Du receptai - klasikinis ir paprastesnis - su grietinine tešla.
© Shutterstock nuotr.

Tortas „Napoleonas

10 porcijų / Gaminimo trukmė: 4 val.

Klasikinei sluoksniuotai tešlai reikės:

500 g aukščiausios rūšies miltų;
490 g sviesto;
10 g cukraus;
200 ml ledinio vandens.
Plikytam kremui:
500 ml riebaus pieno;
400 g sviesto;
7 kiaušinių trynių;
125 g cukraus;
25 g miltų;
25 g krakmolo;
1 arb.š. vanilinio cukraus.

1. Persijokite miltus. Ištirpinkite 100 g sviesto, likusį sviestą padėkite į šaldytuvą.

2. Persijotus miltus sumaišykite su tirpintu sviestu, druska ir vandeniu.

3. Minkykite tešlą tol, kol ji taps vienalytė ir nebelips prie rankų.

4. Rankomis suformuokite iš tešlos rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite valandai į šaldytuvą.

5. Išimkite iš šaldytuvo sviestą, padėkite jį ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio, uždenkite antru sluoksniu kepimo popieriaus ir pamuškite kočėlu bei pakočiokite. Įdėkite porai minučių į šaldytuvą.

6. Ištraukite iš šaldytuvo tešlą ir iškočiokite iš jos maždaug 2 – 3 cm storio kvadratą.

7. Uždėkite ant tešlos šaldytuve palaikytą sviestą ir suvyniokite tešlą su sviestu į voką.

8. Apverskite voką sulankstytais kraštais į apačią ir pamuškite kočėlu, kad sviestas tolygiai pasiskirstytų po tešlą. Iškočiokite 1 cm storio stačiakampį.

9. Sulankstykite tešlą trigubai ir vėl iškočiokite. Padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

10. Atšaldytą tešlą dar kartą sulankstykite trigubai ir iškočiokite. Padėkite valandai į šaldytuvą. Šį procesą pakartokite dar 2 kartus.

11. Paruoštą tešlą supjaustykite kvadratais, iškočiokite iš jų plonus blynus. Subadykite juos smailu daiktu ir kepkite 210 laipsnių karščio orkaitėje 10 min.

12. Paruoškite kremą. Užvirinkite pieną su vaniliniu cukrumi. Kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi, miltais ir krakmolu. Įpilkite 1/3 karšto pieno, išmaišykite.

Supilkite trynių masę į likusį pieną, maišydami užvirinkite ir pavirkite 1 min. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite pusę kremui skirto sviesto. Plakite kremą, kol jis atvės iki 40 laipsnių. Sudėkite likusį sviestą ir dar kartą suplakite.

13. Iškeptus torto blynus pertepkite kremu. Leiskite tortui 12 valandų pastovėti, tuomet supjaustykite trikampiais gabaliukais.

Norint paruošti klasikinę sluoksniuotą tešlą, reikia nemažai laiko. Tačiau ją galima pasiruošti iš anksto ir užšaldyti.

Kitas – lengvesnis - variantas yra grietininė sluoksniuota tešla.

10 porcijų / Paruošimo laikas: 80 min.

600 g sviesto;
1100 g miltų;
130 g grietinės;
Žiupsnelis druskos;
4 arb.š. acto.

1. Persijotus miltus sumaišykite su tirpintu sviestu. Sudėkite grietinę, druską ir actą. Iškočiokite elastingą tešlą. Padalykite ją į 12 dalių, apvyniokite jas maistine plėvele ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

2. Iškočiokite iš tešlos gabaliukų plonus blynus, subadykite juos šakute. Kepkite kiekvieną blyną 210 laipsnių karščio orkaitėje 10 min. Iškepusius blynus pertepkite kremu. Palaikykite tortą per naktį šaldytuve.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis gerbia Guogą: siūlo neskubėti daryti išvadų (56)

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad gerbia europarlamentarą Antaną...

Gyvai / Neeilinis vakaras Vilniuje: „Žalgiris“ priima galingąją „Sevillą“ – tiesioginė transliacija 0:5 (243)

UEFA Europos lygos trečiojo atrankos etapo atsakomosiose rungtynėse pilnutėliame per 5...

Sauliaus Skvernelio patarėjas įžvelgia nebylų kartelį tarp prekybos tinklų (103)

Kartais atrodo, kad vartotojų gerove rūpintis turinti Konkurencijos taryba žaidžia verslo...

Architektė: savivaldybė neva taupo pinigus ir laiką, tačiau iš tiesų – trumparegiškai juos švaisto (2)

Jei anksčiau apie universalų dizainą Lietuvoje buvo kalbama kaip apie siekiamybę ar gerąją...

Gydytoja papasakojo apie gyvybiškai svarbius vitaminus: imuniteto specialiai stiprinti nereikia (8)

Artėjant rudeniui, susizgrimbame, jog pats laikas stiprinti imunitetą . Griebiamės vaisių,...

Nustebsite, ką gali kvapų maišymas: atskleidė keletą gudrybių

Sluoksniavimas – ne tik mados tendencija, tai ir viena populiariausių parfumerijos krypčių. Jos...

Po kelionės į Graikiją suprato, kodėl Lietuvai reikia mokamų paplūdimių (203)

Mokami paplūdimiai yra viso pasaulio ateitis, nes juose yra visko, apie ką svajoja poilsiautojai....

Skaitome tarp eilučių: kokie žinučių ženklai rodo, kad žmogus jumis nebesidomi? (10)

Šiais laikais nė viena pažintis neapsieina be bendravimo tekstinėmis žinutėmis. Kokie ženklai...

Gyvai / Kova dėl bilieto į Europos lygos atkrintamąjį etapą: „Sūduva“ – „Spartaks“ 0:0 (3)

Ketvirtadienį Europos lygos trečio atrankos etapo atsakomosiose rungtynėse Marijampolėje...

7 originalūs būdai pusryčiams sukirsti po avokadą (6)

Visi ir ne po kartą esame girdėję apie kone stebuklingai sveikus avokadus . Juose gausu magnio,...