aA
Subtilus griliažo saldumas, grietinėlės purumas ir šviesiojo bei tamsiojo biskvitų tandemas... Šis nostalgiškas ir klasikinis skonių derinys - tobulas desertas jaukiai popietei prie kavos, gimtadienio šventei ar nelauktai užsukusiam svečiui. Nors torto gamyba reikalauja nemažai pastangų ir laiko - rezultatas pranoksta visus lūkesčius ir vargus ir prašosi būti pakartotas dar ir dar.
Griliažinis tortas
© Asmeninio archyvo nuotr.

Ingredientai:

Kiaušiniai, 2 vienetai
Cukrus, 2 stiklinės
Margarinas / sviestas (tirpintas), 120 gramų
Kefyras, 190 mililitrų
Miltai, 200 gramų
Soda, 1 arbatinis šaukštelis
Kepimo milteliai, 1,5 arbatinio šaukštelio
Kakava, 1,5 valgomojo šaukšto
Grietinėlė, 500 mililitrų (gali būti ir daugiau)
Sviestas, 400 gramų
Kondensuotas pienas, 1 skardinė
Žemės riešutai (be odelių), 150 gramų
Cukrus, 250 gramų
Soda, 1 arbatinis šaukštelis

Gaminimo eiga:

1. Biskvito gamyba: kiaušinius išplakame su cukrumi kol padvigubės ir pašviesės, supilame tirpintą atvėsintą margariną / sviestą ir kefyrą. Viską išplakame iki vientisos masės.
2. Sodą, kepimo miltelius, kakavą, miltus persijojame, dalimis suberiame į tešlą ir išmaišome kol masė taps vientisa.
3. Tešlą supilame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą nuimamais kraštais.
Kepame įkaitintoje iki 200°C temperatūros orkaitėje apie 30 min.
4. Išsikepame 2 biskvitą - šviesų. Į šviesų biskvitą dedame tuos pačius produktų kiekius (2 kiaušiniai, 200 ml miltų ir t.t.), tik vietoj kakavos suberiame tą dalį miltų.
5. Iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjauname į dvi dalis, taip gauname 4 torto sluoksnius.
6. Kremas: Grietinėlę išplakame iki standumo (galima įdėti grietinėlės standiklio, įspausti citrinos sulčių), dedame į šaldytuvą.
7. Kambario temperatūros sviestą plakame iki purumo kol padvigubėja, plakant dalimis supilame kondensuotą pieną, gerai išplakame kremą. 8. Galiausiai atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
8. Griliažas: Žemės riešutus pakepiname sausoje keptuvėje ir susmulkiname.
Suberiame cukrų į švarią keptuvę ir lydome nuolat maišant.
Kai jis išsilydo, į sirupą suberiame sodą, permaišome dar 1-2 min.
Supilame smulkintus riešutus, gerai viską permaišome ir visą tą masę pilame į aliejumi išteptą skardelę.
Kai griliažas sustingsta ir ataušta, jį visą gerai susmulkiname kočėlu ar smulkintuve.
9. Sirupas biskvitų laistymui: ~200 ml virinto šalto vandens sumaišome su cukrumi (pagal skonį). Galima įpilti brendžio - čia jis labai tinka.
10. Torto surinkimas: Imame šviesų biskvitą, sulaistome jį sirupu, dedame kremo, pabarstome griliažo. Klojame rudą biskvitą, sulaistome, vėl kremo, ant viršaus pabarstome griliažo. Dedame šviesų biskvitą, sulaistome, užpilame kremu, pabarstome griliažu, ir galiausiai vėl užvožiame rudu biskvitu. Truputį paspaudžiame.
Tortą aptepame tuo pačiu kremu ir gausiai apibarstome griliažu.

Skanaus

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skandalas Žiežmarių gimnazijoje: paviešinti pamokos garso įrašai verčia krūptelėti papildyta direktorės ir švietimo ministro komentaru (1011)

Šeštadienio vakarą Žiežmarių gimnaziją apgaubė tamsus šešėlis – mokymo įstaigos...

Feisbuko fenomenas Laurynas Maybach merginos ieško jau 6 metus: lietuvės – barakudos, todėl planuoja emigruoti (180)

Daug lietuvių dėmesio internete sulaukiantis Laurynas Maybach socialiniuose tinkluose kuria vaizdo...

Tragiška avarija Kėdainių rajone: du žmonės žuvo, dar vienas sužalotas papildyta 14.20 (186)

Kėdainių rajone sekmadienį įvyko tragiška avarija .

Aloyzas Sakalas įvardijo pagrindinį „valstiečių“ trūkumą: dėl to jie pralaimės rinkimus (747)

Lietuvos socialdemokratų partijos ( LSDP ) garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas nepripažįsta...

Draudikų perspėjimas vairuotojams: orų permainos atnešė ir kitą pavojų, ne tik slidžias gatves (1)

Netikėtai prasidėjus atodrėkiui, o oro temperatūrai tiek dieną, tiek naktį besisukant aplink 0...

Galvotrūkčiais prisipirko būstų už juokingas kainas: dabar šis sprendimas atsisuko prieš pačius gyventojus (80)

Rumunija pirmauja pasaulyje privačių namų skaičiumi, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad...

Kavinės darbuotojų kasdienybė: švirkštai, prezervatyvai ir kraujas tualete (16)

Tarptautinio kavinių tinklo „ Starbucks “ vadovybė ketina įgyvendinti gana prieštaringai...

Tiesiogiai iš Marijampolės: Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos federacijos apdovanojimai (12)

Sekmadienį, 20 d. iš Marijampolės 14:00 transliuosim "Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos...

Išbandė praktiškai: su kuria lietuviška mokėjimo kortele geriausia atsiskaityti užsienyje? Bankai.lt tyrimas (8)

Mėnesį laiko teko lankytis Filipinuose, skirtingose šios šalies vietovėse. Ir itin aktualus...

Išrinkite įsimintiniausią raudonojo kilimo įvaizdį: kuriai viešniai nebuvo lygių? balsavimas (53)

Penktadienio vakarą sostinėje įvykusi „Žmonės 2019“ apdovanojimų ceremonija suteikė peno...