aA
Ši tailandietiška sriuba paplito pasaulyje kaip kompiuterinis virusas ir nustatyti klasikinį receptą yra sudėtinga. Bet jei gamini su meile, jokie receptiniai niuansai neleis jos sugadinti.
© Organizatorių nuotr.

Su aštrumu – kiek kitaip. Iki šios dienos man vis dar neaiškios aštraus maisto ribos. O posakis „dėl skonio nesiginčijama“, mano manymu, geriau skambėtų taip: „dėl aštrumo nesiginčijama“.

Kartais virdamas šią sriubą įdedu vieną aitriąją papriką – valgytojai sako „aštroka“. Kartais įdedu dvi – tada keli sako, kad „labai gerai“, kiti – „labai aštru“. Tai koks tas aštrumas?

Lietuvoje šypsnį kelia pastaba meniu, kad patiekalas yra aštrus. Pamanykit, dar šalia nupiešia kelias aitriąsias paprikas! Ragauji, ragauji, tačiau taip ir lieki nesupratęs, kur gi tas aštrumas?!

1912 metais JAV chemikas Wilburas Scoville’as pagal savo sugalvotus karščio vienetus sukūrė aitriųjų paprikų aštrumo skalę. Ji iš esmės prigijo, tik neteko matyti, kad kas nors ją plačiai naudotų.

Abu aštriausi mano gyvenimo įspūdžiai – jei kalbame apie maistą – ištiko ne Lietuvoje. Kinijoje ragavome didelę žuvį, įmerktą į aštrų padažą. Kažkurią akimirką man, skirtingai nuo kelionės draugų, į burną pateko kažkas toookio!!!

Geras keturias valandas negalėjau atsikratyti deginančio karščio ir gausaus ašarojimo. Įsiplieskusią vidinę ugnį bandžiau užgesinti vandeniu, alumi, bet karštis niekaip nemažėjo. Jaučiausi lyg drakonas, kuriam iš nasrų veržiasi liepsnos.

Kitą sykį mačiau graudžiai verkianti Martyna. Bolivijoje, suvalgęs jūrų kiaulytes kepsnį, jis narsiai, tarsi obuolio, atsikando kažin kokio vietinio pipiro. Lygiai pusę. Ir juokas jį ėmė, ir ašaros bėgo. Nestabdomai.

Nepaaiškinamo smalsumo vedinas, atsikandau ir aš. Įsitikinti, ar tikrai jau taip aštru. Tada verkėme abu. Graudžiomis ašaromis, kurias pertraukdavo nevaldomas juokas. Gal, sakau, tas pipiras buvo prisotintas juoko dujų?

Gamindami šią tailandietišką sriubą, aštrumą reguliuokite pagal savo skonį. Nes dėl aštrumo, kaip ir dėl skonio, neturėtų būti ginčijamasi.

Sriubai reikės:

1 l žuvies nuoviro (jei neturite žuvies – tinka daržovių, vištienos, netgi daržovių
sultinys iš kubelių – pačiu blogiausiu atveju)
2 smulkiai pjaustytų svogūnų
1 smulkiai sukapotos česnako skiltelės
2 šaukštelių tarkuotos imbiero šaknies
1 tarkuotos citrinos žievelės
1 žaliosios citrinos sulčių
1 arba 2 smulkiai sukapotų aitriųjų paprikų (be sėklų)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Smulkiai sulaužytų kiniškų makaronų (Egg noodles, jų galima nusipirkti didesnio prekybos centro egzotinių produktų skyriuje) arba kitų smulkių makaronų
Stiklinės kokosų pieno
Saujos pjaustytų svogūnų laiškų
Saujos kapotos kalendros
15–20 išlukštentų tigrinių krevečių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, česnaką, aitriąsias paprikas, imbierą ir citrinos žievelę.

Maišydami kepinkite apie minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite.
Kai užvirs, sudėkite makaronus ir virkite virš silpnos ugnies, kol makaronai suminkštės.

Įmaišykite kokosų pieną. Pabaigoje sumeskite krevetes – vos tik sriuba užvirs, nukelkite nuo ugnies, jokiais būdais krevečių nepervirkite, nes, priešingu atveju, jos bus kietos.

Supilkite žaliosios citrinos sultis, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.

Į lėkštes sumeskite žalumynus ir užpilkite juos sriuba.

Skanaus!

Receptas iš naujos V.Radzevičiaus knygos „Pasaulio puodai“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po patyčių Stoties prostitutė ryžosi išpažinčiai: jei nebūčiau pabėgusi, nežinau kuo tai būtų pasibaigę (39)

Nuolatinis smurtas, patyčios ir atimami pinigai, o kad nekeltų pretenzijų – svaigindavo romų...

Emigruoti gydytojo nepaskatino net 11 tūkstančių alga: kodėl ne kartą atmetė pasiūlymus ir liko Lietuvoje (74)

Save grynakrauju kauniečiu pristatantis 45 metų šeimos gydytojas Giedrius Tytmonas sako, kad yra...

Vilniuje su mylimuoju susituokė žinomas modelis Justina Kazlauskytė: sužadėtuvės truko dvejus metus (85)

Iš Biržų kilęs modelis Justina Kazlauskytė šiuo metu išgyvena tikrą meilės pasaką....

Po paslaptingo incidento – dviejų berniukų mirtis (7)

Penktadienį vidurio Anglijoje įvyko paslaptingas incidentas, po kurio keli vaikai atsidūrė...

Tyrimas parodė neįtikėtiną juodosios organų prekybos mastą: turtuoliai donorus rinkosi iš katalogų (108)

„ Al Jazeera “ kanalo atliktas tyrimas atskleidė, kad viena Egipto ligoninė ir Jemeno...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Populizmo saulėlydis: iš politinio elito iškilo naujo tipo lyderiai (6)

Politinės tylos šeštadienis, kai galioja draudimas agituoti, o faktiškai ir aštriau komentuoti su...

Šiaulių mieste įsikūrusi vieta džiugina lankytojų akis: retas šiaulietis apie ją žino (1)

Ar žinote, kad Šiauliuose yra botanikos sodas? Jeigu nežinote, tai nieko nuostabaus, nes netgi ne...

Jubiliejinis Birutės Petrikytės koncertas baigėsi skandalu: scenos grandai jaučia kartėlį (174)

Penktadienio vakarą Palangos koncertų salėje įvykęs jubiliejinis dainininkės Birutės...

„Žalgirio“ akiratyje – ryškiausios žvaigždės: kaip Romanovas prašė pasidomėti Bryanto ir Gasolio kaina (46)

Kobe Bryantas , Pau Gasolis , Kevinas Durantas , Dwightas Howardas . Ryškiausios NBA žvaigždės...

Privertė pasijusti tikru narkobaronu: pareigūnai kratos metu sandėlyje rado šešias tonas kanapių (202)

Pluoštinių kanapių ūkį įkūręs vyras nesitikėjo, kad siųsdamas mėginį galimai būsimiems...