aA
Žalia veja, skaisti saulė, gera kompanija ir... tas pats ant žarijų keptas jautienos didkepsnis. Atsibosti, kaip žinia, gali ir patys skaniausi jautienos kepsniai, o grilius – tai ne tik maisto gamyba, bet ir visuomet smagi improvizacija draugų kompanijoje. Taigi tam, kad grilis nevirstų vasaros rutina, siūlome išbandyti tris padažus, atnaujinančius laiko patikrintus dalykus.
Trys gardūs padažai grilyje keptai jautienai
© Shutterstock nuotr.

Pomidorinė klasika

Ko gero, populiariausia padažų grupė – iš pomidorų. Tai salstelėjęs, švelniai rūgštus pagardas, tinkantis, praktiškai, prie visų maisto produktų ir gaminimo būdų. O kadangi lietuvių mitybos įpročiai neatsiejami nuo pomidorų, prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip pomidorų padažą originaliai patobulinti:

„Pomidorų pastos mylėtojams siūlau pasiruošti barbekiu padažą su alumi. Šio padažo gamyba paprasta, tačiau reikalaujanti šiek tiek kantrybės, todėl rekomenduoju pasiruošti iš vakaro. Nedidėlės skardinės alaus ir pusės litro pomidorų padažo mišinį papildykite 200 gramų rudojo cukraus, 2 dideliais šaukštais aštrių garstyčių, šlakeliu acto bei Jūsų mėgstamais prieskoniais. Sumaišytus ingredientus virkite ant silpnos ugnies nuo 2 iki 6 valandų“.

Gurmaniškas bistro

Lietuvoje su kiekvienais metais formuojasi vis įvairesnė sūrių mėgėjų kultūra. Ožkos pieno, kietieji ar pelėsiniai sūriai populiarėja ne tik kaip užkandžiai, bet ir kaip ingredientai gurmaniškiems patiekalams. „Iki“ maisto žinovė dalinasi, kaip paruošti padažą jautienos kepsniui su intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio sūriu:

„Susmulkinkite svogūną ir paskrudinkite karštame svieste. Tuomet į keptuvę taip pat įpilkite grietinėlės, kelis šlakelius Vorčesterio padažo bei šviežiai maltų pipirų. Sudėję ingredientus, leiskite padažui užvirti ir tik tada įdėkite mėlynojo sūrio. Pastarajam išsilydžius, subtilaus skonio baltąjį padažą jau galima patiekti kartu su ant žarijų keptais didkepsniais“.

Uogų barbekiu

Artėjant vasarai, vis populiaresniu ingredientu tampa uogos ir vaisiai. Vis dėlto ne visi susimąsto, jog uogos puikiai tinka ne tik desertų, bet ir mėsos patiekalų gardinimui. Vasarišką bei netradicinį skonį kepsniams suteiks saldžios avietės. Susidomėjusiems avietiniu padažu, A. Rasmussen siūlo vasarišką receptą:

„Pagrindą sudaro pomidorų padažas, trintos avietės ir pora šaukštų medaus. Padažą papildykite pora šaukštų garstyčių, tiek pat rudojo cukraus bei šlakeliu raudonojo vyno acto. Mėgstantiems aštriau, siūlau nepabijoti įmaišyti ir smulkintų čili pipirų bei česnako miltelių. Visus norimus ingredientus sudėkite į puodą ir leiskite mišiniui užvirti. Šiek tiek pavirę, sumažinkite ugnį ir dar pavirkite apie 45 min“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Koronavirusu sergančio Boriso Johnsono būklė pablogėjo: perkeltas į intensyvios terapijos skyrių (472)

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, ankstesnę dieną hospitalizuotas „tyrimams“...

Apžvalgininkai apie Lietuvą po koronaviruso krizės: kai kurios sritys pasikeis negrįžtamai (140)

„Turime vieną tų momentų, kurie keičia labai daug aspektų. Kaip Rugsėjo 11-oji , kaip...

Atplūsta įspūdinga šiluma: temperatūra kils iki 21 laipsnio (11)

Antradienį iš Europos pietvakarių į Lietuvą plūstelės labai šiltas oras. Įdienojus...

Už parduotuvių svaigalus vartojantiems vyrams – karantinas nė motais: buriuojasi be jokių apsaugų ir keikia valdžią (410)

Du draugai, Denisas ir Romanas iš Švenčionių , koronaviruso epidemijos nebijo ir apie tai...

Aliarmas Šakių ligoninėje: atkeliavo pacientė su koronavirusu, tirs ir dar du mėginius greitasis testas buvo neigiamas (40)

Pirmadienio vakarą Šakių rajono meras Edgaras Pylipaitis pranešė nemalonią žinią:...

Ukmergės savivaldybės atstovai: pagaliau turime gerų naujienų (37)

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pirmadienio vakarą...

Pranešama apie pirmąją mirtį koronaviruso židiniu tapusioje Marijampolėje (150)

Marijampolės savivaldybės administracijos vadovas Karolis Podolskis savo „Facebook“ paskyroje...

Šioms profesijoms atėjo labai sunkus metas: darbuotojai, kurių dėl karantino bus atsisakoma pirmiausiai (106)

Anot specialistų, Covid-19 krizė sustabdė ekonomiką ir kai kurių specialybių veikla šiuo...

Bugavičiaus nužudymo byloje – su teisėsauga bendradarbiaujančio liudytojo pasakojimas (96)

Kauno šešėlinio pasaulio veikėjo Deimanto Bugavičiaus nužudymo bylos nagrinėjimas pamažu...

Savarankiškai dirbantieji susidūrė su trukdžiais: registracija išmokai truko visą dieną (68)

Šalyje paskelbus karantiną, daugelis savarankiškai dirbančių asmenų buvo priversti nutraukti...

|Maža didelių žinių kaina