aA
Jau visai netrukus mėgstantys šį bei tą užsiauginti patys suskubs sėti daržoves. Vienas iš dažniausių pasirinkimų tikriausiai bus ridikėliai, nes šie šakniavaisiai žinomi, kaip greitai augančios ir nelepios daržovės.
© Shutterstock nuotr.

Ne tik daržo entuziastams, bet ir visiems, neabejingiems lietuviškam daržovių derliui, turime tris patarimus, kaip paruošti didelį kiekį ridikėlių originaliau.

Karšti ridikėliai – būna ir taip

Visi mėgstame gaminti karštus garnyrus orkaitėje. Skrudiname taip mėgstamas bulvytes, morkas, šparagus – nepatikėsite, bet atėjo eilė ir ridikėliams. Apdorojimas šiluma padeda atskleisti kitą šakniavaisių pusę ir atrasti naujų skonių. Susidomėjusiems šiuo neįprastu kulinariniu sprendimu prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė A. Rasmussen pataria:

„Siūlau ant įkaitintos skardos pažerti alyvuogių aliejuje ir jūsų pamėgtuose prieskoniuose išvoliotus ridikėlius. Viską kepkite 220 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-17 min.

Kepimo pabaigoje juos dar apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Taip paruoštais ridikėliais galime ne tik papildyti karštus patiekalus, bet ir patiekti su užkandžiais“.

Rožinis pagardas

Graži šilta diena yra puiki proga draugų kompanijai susirinkti gamtoje. A. Rasmussen tokioms išvykoms siūlo prigriebti šiaudeliais pjaustytų daržovių (morkų, salierų, agurkų, cukinijų) ir jų užkąsti su šviežiu ridikėlių pagardu:

„Ridikėliai žinomi kaip traškus šakniavaisis, todėl, norėdami paruošti tolygios masės kremą, pirmiausia, suketvirčiuokite juos ir kepkite 190 laipsnių temperatūros orkaitėje iki 25 min (kol suminkštės). Keptus ridikėlius sutrinkite ir sumaišykite su paprastu tepamu varškės sūriu ir natūraliu jogurtu. Į padažą dar įberkite smulkintų šviežių petražolių, bazilikų ir česnako laiškų bei žiupsnelį maltų pipirų ir druskos. Padažas tinka ir žaliosioms salotoms gardinti“ – pataria maisto žinovė.

Saldžiarūgštė patirtis

Liežuvį „kandantis“ ridikėlis gali tapti ir saldžiarūgščiu priedu jūsų patiekalams, jei jam pritaikysite marinavimo žinias. Dar nenutuokiantiems, kaip tai padaryti, kulinarijos ekspertė siūlo lengvą receptą:

„Ridikėlius supjaustykite griežinėliais ir suberkite į stiklinę užsukamą tarą. Ant karštos ugnies sumaišykite pusę puodelio virinto vandens, tiek pat baltojo vyno acto, valgomąjį šaukštą medaus ir šaukštelį druskos. Marinatui dar nespėjus užvirti, supilkite jį ant supjaustytų šakniavaisių ir dar papildykite smulkintu česnaku, pipirų žirneliais ir keliais gvazdikėliais. Nepamirškite indą iškart užsukti“.

A. Rassmusen siūlo pamarinuotus ridikėlius tiekti jau kitą dieną, o laikant ilgiau šaldytuve, rekomenduoja juos suvalgyti ne vėliau nei per 10 dienų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kaip pradėti savo verslą: pinigų gauti lengva, sunkiausia visai kas kita (57)

Panevėžietės atidaryta mažoji bendrija „ Laikas desertui“ veikia tik ketvirtą mėnesį,...

„Gladiatorių mokyklos“ įkūrėjai piešia apgulties scenarijų: bus prieita iki kruvinų susidūrimų (9)

Piečiau Romos esančiu Trisulti vienuolynu ūmai susidomėjo medijos. Tačiau ne dėl jame...

Pastebėjo tik akyliausi: Gintarės Gurevičiūtės suknelė „Žmonių“ apdovanojimų scenoje vos neiškrėtė pikto pokšto (65)

Net ir šou pasaulio vilkams stovėti scenoje, kuomet tave stebi šimtai tūkstančių žmonių, nėra...

Užkalnis: kvepėkite, kaip 90-ųjų Gariūnų verslininkas (67)

„Bogart by Jacques Bogart“. Žinoma, nieko blogo nėra turėti savo gyvenimo apraše Gariūnų...

Dukart išsiskyrusi Mia išdavė ilgai slėptą paslaptį: kiekviena diena buvo tragedija (380)

Skaudžiai meilės reikaluose nudegusi dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia prisipažino, kad po...

TV eteryje ištarta frazė Sovietų Sąjungoje sukėlė tikrą ažiotažą: gavau konkrečią užduotį (452)

1986 metų liepos 17 dieną viešbučio administratorė ir visuomeninės organizacijos „Sovietinis...

Kaip visiems laikams atsikratyti pajuodusių paakių (7)

Išties nemalonu be perstojo girdėti tą patį, kad ir su nuoširdžiu nerimu užduodamą, bet jau...

Staiga ėmė svaigti galva – būsena tęstis gali ir labai ilgai: gydytoja nurodo, kada ieškoti pagalbos labai dažnas negalavimas (22)

Staigiai pakilote nuo sofos ir apsvaigo galva ? Su tokiu jausmu tikriausiai yra susidūręs beveik...

Žmonių elgesyje įžvelgia pavojingą tendenciją: ji niekur nebuvo dingus (243)

„Kam turėtų atitekti mergaitė – naujiesiems tėvams ar broliui?“ Toks vienos televizijos...

Emigranto nusikaltimas sukrėtė ne tik Lietuvą, bet ir Švediją: nužudytą paauglę rado užklijuotomis lūpomis (118)

Darbą baigusi septyniolikmetė nusiuntė tėvui žinutę, kad grįžta namo, tačiau į juos taip ir...