aA
Virtuvės šefai pastebi, kad į Lietuvą po truputį ateina vakarietiška kultūra šventes švęsti ne namuose, o jei pageidaujama ant šventinio stalo matyti tradicinę silkę – tai tik pagamintą gurmaniškai.
© Shutterstock nuotr.

„Maisto kultūra ir gamybos įpročiai Lietuvoje keičiasi. Žmonės nuolat ieško naujų skonio derinių, išbando kitų šalių virtuves, nebijo naujovių virtuvėje ir lėkštėje, skaičiuoja laiką, praleistą virtuvėje“, – pastebėjo „Čiop čiop“ studijos vadovė Urtės Mikelevičiūtės.

Klasika derinama su modernumu

Lietuviai vis drąsiau paįvairina šventinių patiekalų receptūrą – tradicinius patiekalus, laikomus virtuvės klasika, derina su modernumu.

„Nusprendus pakeisti įprastą maisto asortimentą, nebūtina įkvėpimo ieškoti užsienio šalių virtuvėse ar atsisakyti tradicinių valgių – pakanka pakeisti vos keletą ingredientų ar gaminimo būdą, kad gimtų naujas patiekalas“, – pabrėžė Urtė Mikelevičiūtė. – Nustebsite, kaip gali pasikeisti viso patiekalo skonis, jei, pavyzdžiui, tradicinės lietuviškos baltos mišrainės ingredientus ne virsite kaip įprasta, o apkepsite. Tradicinė silkė gali būti patiekiama kaip užkandis su marinuotais burokėliais, putpelių kiaušiniais, naminiu majonezu ir traškia duonele“.

Virtuvėje – kuo mažiau laiko

Anksčiau buvo įprasta virtuvėje plušti vos tik išaušus ankstyvam Kūčių rytui, tačiau šiuolaikinė karta skiria dėmesį ne tik naujoms idėjoms, bet ir gamybos procesui. Iššūkis – keletą skirtingų patiekalų pagaminti per itin trumpą laiką.

„Pastebime tendenciją, kad žmonės virtuvėje siekia praleisti kiek įmanoma mažiau laiko. Tie, kurie dažnai gamina namuose, nori ateiti į virtuvę, įdėti žalią mėsą, žuvį, duonos tešlą ar kitą gaminį į orkaitę, pasirinkti reikiamą programą, pagal kurią automatiškai nustatoma temperatūra, drėgmė, trukmė, garų kiekis bei kt., ir užsiimti kita veikla. Jiems svarbu kokybiškas rezultatas, nereikalaujantis pastangų ir laiko“, – teigė buitinės technikos „Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis.

U. Mikelevičiūtė pastebi, kad populiarėja ne tik gurmaniški, bet ir greitai pagaminami receptai: „Gaminimo procesas turi užimti minimalų laiką, teikti malonumą ir garantuoti puikų rezultatą. Pastebime, kad žmonės domisi netradiciniais šventiniais receptais, bet jie turi būti nesudėtingi ir nereikalauti daug laiko“.

„Čiop čiop“ kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis dalinasi receptu, skirtu paįvairinti Kalėdų vakarienę – pasigaminti skanią alternatyvą tradicinei baltai mišrainei.

KEPINTŲ DARŽOVIŲ MIŠRAINĖ SU NAMINIU MAJONEZU IR ŽOLELĖMIS ANT JUODOS DUONOS SKREBUČIO

5 žmonėms:

Ketvirtis juodos duonos
1 morka
1 svogūnas
½ saliero stiebo
½ saliero šaknies
½ pankolio (šakniastiebio)
½ česnako
1 šviežio rozmarino šakelė
2 šviežio čiobrelio šakelės
50g lietuviško kietojo sūrio
1 valg. šaukštas miežių arba kanapių sėklų
50ml saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus

Naminiam majonezui

3 kiaušiniai
200ml saulėgrąžų aliejus
1 arbat. šaukštelis garstyčių
Druska
Pusė citrinos

Juodos duonos krostinis

Duoną supjaustyti labai plonais, nedideliais gabaliukais ir nupjauti kraštus. Ištepti skardą aliejumi ir ant jos gražiai išdėlioti duonos riekeles - svarbu palikti tarpelius tarp kiekvieno duonos gabaliuko, kad kepant apskrustų ne tik viršus, bet ir šonai. Pabarstyti duoną druska, pipirais ir smulkintais česnakais, kepti 180oC orkaitėje (grill funkcija), kol duona gražiai apskrus ir sukietės. Ištraukus duoną iš orkaitės iš karto užtarkuoti lietuviško kietojo sūrio.

Naminis majonezas

Į indą įmušti visą kiaušinį bei du trynius, įberti druskos, garstyčių, įspausti citrinos sulčių ir gerai išplakti. Iš lėto plona srovele pilti aliejų ir labai gerai išplakti. Galima įdėti krapų, medaus ar kitų mėgstamų prieskonių.

Mišrainė

Visas daržoves supjaustyti smulkiais kubeliais. Į įkaitintą puodą supilti aliejų ir sudėti daržoves su žolelėmis. Apkepinti kol suminkštės. Daržoves atvėsinti, sumaišyti su naminiu majonezu ir sudėti prieskonius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po šeštą parą alinančio košmaro Alytuje – naujausios žinios: kai kur tarša viršyta 10 kartų (64)

„Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką...

Įpyko dėl mokesčio perkant už mažiau nei 20 eurų: Lietuvos įstatymai leidžia tokį taikyti (87)

Užsakymo paruošimo mokestis , – štai su tokiu dar iki šiol nematytu mokesčiu apsipirkusi el....

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (41)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Prabilo ir Kauno „Žalgirio“ ultros: tai garbės mums nedaro (58)

Sekmadienį po LKL lyderių kovos ne ką mažiau dėmesio, nei pačios rungtynės ir įvykiai ant...

Paskutinės valandos: ar Sabonis liks Indianoje bei kodėl „Pacers“ ir lietuvio derybos įstrigo? laida „Iš viršaus“ (1)

Kodėl pirmadienio vakaras gali tapti lemtingu Domantui Saboniui ir Indianos „Pacers“ klubui?...

Gauta Seimo teisininkų išvada: ar galima balsuoti dėl Pranckiečio pateikiame pilną išvados tekstą  (311)

Seimo valdybos atstovų paprašyta Teisės departamento išvada dėl pakartotinio balsavimo dėl Seimo...

Ši prancūzė – tikra mūsų laikų stiliaus ikona, iš kurios yra, ko pasimokyti (5)

Nuo 2010 m. savo mados tinklaraštį „Over the Rainbow“ rašanti prancūzų ir britų kilmės...

Dezertyravęs KASP kapitonas išsigando, kad pakenks Lietuvai, bet – ir vėl dezertyravo (61)

Dėl dezertyravimo ir savavališko pasišalinimo iš tarnybos baudžiamojon atsakomybėn patrauktas...

Kardiologas kreipiasi į sergančius širdies ir kraujagyslių ligomis: turite laikytis 10 pagrindinių taisyklių (11)

Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka labiausiai paplitusios, pažeidžiančios vis jaunesnio...

Įsimintiniausia IX forto istorija: kraupaus likimo išsigandę kaliniai pabėgo išgręžę 314 skylučių (5)

Sakoma, kad požeminis Kaunas – paslaptingas miesto pasaulis. Legendos kalba, kad šiuose...