aA
Kiekvienas lietuvis puikiai žino, kaip gaminti pagrindinius tradicinius patiekalus – kas labiau mėgsta didžkukulius, kas šaltibarščius, o kas žuvienę. Nors pastaroji gali pasirodyti gaminama bene paprasčiausiai, specialistai sako, kad tikrą senovės lietuvių žuvienę išvirti nėra taip lengva.
Žuvienė
© Shutterstock

Negana to, daugelis autentiškai atrodančių papročių, kaip, tarkime, nuodėgulio gesinimas ar degtinės pylimas, yra visai ne senovės lietuvių, o sovietų palikimas, teigiama pranešime spaudai.

Svarbiausia – teisingas sultinys

Senovėje žuvienė buvo sakralinis žvejų valgis. Gaminant buvo griežtai laikomasi taisyklių, mat žvejai bijojo, kad jeigu jų nesilaikys, jiems pradės nesisekti žvejyboje, jūroje arba mariose sumažės žuvų.

Tradicinę žuvienę lietuviai virdavo skirtingai – kiekviename regione vyravo vis kitos šio patiekalo tendencijos. Anot „Ogmios mieste” įsikūrusios šviežios žuvies parduotuvės „Fiš – šviežios žuvies namai” atstovės Agnės Višinskaitės-Milukienės, kuršių žemininkų, kuršių kopininkų bei lietuvininkų šišioniškių žuvienės savo skoniu skyrėsi net labai.

Nepaisant to, žuvienės virimo principas visur buvo ir yra vienodas. Pasak paveldo ekspertų, šios sriubos pagrindas – tinkamas nuoviras. „Čia prireiks įvairių žuvies nuopjovų, galvų ir kaulų. Taip pat būtina įdėti svogūnų, krapų bei morkų. Pastarosios žuvies sultiniui suteikia skaidrumo, o tai išgelbėja, jeigu pastebėjote, kad sultinys šiek tiek drumzlinas. Neišsigąskite, mat drumzlėmis pasižymi kai kurios žuvys – dažniausiai karpinės”, – pasakojo A. Višinskaitė-Milukienė.

Sultinį būtina virti neuždengus dangčio ant puodo, o prieskoniams naudoti tik druską, kurios negalima pagailėti, mat nuoviras turi būti sūrus. Pašnekovės teigimu, nustatyti, ar sultinys išvirtas teisingai, gali kiekvienas – atvėsęs jis turi tapti drebučiais.

Pagrindiniai mitai – rūkyta žuvis ir klaidingi papročiai

Būtina paminėti ir tai, kad pagrindinis šios sriubos ingredientas priklauso nuo tos dienos žvejo laimikio, tad tikroji žuvienė yra verdama tik iš vienos rūšies šviežios žuvies. Specialių instrukcijų žuvies išdarymui nėra, bet būtina nupjauti galvą, pelekus bei uodegą, kuriuos reikia naudoti nuovirui. Likusią žuvį geriausia supjaustyti dideliais gabalais, dėti į sultinį ir užvirus puodą nukelti nuo ugnies.

A. Višinskaitė-Milukienė pasakojo, kad žuvienę dažniausiai verda iš tvenkiniuose augintų žuvų - tai amūrai, plačiakakčiai, upėtakiai ir karpiai. Gėlo vandens žuvys taip pat puikiai tinka tradicinei žuvienei.

Visai kas kita, kai sriubai naudojamos rūkytos žuvys arba jūros gėrybės. Tokių variacijų tradicinėmis vadinti jau negalima. Nors tai itin populiaru įvairių užsienio šalių virtuvėse, senovės lietuviai tokių produktų žuvienėje nenaudojo.

Žvelgiant į žuvies sriubos ištakas, ilgą laiką patiekalas buvo gaminamas tik ant laužo. Tiesa, daugelis kai kuriuose restoranuose ar šeimose išpopuliarėjusių iš pirmo žvilgsnio itin autentiškai atrodančių improvizacijų yra visai ne senovės lietuvių. Tarkime vieni populiariausių papročių – nuodėgulio gesinimas bei degtinės pylimas yra sovietinių laikų palikimas. Nors šie veiksmai puikiai prigijo, svarbu žinoti, kad juos sugalvojo visai ne senieji šalies gyventojai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
4.2000

Top naujienos

„Der Spiegel“: jie ryžtingi, žiaurūs ir turi Kremliaus leidimą žudyti (66)

Prieš ketverius metus buvo apnuodytas ir tik per plauką išgyveno bulgaras prekeivis ginklais. „...

Kariūnės kelią pasirinkusi lietuvė: per amžių amžius moterys yra laikomos silpnąja lytimi ir ačiū Dievui, kad taip yra (75)

Kovinės inžinerijos technikė Lingailė Juknevičiūtė savo tarnybos kelią pradėjo sukarintose...

Apsišarvuokite kantrybe: laukia niūrūs ir lietingi orai (4)

Sekmadienį vos spėjus pasitraukti vienam ciklonui, iš vakarų Baltijos regioną, o kartu ir...

Prireikė visų 12 raundų, bet Joshua atsiėmė čempiono diržus iš Ruizo

Šeštadienį Saudo Arabijos sostinėje Rijade įvyko viso bokso pasaulio ilgai laukta dvikova tarp...

Mačiulis: mes gyvename labai nenormaliais laikais (187)

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis kalbėdamas konferencijoje teigė, kad...

Vilniuje pusiausvyros netekęs pėsčiasis atsidūrė gatvėje ir buvo mirtinai partrenktas (67)

Šeštadienio vakarą Vilniuje žuvo pėsčiasis . Nelaimė įvyko pačioje Laisvės pr. pradžioje....

Intymias nuotraukas Feisbuke viešinanti Verygos sekretorė: gyvenam laisvoje Lietuvoje (993)

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sekretorė kaitina internautų kraują, praneša...

Mitais ir baimėmis apipintas vėžys: gydytojai atsakė į 10 pagrindinių klausimų (19)

Nors atrodo, kad apie vėžį žinome labai daug, gydytojams vis dar neretai tenka susidurti su...

Žolininkė atsakė į visiems rūpimą klausimą – ar galima arbatą užplikyti antrą kartą? (30)

Alfo Ivanausko šeštadienio laidos „Alfas live“ viešnia – buvusi floristė, o dabar žolelių...