aA
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš temstančių pievų. Tokios yra Joninės. Kad ši vasaros šventė tinkamiausia švęsti su giminėmis, įsitikinęs kas ketvirtas (23,7 proc.) Lietuvos gyventojas, parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Tačiau ką pagaminti Joninių stalui, kad giminės paparčio žiedo ieškotų sotūs ir laimingi?
© Organizatorių nuotr.

Atsakymas paprastas – šašlykų. Tai patiekalas, be kurio trumpiausios vasaros nakties neįsivaizduoja nė vienas lietuvis. Visgi skonio žinovai tikina, kad šašlykas šašlykui nelygus. Svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti marinatui ir kaip jį paruošti.

„Lietuviai nuo seno naudojo tradicinį šašlykų paruošimo būdą. Mėsą pagardindavo žiupsneliu druskos, užberdavo pipirų, kartais pamirkydavo acte ir, suvėrę ant iešmo, kepdavo. Tačiau norint, kad šašlykas būtų sodraus skonio, sultingas ir kvapnus, reikėtų pasistengti daugiau ir, svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti“, – sako Algis Kairys, pagardų kūrėjas ir skonio meistras.

Tikras Jono ir Janinos šašlykas
© Organizatorių nuotr.

Lietuviams skonio meistras siūlo išbandyti du marinato receptus, kurie, pasak jo, šašlykams suteiks subtilaus ir egzotiško skonio.

Šašlykas su barokiniu prieskoniu

Pirmasis rekomenduojamas marinatas tinka kiaulienos šašlykui. A. Kairys sako, kad šis šašlykų marinatas išsiskiria barokiniu skoniu. Jame justi tiek saldumas, tiek rūgštumas, tiek kartumas.

Marinatui reikės: 0,5 šaukšto „Daumantų“ lietuviškų garstyčių, žiupsnelio pipirų (būtinai grūstų), 1 valgomojo šaukšto medaus, 1 valgomojo šaukšto aliejaus, skiltelės česnako, druskos bei vieno didelio šviežio greipfruto sulčių. Tokio marinato užteks 1 kg kiaulienos.

„Šis marinatas išsiskiria visa puokšte skonių, prieskonių ir poskonių. Medus jam suteika saldumo, garstyčios ir druska – sūrumo, o greipfrutas – marinatams netikėto kartumo. Tiesa, kurie nemėgsta kartumo, vietoje greipfruto sulčių gali rinktis švelnesnes sultis, pavyzdžiui, apelsinų“, – siūlo skonio meistras.

Šiame marinate išmirkytus mėsos gabalėlius ant iešmo rekomenduojama verti kartu su raudonąja paprika ir ananaso gabalėliais.

Šašlykas su imbiero ir ciberžolės aromatu

Antrasis marinatas – kiek švelnesnis, tačiau ne ką mažiau egzotiškas ir netikėtas. Jis, kitaip nei pirmasis, tinka vištienos arba kitos paukštienos šašlykams.

Marinatui reikės: svogūno ir česnako skiltelės, šaukštelio imbiero, šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų majonezo (būtinai be E priedų) bei 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių. Tokio marinato užteks 500 g vištienos.

Produktus reikia sudėti į virtuvinį kombainą ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada supjaustyti vištienos krūtinėlę, apvolioti marinate ir palikti kelioms valandoms. Prie vištienos šašlyko tiks cukinijų, geltonųjų paprikų, pievagrybių ir raudonųjų svogūnų vėrinukai.

A. Kairio teigimu, marinatą visada reikia derinti prie mėsos. Kiaulienos ir avienos šašlykui tiks aštresnis, o vištienos šašlykui – švelnesnis marinatas. Be to, svarbu ne tik parinkti gerą marinatą, bet ir tinkamai mėsą kepti.

„Prieš dėdami šašlykus ant grotelių, trumpai kelias minutes palaikykite juos ant liepsnos, šiek tiek padeginkite. Taip užsivers mėsos poros ir kepdama ji išliks sultinga. Be to, svarbu tinkamai paskirstyti kepimo karštį. Anglis šašlykinėje reikėtų perskirti į dvi dalis ir turėti dvi kepimo vietas: karštesnę ir vėsesnę“, – pataria skonio meistras.

Kepant garnyrui daržoves, rekomenduojama jas pašlakstyti saulėgrąžų aliejumi, tada numesti trumpam ant žarijų ir, vos tik pasimatys kelios juodos dėmelės, ištraukti ir patiekti ant stalo.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pasaulio ekonomika įklimpusi skolose: išbristi padės dar didesnės skolos (51)

„Zombinės“ bendrovės Kinijoje. Nepakeliama studentų paskolų našta Amerikoje. Milžiniškos...

Šimašius – apie savo klaidas, Vilniaus ateitį ir politinius skandalus: Lietuva yra politinio konflikto įkaitė perdavė linkėjimą Seimui (114)

Vertindamas šalies vidaus politikos aktualijas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius...

Nemaloni staigmena: išsipirko stovėjimo vietą, tačiau šalia išdygo neįgaliojo ženklas (159)

2 tūkst. Eur – tiek vilnietė Sigita sakė mokėjusi už vieną automobilių aikštelės vietą,...

Prie geležinkelio Klaipėdoje stovinčių namų gyventojų reikalaujama išsikraustyti (36)

Klaipėdoje prie geležinkelio gyvenantys bei triukšmą ir trūkinėjančias sienas kenčiantys...

Šiemet kalėdinis bėgimas Vilniuje – kaip niekad margas: dalyvių kostiumai stebina išradingumu nuotraukų galerija

Kalėdinio legendinio bėgimo Vilniaus gatvėmis rekordus šiemet muša užsiregistravusieji –...

Ekspertas apie griežtą bausmę: tai ženklas visiems rusams – juos paaukos nė nemirktelėję (419)

Net ketverių metų draudimas rungtyniauti po savo šalies vėliava ir organizuoti svarbiausias sporto...

Druskininkų reabilitacijos centro darbuotojai papasakojo, kas vyksta už klientų akių: taip yra visoje Lietuvoje (302)

„Paslaugos ir rūpestis, kurį gavau, buvo išskirtiniai; Nuostabi vieta atsigauti po operacijos;...

Fantastiška Alfo silkė Kūčioms vos iš 4 ingredientų

4 asm. Gaminimas 20 min. 1 vid. dydžio baklažano Žiupsnelio druskos 6–7 skiltelių česnako...

Ypatingą vardą dukrai suteikusi „Misis Lietuva“ dėl jo kovojo net teisme: negali numoti ranka, kai tai liečia tavo vaiką (85)

Dar visai neseniai žiniasklaidoje skambėjo žinia apie tai, kaip teisme dėl savo dukters Leylos...

Teisėjo „apvogtas“ Kavaliauskas prieš Crawfordą užfiksavo rekordą (13)

Lietuvos bokso žvaigždė Egidijus Kavaliauskas karjeros kovą WBO pusvidutinio svorio kategorijos...