aA
Žalia veja, skaisti saulė, gera kompanija ir... tas pats ant žarijų keptas jautienos didkepsnis. Atsibosti, kaip žinia, gali ir patys skaniausi jautienos kepsniai, o grilius – tai ne tik maisto gamyba, bet ir visuomet smagi improvizacija draugų kompanijoje. Taigi tam, kad grilis nevirstų vasaros rutina, siūlome išbandyti tris padažus, atnaujinančius laiko patikrintus dalykus.
© Shutterstock nuotr.

Pomidorinė klasika

Ko gero, populiariausia padažų grupė – iš pomidorų. Tai salstelėjęs, švelniai rūgštus pagardas, tinkantis, praktiškai, prie visų maisto produktų ir gaminimo būdų. O kadangi lietuvių mitybos įpročiai neatsiejami nuo pomidorų, prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip pomidorų padažą originaliai patobulinti:

„Pomidorų pastos mylėtojams siūlau pasiruošti barbekiu padažą su alumi. Šio padažo gamyba paprasta, tačiau reikalaujanti šiek tiek kantrybės, todėl rekomenduoju pasiruošti iš vakaro. Nedidėlės skardinės alaus ir pusės litro pomidorų padažo mišinį papildykite 200 gramų rudojo cukraus, 2 dideliais šaukštais aštrių garstyčių, šlakeliu acto bei Jūsų mėgstamais prieskoniais. Sumaišytus ingredientus virkite ant silpnos ugnies nuo 2 iki 6 valandų“.

Gurmaniškas bistro

Lietuvoje su kiekvienais metais formuojasi vis įvairesnė sūrių mėgėjų kultūra. Ožkos pieno, kietieji ar pelėsiniai sūriai populiarėja ne tik kaip užkandžiai, bet ir kaip ingredientai gurmaniškiems patiekalams. „Iki“ maisto žinovė dalinasi, kaip paruošti padažą jautienos kepsniui su intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio sūriu:

„Susmulkinkite svogūną ir paskrudinkite karštame svieste. Tuomet į keptuvę taip pat įpilkite grietinėlės, kelis šlakelius Vorčesterio padažo bei šviežiai maltų pipirų. Sudėję ingredientus, leiskite padažui užvirti ir tik tada įdėkite mėlynojo sūrio. Pastarajam išsilydžius, subtilaus skonio baltąjį padažą jau galima patiekti kartu su ant žarijų keptais didkepsniais“.

Uogų barbekiu

Artėjant vasarai, vis populiaresniu ingredientu tampa uogos ir vaisiai. Vis dėlto ne visi susimąsto, jog uogos puikiai tinka ne tik desertų, bet ir mėsos patiekalų gardinimui. Vasarišką bei netradicinį skonį kepsniams suteiks saldžios avietės. Susidomėjusiems avietiniu padažu, A. Rasmussen siūlo vasarišką receptą:

„Pagrindą sudaro pomidorų padažas, trintos avietės ir pora šaukštų medaus. Padažą papildykite pora šaukštų garstyčių, tiek pat rudojo cukraus bei šlakeliu raudonojo vyno acto. Mėgstantiems aštriau, siūlau nepabijoti įmaišyti ir smulkintų čili pipirų bei česnako miltelių. Visus norimus ingredientus sudėkite į puodą ir leiskite mišiniui užvirti. Šiek tiek pavirę, sumažinkite ugnį ir dar pavirkite apie 45 min“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

VU profesoriaus elgesį tyrusi komisija nustebino studentą: pripažino, kad esu „Karbauskio b...pys“ ir „šiukšlė“ (6)

Nors profesorius Paulius Subačius viešoje erdvėje palankiai vertino itin įžeidžiančius...

Visą Švediją šokiravęs žudikas pareikalavo Lietuvoje stabdyti įkalinimo iki gyvos galvos skyrimą (22)

Už žinomos Švedijos psichologės nužudymą iki gyvos galvos įkalintas kaunietis Vidmantas...

Guoga: Ramūnas su Saulium daro tai, ko konservatoriams padaryti nepavyko (173)

Ketvirtadienį europarlamentaras Antanas Guoga paskelbė savo sprendimą nekandidatuoti į Vilniaus...

Kadaise nusikaltėlių pamėgta gatvė keičia įvaizdį: dabar tai viena patraukliausių vietų pirkti būstą (9)

Savanorių prospektas – viena ilgiausių sostinės gatvių, besidriekianti net per tris...

Žvilgtelėkite į naują Erikos Vitulskienės plius dydžio kolekciją: noriu, kad moterys neatrodytų nuobodžiai pamatykite pirmieji (9)

Ketvirtadienį sostinėje startavo tradicinė mados mugė „Fashion Bazaar“, kurioje šįkart...

Paskutinis Jamalo Khashoggi žodis „The Washington Post“: arabų pasauliui labiausiai reikia žodžio laisvės (6)

„The Washington Post“ žurnalistė ir skilties „Global Opinions“ redaktorė Karen Attiah gavo...

Prezidentiniai reitingai: Nausėdai ant kulnų lipa dar du kandidatai (346)

Lenktynėse dėl vietos Daukanto aikštės Baltuosiuose rūmuose vyrauja keturi lyderiai....

Kritikuoja valdžios ryžtą grąžinti skolą „Žalgiriui“: kada prisimins mokesčių mokėtojus? (174)

Kiek didesnė nei pusės milijono eurų premija įkris į „Žalgirio“ klubo kišenę už 1999...

300-ąsias rungtynes Eurolygoje žaisiantis Jankūnas stebėjosi: negalvojau, kad esu toks senas (3)

Eurolygos penktadienio rungtynės Kaune tarp „Žalgrio“ ir Stambulo „Fenerbahče“ bus ne tik...

Įspėjo tuos, kurie atiduoda automobilį „į metalo laužą“: užmaršumas gali virsti rūpesčiais (8)

Nenaudojamą automobilį norima parduoti į metalo laužą, tačiau kaip elgtis su ant jo esančiais...