aA
Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje vertinami kaip greitas maistas, tačiau iš kokybiškų produktų pagamintas vadinamasis „hot-dogas“, pasak maisto specialistų – puikus ir kartu žaismingas patiekalas. Tarptautinę dešrainių dieną skonio meistrai siūlo paminėti namuose ir pasigaminti vasarišką šventinį dešrainį.
© Asmeninio albumo nuotr.

„Nors Lietuvą apglėbė mėsainių, populiariai vadinamų burgeriais, mada, šiek tiek sumažinus susidomėjimą picomis ir kitais greitai paruošiamais valgiais, dešrainis išlieka lengviausiai pasigaminamu patiekalu. Kai kuriose šalyse neribojama kulinarinė fantazija ir dešrainių pagrindinį ingredientą keičia silkė ar grybai. Kodėl gi ne. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti virtuvėje, nes taip gimsta unikalūs patiekalai. Tiesa, kad ir kaip fantazuotume, dešrainio pavadinimas pats sufleruoja, kas turėtų būti pagrindinis žaidėjas“, – šypsosi Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras.

Tarptautinės dešrainių dienos proga skonio meistras pateikia du vasariškus receptus, kuriais nustebinsite šeimą ar draugus. Vienam paruošti reikės šiek tiek žarijų ir dūmo, kitam pakaks orkaitės šilumos.

Ant žarijų skrudintas dešrainis

Dešrainiui pagaminti reikės: „hot dog“ tipo bandelės, dešrelės (tai gali būti pieniška, pipirinė, kario, česnakinė ar kt.), 20 g paprikų, šaukšto tarkuoto brandinto sūrio, 3 marinuotų agurkėlių, šaukšto majonezinio padažo su aitriosiomis paprikomis, šaukšto „Daumantų“ lietuviškų garstyčių, šaukšto aštraus saldžiarūgščio skonio kečupo.

Algis Kairys
Algis Kairys
© Asmeninio albumo nuotr.

Skonio meistro A. Kairio teigimu, pirmiausia reikia dešrelę ir bandelę švelniai apskrudinti kepsninėje ant žarijų. Marinuotus agurkėlius ir paprikas smulkiai supjaustyti ir sumaišyti.

Apskrudintą bandelę įpjaukite išilgai, jos vidų ištepkite kečupu ir majoneziniu padažu su aitriosiomis paprikomis, sudėkite smulkintus agurkėlius ir paprikas, įdėkite dešrelę. Dešrainio viršų padenkite plonu garstyčių sluoksniu, o ant viršaus pabarstykite brandinto sūrio.

Patiekalą skrudinkite ant žarijų, kol sūris išsilydys. Skonio meistras rekomenduoja dešrainį patiekti su salotų lapais, pomidorais, šviežių daržovių salotomis ar bazilikų lapeliais.

Orkaitėje užkeptas dešrainis su karamelizuotais svogūnais

Dešrainiui pagaminti reikės: specialios pailgos bandelės, dešrelės (gali būti pieniška, pipirinė, kario, česnakinė ar kt.), šaukšto tarkuoto brandinto sūrio, 2 marinuotų agurkėlių, žiupsnelio smulkinto kopūsto, vieno nedidelio mėlynojo svogūno, šaukšto lietuviškų garstyčių, „Daumantų“ pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų, majonezo „Provansalis“, šaukšto cukraus, šaukšto balzaminio acto.

Skonio meistro A. Kairio teigimu, pirmiausia galima pasiruošti karamelizuotus svogūnus. Pusžiedžiais supjaustyti svogūnai pakepinami keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Svogūnams šiek tiek paskrudus, įberiama cukraus ir įpilama balzaminio acto. Svogūnai kepinami, kol actas išgaruos.

Tuomet galima ruošti dešrainį. Bandelę įpjaukite išilgai, vidų ištepkite pomidorų padažu, majonezu ir garstyčiomis. Marinuotus agurkėlius (perpjautus išilgai) ir smulkintus kopūstus įdėkite į bandelės vidų, ten pat įterpkite ir keptuvėje paskrudintą dešrelę. Ant jos užberkite anksčiau paruoštų karamelizuotų mėlynųjų svogūnų.

Dešrainis jau beveik paruoštas. Telieka jo viršų pabarstyti sūriu ir pašauti į orkaitę (~200°C). Kepama apie 4–5min., kol bandelė švelniai paskrus ir išsilydys sūris.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Baltiškos Ženios atostogos. Europietiškiausią Europą atrado Estijoje: čia trūksta tik pinigų (4)

Iš visko, ką mačiau, ši Europa – pati europietiškiausia. Džiugių spalvų identiški mediniai...

Kita ažiotažo dėl miškų pusė: kirsti daugiau skatina elementarus ekonomikos dėsnis (54)

Šiemet maždaug 20 proc. pakilusi medienos kaina privačių miškų savininkus ragina galąsti...

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (18)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (155)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (19)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Šokėjas apie būnant 7-erių neva patirtą Jacksono seksualinę prievartą: nebuvo nakties, kuri būtų praėjusi be jo tvirkinimo (18)

Wade‘as Robsonas plačiau pasakoja apie savo teiginius, kad Michaelas Jacksonas seksualiai jį...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (95)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (486)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (36)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (73)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...