Lieknieji Gurmanai gamindami maistą nenaudoja cukraus ir stengiasi vengti produktų, kuriuose yra cukraus. Tačiau tai nereiškia, kad valgome mažiau skanų maistą. Priešingai, mėgaujamės maistu be cukraus ir vertiname jo natūralų skonį.
© M.Mikelėno nuotr.

Ką padarė McDonald’s su savo bulvytėmis, kad jų nebeįmanoma atsivalgyti? Nieko ypatingo, tik pridėjo dekstrozės. Nors tai ir skamba labai sudėtingai, bet dekstrozė yra tiesiog gliukozė, arba iš kukurūzų išgautas cukrus. Taip išlaikoma bulvyčių traškumas ir auksinė spalva, nes pridėtas cukrus karamelizuojasi, kai yra kepamas aliejuje.

Bet ar viskas yra taip jau nekalta? Mokslininkai vis garsiau prabyla apie galybę sveikatos problemų, kurias sukelia gausus cukraus vartojimas bei priklausomybę nuo cukraus. Pasirodo, kad prie cukraus priprantama itin greitai. Pasirinkimas dėti cukrų į kitus produktus yra labai patogus gamintojui, tiesą sakant, nėra kito pasirinkimo - šių dienų maisto pramonė plačiai naudoja cukrų, o kaip galima jo nenaudoti, jei konkurentai naudoja? Atsakymas yra akivaizdus - būti kitokiu didžiajame maisto versle reiškia prarasti konkurencinį pranašumą.

Kad ir kaip ten bebūtų, didysis maisto verslas neturėtų sargdinti mūsų, arba mes neprivalome žaloti savo sveikatos. Todėl išimkime cukrų iš gruzdintų bulvyčių ir pažiūrėkime, kas bus.

Eksperimentas ilgai netruks, o mums reikės:

4 vidutinio dydžio bulvių
Nedidelio puodo su vandeniu
Nedidelio puodo su aliejumi

Bulves nuskutau ir supjausčiau vidutinio storumo šiaudeliais. Išmėginau du skirtingus gruzdintų bulvyčių gaminimo metodus. Pusę bulvyčių apviriau verdančiame vandenyje 3 minutes. Joms ataušus, nusausinau ir išviriau aliejuje. Kitą pusę bulvyčių tiesiog išviriau aliejuje be jokio išankstinio apdorojimo.

Pastebėjau, kad visos bulvytės buvo traškios tol, kol karštos. Tos, kurias apviriau prieš kepant, buvo minkštesnės viduje. Žinoma, labai daug priklauso nuo naudojamų bulvių rūšies - vienos bus traškesnės, kitos ne tokios traškios. Taip pat nereikia pamiršti, kad skirtingų veislių bulvės turi ir skirtingą skonį.

Atrodo, kad geriausias patarimas yra eksperimentuoti, nes pasirinkus McDonald’s siūlomas bulvytes gausime labai daug cukraus ir, kaip deklaruojama jų sudėtyje, natūralaus jautienos skonio, kuris išgaunamas hidrolizuojant pieną ir kviečius.

Skanių eksperimentų!
Martynas

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

R.I.T.A. Lietuvos žemės ūkio atašė Kinijoje kaltina ambasados moteris genocidu (85)

Žemės ūkio ministerija atlieka patikrinimą dėl jos deleguoto atstovo Kinijos Liaudies...

Gudžiaus treneris griebiasi už galvos: nebežinome, ką daryti (94)

„Tragiška situacija. Esame giliuose viduramžiuose ir man keisčiausia, kad niekas neprisiima...

Kas slepiasi už naujo mistinio Putino įvaizdžio? (121)

Anksčiau dažnai vaizduojamas raumeningu mačo, gebančio apginti tėvynainius nuo priešų, Rusijos...

Lietuvos medikams – viliojantis britų kvietimas (53)

Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS), norėdama išspręsti vis didėjančią...

Feisbuko sensacija tapęs apsaugininkas Eligijus Ruškys: gyvenime yra buvę ir daugiau kuriozų (41)

Vidaus tarnybos jaunesnysis puskarininkis, disko metikas Eligijus Ruškys šiomis dienomis...

Nedžiuginanti Ingos Stumbrienės atostogų Bahamose pabaiga: iš oro uosto – tiesiai į medikų rankas (114)

Vasarišku ori bei egzotiška gamta Bahamų salose besidžiaugusi Inga Stumbrienė nesitikėjo...

Perspėjimas stambiesiems – melavusiems teks atsisveikinti su žeme imsis ir miškų (423)

Kilus skandalui dėl žemės ūkio paskirties žemės pirkimo nepaisant visų ribojimų paaiškėjo,...

Paskelbta nauja Lietuvos pašto vadovė papildyta (4)

Valstybės valdomam Lietuvos paštui vadovaus Asta Sungailienė.

Alma Adamkienė atsidūrė ligoninėje gydytoja pateikė naujausią informaciją; atnaujinta 13:58 (289)

Prezidento Valdo Adamkaus žmona 90 m. Alma nuo šeštadienio gydoma Vilniaus universiteto ligoninės...

Teismas neleido remontuoti kavinės prie Vilniaus Bernardinų sodo (9)

Teismas dar kartą patvirtino, kad bendrovė „ Liumeksis “ gali užkonservuoti kavinę prie...