Žalia veja, skaisti saulė, gera kompanija ir... tas pats ant žarijų keptas jautienos didkepsnis. Atsibosti, kaip žinia, gali ir patys skaniausi jautienos kepsniai, o grilius – tai ne tik maisto gamyba, bet ir visuomet smagi improvizacija draugų kompanijoje. Taigi tam, kad grilis nevirstų vasaros rutina, siūlome išbandyti tris padažus, atnaujinančius laiko patikrintus dalykus.
© Shutterstock nuotr.

Pomidorinė klasika

Ko gero, populiariausia padažų grupė – iš pomidorų. Tai salstelėjęs, švelniai rūgštus pagardas, tinkantis, praktiškai, prie visų maisto produktų ir gaminimo būdų. O kadangi lietuvių mitybos įpročiai neatsiejami nuo pomidorų, prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip pomidorų padažą originaliai patobulinti:

„Pomidorų pastos mylėtojams siūlau pasiruošti barbekiu padažą su alumi. Šio padažo gamyba paprasta, tačiau reikalaujanti šiek tiek kantrybės, todėl rekomenduoju pasiruošti iš vakaro. Nedidėlės skardinės alaus ir pusės litro pomidorų padažo mišinį papildykite 200 gramų rudojo cukraus, 2 dideliais šaukštais aštrių garstyčių, šlakeliu acto bei Jūsų mėgstamais prieskoniais. Sumaišytus ingredientus virkite ant silpnos ugnies nuo 2 iki 6 valandų“.

Gurmaniškas bistro

Lietuvoje su kiekvienais metais formuojasi vis įvairesnė sūrių mėgėjų kultūra. Ožkos pieno, kietieji ar pelėsiniai sūriai populiarėja ne tik kaip užkandžiai, bet ir kaip ingredientai gurmaniškiems patiekalams. „Iki“ maisto žinovė dalinasi, kaip paruošti padažą jautienos kepsniui su intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio sūriu:

„Susmulkinkite svogūną ir paskrudinkite karštame svieste. Tuomet į keptuvę taip pat įpilkite grietinėlės, kelis šlakelius Vorčesterio padažo bei šviežiai maltų pipirų. Sudėję ingredientus, leiskite padažui užvirti ir tik tada įdėkite mėlynojo sūrio. Pastarajam išsilydžius, subtilaus skonio baltąjį padažą jau galima patiekti kartu su ant žarijų keptais didkepsniais“.

Uogų barbekiu

Artėjant vasarai, vis populiaresniu ingredientu tampa uogos ir vaisiai. Vis dėlto ne visi susimąsto, jog uogos puikiai tinka ne tik desertų, bet ir mėsos patiekalų gardinimui. Vasarišką bei netradicinį skonį kepsniams suteiks saldžios avietės. Susidomėjusiems avietiniu padažu, A. Rasmussen siūlo vasarišką receptą:

„Pagrindą sudaro pomidorų padažas, trintos avietės ir pora šaukštų medaus. Padažą papildykite pora šaukštų garstyčių, tiek pat rudojo cukraus bei šlakeliu raudonojo vyno acto. Mėgstantiems aštriau, siūlau nepabijoti įmaišyti ir smulkintų čili pipirų bei česnako miltelių. Visus norimus ingredientus sudėkite į puodą ir leiskite mišiniui užvirti. Šiek tiek pavirę, sumažinkite ugnį ir dar pavirkite apie 45 min“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Petro Gražulio dukrelės mama paviešino jų susirašinėjimą: galite suprasti, kaip jaučiausi Gražulis teismo keliu reikalaus vaiko globos (117)

Po žinomo politiko Petro Gražulio pareiškimo, jog savo ir palangiškės Birutės Navickaitės...

Lietuvai gresia juodžiausias scenarijus ES: galime pradėti skaičiuoti valandas, kol visi masiškai pradės eiti į pensiją (157)

Per artimiausius 5-6 metus reikia sukaupti rezervą , kad mūsų socialinės apsaugos sistema 15...

Rimvydas Valatka. Seimo Tvin Pyksas – tobula kelionė į niekur (61)

Seime dedasi keisti dalykai. Žinoma, ir anksčiau visko Seime dėjosi. Bet po praėjusios savaitės...

Petras Gražulis siūlosi vaiką auginti ir pats: nežinau, ką gali duoti vaikui tokia moteris papildyta vaiko mamos komentaru (1112)

Po nesantuokinio žinomo politiko Petro Gražulio vaikelio skandalo kilo nemažai klausimų . Tačiau...

Keturių įvarčių trileryje – Japonijos ir Senegalo rinktinių lygiosios (16)

Sekmadienio pavakarę Jekaterinburgo arenoje vykusiose pasaulio futbolo čempionato rungtynėse tarp H...

Suskaičiavus penktadalį balsų, R. T. Erdoganas pirmauja Turkijos prezidento rinkimuose (1)

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) pirmauja sekmadienį...

Iš Rytų įkvėpimo pasisėmę šiauliečiai ėmėsi verslo: ruošia ypatingus juoduosius česnakus (13)

Palangoje šurmuliuojant pirtininkų festivaliui, savo palapines ir prekystalius ištiesė ir...

Užkalnis tikrino Birštoną: Palangai trejus metus keliais ropoti (94)

Buvo laikai, kai Birštonas , net ir Lietuvos mastais, buvo varganas provincijos kurortukas: jei kas...

Operatorė: tunelyje per Lamanšą pristabdytas traukinių eismas (1)

Susisiekimas traukiniais tarp Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės tuneliu, jungiančiu abi...

Rusų samdiniai – ne tik Sirijoje: mūsų „laukia daug kovų“ (292)

Neseniai patvirtintas Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo patvirtino, kad...