Kokius agurkus pasirinkti?

Nedidelius, tvirtus, nestora odele. Žinoma, agurkai neturi būti pageltę ar kartūs. Todėl būtina prieš raugiant jų paragauti.
Geriausiai raugimui tinka ką tik iš daržo parnešti agurkai. Todėl jeigu agurkų patys neauginate, geriausiai juos pirkite ne iš parduotuvės, o kaime pas močiutę.

Svarbu! Silpnai raugintiems agurkams, kitaip nei įprasto raugimo, reikia rinktis panašaus dydžio agurkus, tada jie vienodai aprūgs. Kai agurkus raugiame žiemai, tai nėra tiek svarbu, nes jie sūryme tada stovi ilgai.

Kokį vandenį pasirinkti?

Vanduo yra vienas iš svarbiausių bet kokio konservavimo sudedamųjų dalių, tačiau agurkams jis ypač svarbus. Geriausia rinktis šaltinio vandenį. Juk jos reikės ne tiek ir daug – išmirkyti agurkams ir sūrymui paruošti. Penkiems kilogramams daržovių pakaks dešimties litrų vandens.

Jeigu šaltinio vandens negalite gauti, galima imti vandenį buteliuose ar filtruotą vandenį iš krano. Supilkite jį į emaliuotą indą, padėkite ant dugno sidabrinį šaukštelį ar ką nors varinio, uždenkite dangtį ir palikite porai valandų. Metalas šiek tiek pagerins vandens skonį.

Indai

Agurkus raugti galima stikliniame inde, tačiau patogiau – puode. Žinoma, emaliuotame. Taip pat galima naudoti keramikinę ar stiklinę talpą. Tik į puodą agurkus lengviau ir sudėti, ir iš jo išimti.
Taip pat prireiks dangtelio ar didelės lėkštės, kuria agurkus bus galima puode prispausti. Taip pat kažko sunkaus. Galima paimti vandens pripiltą stiklainį ar kitą tarą.

Mirkyti – būtina

Prieš paraugiant agurkus būtina užmerkti. Mirkymo procese agurkai tampa traškūs ir tvirtesni. Tam pakanka trijų-keturių valandų mirkymo. Net jeigu agurkus ką tik nuskynėte iš lysvės, prieš paraugiant juos vis tiek reikia pamirkyti.

Žolelės ir prieskoniai

Krapai, serbentų lapai ir būtinai krieno lapai. Serbentų lapai suteikia traškumo ir puikų aromatą, o krienai, be nepamirštamo prieskonio ir kvapo, agurkus dar apsaugo nuo pelėsių. Be to, juos dezinfekuoja.

Druska

Agurkams raugti netinka joduota ar jūros druska. Geriausia rinktis rupią akmens druską. Smulki konservavimui netinka, nuo jos daržovės gali suminkštėti. Paprastai litrui vandens imami du valgomieji šaukštai druskos.

Kuo dar galima pagardinti?

Ištikimi raugintų agurkų palydovai – obuoliai ir serbentai (tinka ir juodieji, ir raudonieji). Jie suteikia įdomų aromatą ir malonų rūgštumą. Tačiau būkite atsargūs, nes klasikinis silpnai raugtų agurkų skonis gali pasikeisti, todėl vaisių ir uogų galima dėti labai nedaug.

Kiek laukti?

Karštame sūryme agurkai paruošiami per parą. Šaltame – dvi ar tris dienas.

Kaip išlaikyti silpnai raugintus agurkus ilgiau?

Sūrymui ataušus leiskite agurkams pastovėti dar keturias-penkias valandas ir tada geriau padėkite į šaldytuvą. Žemoje temperatūroje fermentacijos procesas sulėtės ir agurkai ilgiau bus neperrūgę.

Tačiau jie pamažu vis tiek rūgs. Todėl jeigu norite silpnai raugintų, ruoškite jų nedaug. Galima į paruoštą sūrymą suvalgius ten buvusius agurkus dėti šviežius. Naujieji agurkai bus šiek tiek kito skonio, tačiau vis tiek bus skanūs.

Silpnai raugintų agurkų receptas

5 kg agurkų
7-10 šakelių krapų su žiedynais
1 galvutė česnako
30 lapų krieno
4 arbatiniai šaukšteliai kvapniųjų pipirų žirnelių
2 arbatiniai šaukšteliai raudonųjų pipirų žirnelių
Serbentų lapai
6 valgomieji šaukštai druskos

Paruošimas:

1. Agurkus pamerkti į šaltą vandenį ir laikyti dvi valandas.

2. Krapus ir krieno lapus supjaustyti (du-tris lapus palikti), česnaką nulupti.

3. Į emaliuotą puodą ant dugno padėkite krienų lapus, tada dalį pjaustytų žalumynų ir prieskonių. Išdėliokite sluoksnį agurkų. Ant viršaus vėl dėkite žalumynus ir prieskonius, paskui vėl agurkus. Paskutinis sluoksnis – nepjaustyti krienų lapai.

4. Trijuose litruose karšto vandens (užvirti nereikia) ištirpinkite druską ir užpilkite juo agurkus. Prispauskite. Palikite dviem dienoms.

Greitai paruošti mažai rauginti agurkai

2 kg agurkų
10 žirnelių juodųjų pipirų
5 žirneliai kvapniųjų pipirų
1 arbatinis šaukštelis cukraus
rupios druskos
saujelė krapų stiebų
2 citrinos

Paruošimas:

1. Pipirus grūstuvėje sutrinkite su cukrumi ir dviem valgomaisiais šaukštais rupios druskos.

2. Nulupkite citrinas, išspauskite sultis.

3. Krapus susmulkinkite.

4. Agurkus nuplaukite, valandai pamerkite. Paskui iš abiejų pusių nupjaukite galiukus.

5. Kiekvienam agurkui nestipriai tvokite grūstuve ar sunkaus peilio rankena, kad jis suskiltų, paskui agurką skersai supjaustykite į kelias dalis.

6. Agurkus apibarstykite druska su pipirais, apipilkite citrinų sultimis ir viską išmaišykite. Įberkite dar vieną-du šaukštelius druskos, žalumynus ir palikite pusvalandžiui. Prieš valgant druską apvalykite popieriniu rankšluosčiu.

Jeigu labai skubate, galima apsieiti be mirkymo. Tada agurkus reiktų rauginti maždaug valandą.

Agurkai maišelyje

1 kg agurkų
saujelė žalumynų (krapų žiedynai, švieži krienų, serbentų ir vyšnių lapai).
Trys skiltelės česnako
1 valgomasis šaukštas rupios druskos
1 arbatinis šaukštelis kmynų (jeigu patinka)
Švarus polietileno maišelis ar plastikinė talpa su dangteliu

Paruošimas:

1. Krapus ir lapus suplėšykite rankomis, sudėkite į maišelį.

2. Nupjaukite agurkų galiukus, daržoves taip pat sudėkite į maišelį.

3. Česnakus nulupkite ir išspauskite per česnakų spaustuką (taip pat galima susmulkinti peiliu).

4. Kmynų sėklas sugrūskite.

5. Druską, kmynus ir česnaką suberkite į maišelį, stipriai užriškite ir gerai supurtykite, kad agurkėliai gerai susimaišytų su likusiais ingredientais.

6. Padėkite maišelį ant lėkštės ir valandai pastatykite į šaldytuvą. Per tą laiką agurkai silpnai parūgs, bus traškūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)