Tajų virtuvės pagrindas senaisiais laikais buvo žuvis, jūros gėrybės ir vandens augalai, įvairūs dumbliai. Kinų ir japonų virtuvės gerokai pakoregavo šios šalies maisto kultūrą, o nuo XVII a. didelę įtaką jai darė ir europietiška virtuvė. Beje, nepamainomas Tailando prieskonis čili pipiras buvo atgabentas portugalų misionierių.

Tajų kalboje nėra žodžio “badas” – tai rodo, kad šios šalies virtuvė yra gausi ir labai įvairi.
Kaip ir daugelyje Azijos virtuvių, pagrindinis maisto produktas Tailande yra ryžiai. Netgi žodis “maistas” tajų kalboje pažodžiui verčiamas kaip “valgyti ryžius”, nepriklausomai nuo patiekalo. Pati populiariausia ryžių rūšis – jasmin. Šiaurinėje ir rytinėje šalies dalyse populiaresni apvalieji ryžiai, pasižymintys labai dideliu krakmolo kiekiu. Jie ruošiami garuose bambukinėse dėžutėse, o ne vandenyje, kaip visi kiti ryžiai. 
Ryžiai Tailando virtuvėje - ne garnyras, o atskiras patiekalas, kurio tajai per savaitę suvalgo iki 1,5 kilogramo. Tiesa, klasikiniam patiekalui pagardinti reikia maždaug 40 įvairių žolelių ir prieskonių, kame ir yra šios šalies gyventojų sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptis, nes dauguma jų turi gydomųjų savybių. Pavyzdžiui, čili pipirus gydytojai nuo senovės naudojo dezinfekuodami savo kareivių žaizdas, o šiais laikais gydo peršalimo ligas, bronchitą, skrandžio bei žarnyno susirgimus. 
Makaronai – antras produktas pagal populiarumą po ryžių Tailando virtuvėje. Jie naudojami ir sriubai, ir antriesiems patiekalams. Makaronai patiekiami kartu su kiauliena, kiaušiniais, žemės riešutais. Tajai labai mėgsta sriubas ir negailėdami jas gardina įvairiais prieskoniais. Pati garsiausia Tailande sriuba – Tom Jam, kuri pasižymi aštriai rūgščiu skoniu, kurį suteikia imbieras ir citrinžolė. Tai tikrai “atominė” sriuba, net jeigu joje ir nepadauginta prieskonių.

Salotos ir užkandžiai čia labai lengvi, gardinami laimo vaisiaus sultimis arba austrių actu bei pipiriukais, tad yra puikus maistas besilaikantiems dietos.

Kaip ir įprasta Rytams, tajų virtuvėje derinami įvairūs skoniai: saldus ir rūgštus, be to, Tailando patiekalai pasižymi aštrumu. Tačiau ne kiekvienas svečias iš karto ryšis paragauti egzotiškų patiekalų, pavyzdžiui, sriubą su kokoso pienu ar marinuotus makaronus. Kai kuriuos patiekalus, paruoštus pagal senovinius receptus, dėl savo aštrumo ir specifinio skonio valgyti gali tik vietiniai gyventojai – toks maistas nėra įprastas visiems Azijos gyventojams. Todėl Tailando kurortuose ir daugelyje restoranų maistas ruošiamas su minimaliu prieskonių kiekiu, kad įtiktų turistų skoniui.
Pirmą kartą besisvečiuojančiam Tailande gali pasirodyti, kad šios šalies virtuvėje viskas chaotiškai sumaišoma, produktai tarsi nederinami vienas su kitu. Tačiau iš tiesų viskas ne taip. Ši virtuvė labai harmoninga ir leidžia susipinti įvairiems skoniams. Tajų virėjai puikiai moka derinti aštrų ir kartų skonius (čili pipirus su kitais produktais), sūrius (žuvies padažą ir druską) su saldžiu (ananasais) ir rūgščiu skoniu. Įprasti mums produktai gali būti naudojami gaminant tailandietiškus patiekalus, tereikia pasirinkti ypatingus prieskonius.

Tajai valgo dažniausiai su šaukštu, o šakutė naudojama tik kaip pagalbinė priemonė, nes visi patiekalai būna susmulkinti iki kąsnio dydžio. Tačiau daugelyje regionų vietiniai gyventojai valgo tiesiog su pirštais be jokių stalo įrankių. Šakutė naudojama tik maisto įdėjimui į šaukštą, o šakute dėti maistą į burną yra tiesiog nepadoru.

Pagaliukai nėra tajų virtuvės tadicinis įrankis ir paduodami tik kinų restoranuose prie makaronų patiekalų. Sriubos valgomos su šaukštu, kuris laikomas kairėje rankoje ir juo semiamas sultinys, dešine ranka lazdelėmis kabinami makaronai, mėsa, žuvis ir daržovės.
Tailando negalima įsivaizduoti be egzotiškų vaisių gausybės. Tai ne tik mums gerai pažįstami melionai, kokosai, mangai, bananai, papajos ir ananasai. Bananus vietiniai gyventojai čia valgo virtus, keptus ir žalius, pagardinę sojos padažu.
Durianas – pats garsiausias Tailando vaisius, pasižymintis unikaliu skoniu ir neapsakoma smarve. Dėl šios priežasties jį draudžiama ne tik gabentis lėktuvais, bet ir atsinešti į viešbutį ar netgi perpjauti viešoje vietoje. Vietiniai gyventojai durianą vadina ant medžių augančia mėsa, nes jis yra labai kaloringas – pakanka ryte suvalgyti gabalėlį šio vaisiaus, kad visą dieną būtum sotus.
Tailandas – egzotiška šalis, kurioje daugelis turistų gali atrasti nematytų sau dalykų. Tas pasakytina ir apie tajų virtuvę. Skrudinti įvairių rūšių vabzdžiai – nors tai nėra kasdienis tajų maistas, šių skanėstų rasite bet kuriame turguje ar restorane. Savo skoniu skrudinti žiogai, tarakonai ir kiti vabalai primena apskrudusią rūkytą mėsą ar tiesiog traškučius. Jeigu šis delikatesas jūsų nesužavės, pamėginkite krokodilo kepsnį arba ryklio pelekų sriubą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)