Tirolio pyragai – tradiciniai austrų kepiniai. Anot legendos, juos išpopuliarino Austrijos - Vengrijos imperatorius Pranciškus Juozapas I-asis.
© Shutterstock nuotr.

Kartą grįždamas iš medžioklės imperatorius pasiklydo miškuose. Vakare pavargęs ir išalkęs monarchas užklydo į valstiečių trobą ir įsakė padengti stalą. Maisto valstiečiai beveik neturėjo. Šeimininkė pasiūlė paragauti vienintelio pyrago, iškepto pagal senovinį receptą.

Teigiama, jog Pranciškui Juozapui I-ajam pyragas taip patikęs, kad jis dosniai atsilyginęs žmonėms ir paprašęs jų kepti tokius pyragus imperatoriškajam stalui.

Ar ši legenda tikra, niekas pasakyti negali, tačiau šių pyragų skonis iš tikrųjų karališkas.

Reikės:

100 g sviesto
4 kiaušinių
0,5 stiklinės cukraus
1 arb.š. kepimo miltelių
500 g uogų arba vaisių (abrikosų, aviečių, vyšnių be kauliukų)
2 arb.š. vanilinio cukraus.

Paruošimas:

Sviestą ištrinkite, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės. Miltus prasijokite, sumaišykite su kepimo milteliais ir trupučiu druskos. Suberkite miltus į kiaušinių ir sviesto mišinį ir užminkykite tešlą.

Padalykite tešlą į dvi dalis proporcijomis 1/3 ir 2/3. Mažesniąją dalį padėkite į šaldytuvą 20 – 30 min., o didesniąja išklokite kepimo skardą. Tešlą ant kepimo skardos gerai sutrombuokite ir padarykite bortelius.

Kepkite 5 min. 160 laipsnių karščio orkaitėje. Vėliau temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 5 – 7 min. Kol tešla kepa, sumaišykite uogas ar vaisius su vaniliniu cukrumi.

Išimkite iš orkaitės formą su pyrago pagrindu ir sudėkite ant jo uogų įdarą. Ištraukite iš šaldytuvo likusią tešlą ir užtarkuokite ją ant pyrago viršaus. Kepkite dar 20 – 30 min.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ūkininkas: pieno produktai netrukus pigs (89)

„Miestiečiai ateina į protą“, – sako save tipišku smulkiuoju ūkininku, kurio specializacija...

Pigiausi būstai Lietuvoje – už vieną minimalų atlyginimą (64)

Atsidarius nekilnojamojo turto skelbimų portalą, akį gali patraukti pasiūlymai už ypač nedidelę...

Italijos lietuviai kyla į kovą su Rusijos propaganda (222)

Nusibodo Italijoje aiškinti, kad Lietuva tai ne Rusija, ir kad lietuviai turi savo tvirtą...

Tobulas muzikos ir 3D vaizdų spektaklis: elektroninės muzikos pionieriai „Kraftwerk“ atidavė duoklę Lietuvai (8)

Vokietijos muzikos grandai itin pamėgo lankytis Lietuvoje. „Scorpions“, „Accept“ ar buvusių...

Lietuvis dėl savo darbo Airijoje buvo tapęs kone šios šalies priešu (62)

Iš Kapčiamiesčio, nedidelio miestelio Lazdijų rajone, kilęs Povilas Ražukas Airijoje dirbo prie...

Netiesa, kad Kaukėnas nežibėjo tarp superžvaigždžių: nusileido tik Fourcade‘ui (26)

Tik legendinis Martinas Fourcade‘as buvo greitesnis už Tomą Kaukėną lenktynėse, kuriose...

Išgyvenęs alpinistas papasakojo, ką patyrė: sulaužyta koja ropojo iki kalnų namelio (230)

Kirgizijoje bendražygio netekęs alpinistas Kęstutis Skrupskelis papasakojo savo kvapą...

Vestuves nusprendė atšvęsti kitaip: vietoje puokščių pasirinko šuniukus (2)

Becky ir John'as buvo pačiame vestuvių planavimo įkarštyje, kai pamatė gyvūnų prieglaudos...

Lietuvių nuotykiai Šiaurės Korėjoje: vos išlipę iš lėktuvo svarstėme, kaip iš čia pabėgti (184)

Nuo pat vaikystės mane traukė keisti ir mistiniai dalykai. Buvo įdomu viskas kas baisu, gniaužia...

Emigrantę skaudina vienas dalykas: būtų labai liūdna, jei tektų atsisakyti lietuviško paso (244)

Dirbu kontoroje savo naujoje šalyje. Mūsų čia iš viso 15 žmonių ir jie atstovauja 7 skirtingas...