaliukais supakuotų degalinėje, gardžių iš malkinės krosnies. Apskritai ne nuostabu, kodėl pica užima garbingą 2 vietą 50tuke geriausių pasaulio patiekalų.

Taigi, apie picas Italijoje girdėjome įvairių įvairiausių atgarsių. Nors daugiau peikė nei gyrė, bet tai normalu. Viskas priklauso nuo to, kur valgėt, nes visur gerų picų niekada nebus. Mes panašiai pasimokėme kelionėje po Ispaniją, kai Valencijoje (Paelijos tėvynėje) valgėm paeliją ir galvojome, kad nuraus stogą, o nurovė tik piniginę, nes kaip už paeliją su šaldytomis krevetėmis sumokėjome gerokai per daug, o geriausią valgėme Ispanijos kaimelyje vietinėje tavernoje. Taip jau yra, kad biznis yra biznis visos “tėvynės” siekia uždirbti iš savo vaikų kuo daugiau.

Mes keliaudami po Siciliją “bucket list’e” turėjome picų įvertinimą ir tikrai ne kartą reikėjo paragauti, nes nuomonę gi turi turėti. Picų valgėme gal 3 ar 4 kartus skirtingose vietose, buvo labai gerai, o paskutinį kartą buvo taip gerai, kad drąsiai galiu sakyti, kad ten buvo geriausia pica mano gyvenime, buvo gan keista, bet capricciosa ten yra ne su nusmurgusiais pievagrybiais, pigiu kumpiu ir geltonu sūriu, kaip bandoma parodyti pas mus kas antroje kavinėje, o su žaliais žirneliais, virtu kiaušiniu ir artišokais – buvo taip gerai, kad skonis šiandien vartosi burnoje.

Mūsų patarimas būtų toks – nenorite mokėti už tikrai gerą, kokybišką, keptą krosnyje picą 8-10 eurų, pasidarykite namuose. Keletas patarimų: įsigykite 00 tipo itališkų miltų, pasiruoškite pomidorų padažą ir būtiniausiai naudokite mocarelą sūrį ir jokių papildomų padažų ant jau iškeptos picos!!!

Mes dalinamės vieno savaitgalio picų meniu: pica su vytintu kumpiu, pica su špinatais ir fetos sūriu, pica su burokėliais.

Taigi, pradedam nuo tešlos:

500 gr. miltų 00 tipo
7 g sausų mielių
325 ml šilto vandens
2 š. tyro alyvuogių aliejaus
1/2 a.š. druskos
1/2 v.š. rudojo cukraus

Mieles, cukrų sumaišykite su šiltu (būtent šiltu!) vandeniu, įpilkite aliejaus ir palikite kelioms minutėms, kol mielės suputos.

Į miltus įberkite druskos ir padarę viduryje duobutę, supilkite vandens, mielių ir cukraus, aliejaus mišinį. Tešlą pradžioje maišykite su šakute, vėliau minkyti galit rankomis. Jei tešla labai lips prie rankų, pabarstykite dar šiek tiek miltų. Suminkius tešlą iki vientisos masės, ištepkite aliejumi dideli dubenį ir įdėkite tešlą (ją apvoliokite aliejuotame dubenyje).

Kaip sako sena italų tradicija, galite tešloje įbrėžti kryžių – bus daugiau autentikos. Uždengę tešlą, palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės (tai gali užtrukti apie 2-3 valandas)

Pomidorų padažui paruošti (3 picoms):

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
2 skiltelių česnako
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
po 1 a.š. džiovinto baziliko, raudonėlio, čiobrelio, baziliko

Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi pakepinkite traiškytą česnaką su žolelėmis (be abejo, galima naudoti šviežias žoleles, tada jų kepinti nereikės), kol pasklis malonus aromatas, tada suverskite pomidorus ir primažinę kaitrą, maišant kaitinkite apie 10-15 minučių, kol pradės padažas tirštėti.

Tešlą padalinau į 3 lygias dalis. Iškočiojau apie 20-25 cm skersmens pagrindą (stengiaus kuo mažiau naudoti kočėlą, kadangi tešla tąsi, picos pagrindą puikiai galima suformuoti rankomis).

Įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių ir pasiruošiam kepimo skardas, pabarstytas miltais. Visas picas kepėme apie 7-10 minučių (priklausomai nuo picos pagrindo storio),

Pica su vytintu kumpiu. Ant pagrindo tepėme pomidorų padažą, sudėjo pjaustytą mocarelą. Ant tik iškeptos picos sudėjome vytintą kumpį, picos šonus, patepėm alyvuogių aliejumi.

Trys neapsakomo gardumo picos
© Bubblekitchen

Pica su špinatais ir fetos sūriu. Ant picos pagrindo, tepėme pomidorų padažą, sudėjome keptuvėje su sviestu ir česnaku pakepintus špinatus, sudėjome macorelos sūrį ir apibarstėme fetos sūriu. Ką tik iškeptą picą apšlakstėme alyvuogių aliejumi.

Trys neapsakomo gardumo picos
© Bubblekitchen

Pica su burokėlių pesto. Ką tik pristatėme jums burokėlių pesto, kuris tapo puikiu pagardu picai. Ant picos pagrindo, tepėme storą sluoksnį burokėlių pesto, užmetėme keletą burokėlių lapelių (galima naudoti tuos pačius špinatų lapelius), uždėjome gausiai macorelos sūrio.

Trys neapsakomo gardumo picos
© Bubblekitchen
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tomas Janonis. Elitinių medžiotojų tamsiosios paslaptys: valstybę pavertė nuolankia tarnaite (48)

Elitinio medžiotojų būrelio paslaptys saugomos po devyniais užraktais. Ir tas paslaptis saugo ne...

Teismas paskelbė verdiktą dėl 9-metės įvaikinimo į Naująją Zelandiją: visuomenė jo nesužinos (137)

Vilniaus apygardos teismas paskelbė sprendimą dėl tarptautinio įvaikinimo, kuriame devynmetės...

„Linkomanija“ bus užblokuota šią savaitę, „piratai“ atsakė instrukcijomis kaip apeiti draudimus (26)

Interneto tiekėjai, vykdydami teismo sprendimą, ruošiasi blokuoti failų dalijimosi svetainę...

Populiarioje JAV laidoje – skandalingas „Fox News“ žvaigždės pareiškimas dėl Rusijos ir Baltijos šalių (177)

Įtakingas JAV politikos komentatorius, „Fox News“ televizijos žvaigždė Tuckeris Carlsonas per...

Gyvai / Dakare išmušė lemiama diena – lietuvių laukia kova dėl pozicijų starto laikai (1)

Dakaro ralyje – 9-oji diena ir finišas, rodos, ranka pasiekiamas. Tačiau lenktynių organizatoriai...

Pietų pertrauka bufetuke: už nelabai ypatingų durų atrado labai jaukią vietą pavalgyti

Kaip tau pavyksta atrasti visas šias maitinimo vietas? Tai yra antras man dažniausiai užduodamas...

Po skandalų vėl kartu su Simu Jasaičiu gyvenanti Oksana Pikul: viskas pradėjo keistis nuo rugsėjo (6)

Sekmadienio vakarą TV3 laidoje „Raudonas kilimas“ Oksana Pikul -Jasaitienė pagaliau ryžosi...

Paskelbti 2019 metų šauktinių sąrašai galite pasitikrinti (75)

Krašto apsaugos ministerijoje informuojama, kad sudaryti šauktinių sąrašai .

Putinas svaidosi naujais kaltinimais Vakarams (35)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš ketvirtadienio vizitą Serbijoje apkaltino Vakarų...

Baigtas Registrų centro auditas: veikė šešėlinė schema, skaičiuojama milijoninė žala (314)

Kilus įtarimui, kad Registrų centre yra sudarytos išskirtinės sąlygos kai kurioms įmonėms...