aA
Ši tailandietiška sriuba paplito pasaulyje kaip kompiuterinis virusas ir nustatyti klasikinį receptą yra sudėtinga. Bet jei gamini su meile, jokie receptiniai niuansai neleis jos sugadinti.
© Organizatorių nuotr.

Su aštrumu – kiek kitaip. Iki šios dienos man vis dar neaiškios aštraus maisto ribos. O posakis „dėl skonio nesiginčijama“, mano manymu, geriau skambėtų taip: „dėl aštrumo nesiginčijama“.

Kartais virdamas šią sriubą įdedu vieną aitriąją papriką – valgytojai sako „aštroka“. Kartais įdedu dvi – tada keli sako, kad „labai gerai“, kiti – „labai aštru“. Tai koks tas aštrumas?

Lietuvoje šypsnį kelia pastaba meniu, kad patiekalas yra aštrus. Pamanykit, dar šalia nupiešia kelias aitriąsias paprikas! Ragauji, ragauji, tačiau taip ir lieki nesupratęs, kur gi tas aštrumas?!

1912 metais JAV chemikas Wilburas Scoville’as pagal savo sugalvotus karščio vienetus sukūrė aitriųjų paprikų aštrumo skalę. Ji iš esmės prigijo, tik neteko matyti, kad kas nors ją plačiai naudotų.

Abu aštriausi mano gyvenimo įspūdžiai – jei kalbame apie maistą – ištiko ne Lietuvoje. Kinijoje ragavome didelę žuvį, įmerktą į aštrų padažą. Kažkurią akimirką man, skirtingai nuo kelionės draugų, į burną pateko kažkas toookio!!!

Geras keturias valandas negalėjau atsikratyti deginančio karščio ir gausaus ašarojimo. Įsiplieskusią vidinę ugnį bandžiau užgesinti vandeniu, alumi, bet karštis niekaip nemažėjo. Jaučiausi lyg drakonas, kuriam iš nasrų veržiasi liepsnos.

Kitą sykį mačiau graudžiai verkianti Martyna. Bolivijoje, suvalgęs jūrų kiaulytes kepsnį, jis narsiai, tarsi obuolio, atsikando kažin kokio vietinio pipiro. Lygiai pusę. Ir juokas jį ėmė, ir ašaros bėgo. Nestabdomai.

Nepaaiškinamo smalsumo vedinas, atsikandau ir aš. Įsitikinti, ar tikrai jau taip aštru. Tada verkėme abu. Graudžiomis ašaromis, kurias pertraukdavo nevaldomas juokas. Gal, sakau, tas pipiras buvo prisotintas juoko dujų?

Gamindami šią tailandietišką sriubą, aštrumą reguliuokite pagal savo skonį. Nes dėl aštrumo, kaip ir dėl skonio, neturėtų būti ginčijamasi.

Sriubai reikės:

1 l žuvies nuoviro (jei neturite žuvies – tinka daržovių, vištienos, netgi daržovių
sultinys iš kubelių – pačiu blogiausiu atveju)
2 smulkiai pjaustytų svogūnų
1 smulkiai sukapotos česnako skiltelės
2 šaukštelių tarkuotos imbiero šaknies
1 tarkuotos citrinos žievelės
1 žaliosios citrinos sulčių
1 arba 2 smulkiai sukapotų aitriųjų paprikų (be sėklų)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Smulkiai sulaužytų kiniškų makaronų (Egg noodles, jų galima nusipirkti didesnio prekybos centro egzotinių produktų skyriuje) arba kitų smulkių makaronų
Stiklinės kokosų pieno
Saujos pjaustytų svogūnų laiškų
Saujos kapotos kalendros
15–20 išlukštentų tigrinių krevečių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, česnaką, aitriąsias paprikas, imbierą ir citrinos žievelę.

Maišydami kepinkite apie minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite.
Kai užvirs, sudėkite makaronus ir virkite virš silpnos ugnies, kol makaronai suminkštės.

Įmaišykite kokosų pieną. Pabaigoje sumeskite krevetes – vos tik sriuba užvirs, nukelkite nuo ugnies, jokiais būdais krevečių nepervirkite, nes, priešingu atveju, jos bus kietos.

Supilkite žaliosios citrinos sultis, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.

Į lėkštes sumeskite žalumynus ir užpilkite juos sriuba.

Skanaus!

Receptas iš naujos V.Radzevičiaus knygos „Pasaulio puodai“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Reitingų piramidėje – įspūdingi šuoliai ir nuosmukiai: politologai rado paaiškinimą Nausėdos sėkmei (74)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra vienas...

Urėdijų drama: vadovas prabilo apie buvusių valdžių iššvaistytą milijardą (269)

Valstybinių miškų urėdijos vadovo poste vis dar likęs Marius Pulkauninkas , įvertinęs...

DELFI TV šuolis: po įspūdingų augimo metų tapo populiariausia interneto televizija Lietuvoje

Naujienų portalo DELFI strategija investuoti į video formato turinio stiprinimą pasiteisino: kaip...

Po Krymo aneksijos Rusijai užvertas kelias – vėl atidarytas Ukraina: tai neleistina nuolaida Rusijai (103)

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ( ETPA ) antradienį sutarė leisti Rusijos įstatymų...

Kaune užspausta svarbi transporto arterija – uždarytas Vytauto Didžiojo tiltas (9)

Antradienio rytą ne vienam iš Kauno centro į Aleksotą ir atvirkščiai norėjusiam patekti...

Dėl atimtų vaikų septynis mėnesius kovojusi šeima sulaukė dar vieno smūgio (58)

Bylą prieš Vaiko teisių apsaugos specialistus laimėjusi kretingiškių šeima džiaugėsi, kad...

Skvernelis apie partijų pageidavimus: kai kurie ne visai adekvačiai vertina situaciją papildyta Karbauskio komentaru (9)

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad derybos dėl valdančiosios koalicijos juda į priekį, ir...

Sunkią depresiją išgyvenęs Andrius Rimiškis: tai, kaip aš elgiausi, buvo žemiau negu žema (33)

„Kai tu save ramini alkoholyje, tau nebėra skirtumo, dabar vakaras ar rytas, - gyvenimo būdo...

Kelyje Prienai-Išlaužas avarija užblokavo kelią, susidarė didžiulė spūstis spūstis – kone iki Kauno (9)

Pirmadienio rytą Alytaus apskrityje, Prienų rajone, netoli posūkio į Rokus, per avariją...

Užmigusi keleivė atsibudo tamsiame, tuščiame lėktuve (7)

Nusileidusiame lėktuve palikta mieganti keleivė. Išgąstį moteriai sukėlęs incidentas įvyko...