aA
Tegyvuoja pesto padažas, arba Italijos skonis
Žinoma, kad klasikinis pesto padažo receptas sukurtas prieš 200 metų. Garsusis Ligurijos virtuvės padažas gaminamas iš alyvuogių aliejaus, bazilikų, kedro riešutų ir kietojo sūrio.
© Shutterstock nuotr.

Galima padažą paįvairinti, apie tai bus rašoma toliau. Svarbiausia atsiminkite – pesto padažas trinamas moliniame inde su medine mentele. Beje itališkas veiksmažodis „pestare“ reiškia „trinti, spausti“. Na bet jei neturite laiko, visada galite panaudoti trintuvą.

Įdomūs faktai apie pesto padažą

Manoma, kad pesto padažas žinomas nuo Romos imperijos laikų. Tiesa, pirmą kartą raštu pestas paminėtas 1865 m.

Italai tiek didžiuojasi savo padažu, kad netgi buvo surengę genujietiško pesto padažo gaminimo konkursą. Jame dalyvavo ne tik profesionalūs virėjai, bet ir mėgėjai.

Įvairiose pasaulio šalyse gaminami skanūs, bet gana keisti itališko pesto analogai. Pavyzdžiui, Prancūzijoje gamina padažą pistou, į kurį nededa riešutų. Austrijoje mėgsta pestą iš moliūgų sėklų, Vokietijoje vietoje bazilikų deda šermukšnių.

Tegyvuoja pesto padažas, arba Italijos skonis
© Shutterstock nuotr.

Klasika ir improvizacija

Garsiausias – genujietiškas pestas („Pesto alla genovese) gaminamas iš Genujos apylinkėse užaugintų bazilikų, pinijų sėklų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir kietojo avies sūrio. Tai toli gražu ne vienintelis itališko pesto padažo receptas. Pavyzdžiui, Sicilijoje gaminamas „Pesto alla siciliana“ – be riešutų, bet su pomidorais.

Neapoliečiai mėgsta „Pesto alla trapanese“ – be sūrio, su džiovintais pomidorais ir migdolais. Į pestą galima dėti graikinių riešutų, lazdyno riešutų, žemės riešutų, garžgarsčių, špinatų arba mėtų. Nebijokite eksperimentuoti. Svarbiausia – naudokite gerą, pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejų.

Tegyvuoja pesto padažas, arba Italijos skonis
© Shutterstock nuotr.

Su kuo valgo pesto padažą

Pestas idealiai tinka prie bet kokių itališkų makaronų patiekalų ir prie raviolių. Eilinį garnyrą pesto padažas paverčia skaniausiu patiekalu – su pestu galite patiekti ryžius su troškintomis daržovėmis. Galima užkepti žuvį su pestu, italai dažniausiai kepa menkę ir lašišą.

Pesto padaže galima marinuoti vištieną, mėsos kepsnius arba antį. Marinuota peste mėsa ar žuvis vėliau iškepta orkaitėje gali tapti pagrindiniu šventinio stalo patiekalu. Na o pestu ištrinta ir ant grotelių iškepta aviena bus sultinga ir kvapni.

Pesto padažas geriausiai tinka prie baklažanų ir paprikų, ypač jei pestas pagamintas su pomidorais.

Dar vienas itališkas skanėstas – duogiasluoksnis daržovių pyragas. Kiekvieną sluoksnį reikia aptepti pestu.

Pesto padažu dažnai aptepa sumuštinių duonos riekeles, pizcą su pomidorais jautiena ir sūriu. Rizotas su špinatais, šiltos salotos su jūros gėrybėmis be pesto būtų ne tokie skanūs. Italijoje pesto pdažo deda netgi į sriubas.

Pesto galite tiesiog užsitepti ant šviežios duonos. Tik prieš kąsdami pasigardžiuokite gaiviu jo aromatu.

Tegyvuoja pesto padažas, arba Italijos skonis
© Shutterstock nuotr.

Menkė su pesto padažu

Pagaminkite pestą su rukola ir violetiniu baziliku. Reikės taip 500 g menkės. Ištepkite kapimo skardą aliejumi. Vieną žuvies filė pusę įtrinkite druska ir pipirais, įdėkite į skardą. Paviršių užtepkite pesto padažu. Pašaukite skardą į 200 laipsnių karščio orkaitę. Po 15 min. žuvis bus iškepusi.

Daržovių pyragas su pesto padažu

Jums reikės klasikinio pesto padažo, 1 raudonojo svogūno, stiklinės žaliųjų žirnelių, 2 morkų, 1 cukinijos, 50 g parmezano ir 400 g sluoksniuotos tešlos. Cukiniją supjaustykite skridinėliais, juos perpjaukite perpus, svogūną – skridinėliais, juos taip pat perpjaukite perpus, morkas supjaustykite riekelėmis.

Iš tešlos iškočiokite 3 mm storio lakštą. Sluoksniais sudėkite daržoves, ant kiekvieno sluoksnio užtepkite pesto. Viršutinį sluoksnį apibarstykite tarkuotu parmezanu. 20 min. kepkite 190 laipsnių karštumo orkaitėje.

Žalias pesto padažas

Produktai: 60 g bazilikų, 3 šaukštai linijų sėklų arba kedro riešutų, 2 šaukštai tarkuoto avies sūrio, 2 skiltelės česnako, 3 šaukšteliai tarkuoto parmezano, 100 ml alyvuogių aliejaus, druskos.

Trintuvu arba su dubenyje su piestele sutrinkite pamirkytus kedro riešutus (arba linijų sėklas), česnaką ir sūrį. Įberkite druskos. Po truputį maišydami pilkite alyvuogių aliejų ir maišykite. Padažas turi būti grietinės konsistencijos.

Žalias pesto padažas yra klasikinis. Jis idealiai tinka prie visų makaronų, prie rizoto. Žalias pestas išryškins tradicinio itališko užkandžio iš mocarelos ir pomidorų skonį.

Tegyvuoja pesto padažas, arba Italijos skonis
© Shutterstock nuotr.

Raudonas pesto padažas

Produktai: 20 g bazilikų, 3 šaukštai linijų sėklų arba kedro riešutų, 2 skiltelės česnako, 3 šaukšteliai tarkuoto parmezano, 100 g džiovintų pomidorų, 1 šaukštelis kaparėlių, 1 šaukštelis balzaminio acto, 100 ml alyvuogių aliejaus, druskos.

Sutrinkite mirkytus riešutus (arba linijų sėklas), pamirkytus džiovintus pomidorus, česnaką ir sūrį. Tada suberkite kaparėlius, supilkite balzaminį actą. Maišydami supilkite alyvuogių aliejų.
Raudonas pestas tinka ne tik prie makaronų, bet ir prie švelnių sūrių. Jis tinka prie mėsos, keptos ant grotelių, prie keptų daržovių, ypač – baklažanų.

Geltonas pesto padažas

Produktai: 20 g bazilikų, 1 geltona saldžioji paprika, 3 šaukštai linijų sėklų arba kedro riešutų, 1 šaukštelis smulkintų graikinių riešutų, 2 skiltelės česnako, 2 šaukšteliai tarkuoto parmezano, 150 g rikotos, 100 alyvuogių aliejaus, druskos.

Visus produktus sutrinkite, paskui įmaišykite alyvuogių aliejų.
Geltonas padažas padarys nepakartojamą daržovių sriubų (moliūgų, morkų, su imbieru ir su sezamais) skonį, o trinta šalta avokadų sriuba be jo tiesiog neįsivaizduojama.

Violetinis pesto padažas

Produktai: 100 g garžgarsčių, 2 šakelės violetinių bazilikų, 2 šaukštai kedro riešutų, 1 skiltelė česnako, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas lydyto sviesto, druskos.

Garžgarstes, bazilikus ir česnaką sutrinkite, tada supilkite aliejų ir vėl viską pertrinkite. Supilkite lydytą sviestą, išmaišykite. Apibarstykite padažą kedro riešutais.

Violetinis pesto puikiai tinka prie žuvies ir jūros gėrybių. Net paprasčiausia bulvė, užkepta pesto padažu bus nepaprasto skonio. Šis padažas tinka ir keptų grybų su špinatais.

Vardas:
Pavardė:
El. pašto adresas:
Recepto pavadinimas:
Ingredientai:
Gaminimo eiga:
Prikabinti nuotrauką:
Prikabinti nuotrauką:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pasaulio ekonomika įklimpusi skolose: išbristi padės dar didesnės skolos

„Zombinės“ bendrovės Kinijoje. Nepakeliama studentų paskolų našta Amerikoje. Milžiniškos...

Šimašius – apie savo klaidas, Vilniaus ateitį ir politinius skandalus: Lietuva yra politinio konflikto įkaitė perdavė linkėjimą Seimui (97)

Vertindamas šalies vidaus politikos aktualijas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius...

Nemaloni staigmena: išsipirko stovėjimo vietą, tačiau šalia išdygo neįgaliojo ženklas (137)

2 tūkst. Eur – tiek vilnietė Sigita sakė mokėjusi už vieną automobilių aikštelės vietą,...

Prie geležinkelio Klaipėdoje stovinčių namų gyventojų reikalaujama išsikraustyti (8)

Klaipėdoje prie geležinkelio gyvenantys bei triukšmą ir trūkinėjančias sienas kenčiantys...

Ekspertas apie griežtą bausmę: tai ženklas visiems rusams – juos paaukos nė nemirktelėję (386)

Net ketverių metų draudimas rungtyniauti po savo šalies vėliava ir organizuoti svarbiausias sporto...

Druskininkų reabilitacijos centro darbuotojai papasakojo, kas vyksta už klientų akių: taip yra visoje Lietuvoje (287)

„Paslaugos ir rūpestis, kurį gavau, buvo išskirtiniai; Nuostabi vieta atsigauti po operacijos;...

Fantastiška Alfo silkė Kūčioms vos iš 4 ingredientų

4 asm. Gaminimas 20 min. 1 vid. dydžio baklažano Žiupsnelio druskos 6–7 skiltelių česnako...

Ypatingą vardą dukrai suteikusi „Misis Lietuva“ dėl jo kovojo net teisme: negali numoti ranka, kai tai liečia tavo vaiką (60)

Dar visai neseniai žiniasklaidoje skambėjo žinia apie tai, kaip teisme dėl savo dukters Leylos...

Teisėjo „apvogtas“ Kavaliauskas prieš Crawfordą užfiksavo rekordą (7)

Lietuvos bokso žvaigždė Egidijus Kavaliauskas karjeros kovą WBO pusvidutinio svorio kategorijos...

Vilniaus Kalėdų eglė ir toliau skina laurus: gražiausių eglučių sąraše aplenkė visas Europos sostines (102)

Pagrindiniuose Europos miestuose jau laukiama švenčių . Juose jau stovi kalėdiniai medžiai,...