Skirtingos kavos gėrimo tradicijos

Italijoje populiariausia espreso kava. Dažnai ji geriama stovint prie baro. Čia mėgstamas ir kapučinas. Tačiau jis šioje šalyje įprastai geriamas tik rytais. Užsisakę kapučino kavos vėlyvą popietę arba vakare, būsite nulydėti smalsių žvilgsnių.

Turkijoje mėgstama itin stipri kava. Vietos gyventojai tobulą kavą apibūdina taip: juoda kaip pragaras, stipri kaip mirtis ir saldi kaip meilė. Dažniausiai šis gėrimas gurkšnojamas po pietų.

Prancūzai neįsivaizduoja ryto be puodelio latės. Pastaroji neatsiejama nuo poros prancūziškų sluoksniuotos tešlos ragelių.

Kuboje mėgstama stipri juoda kava. Ji geriama kelis kartus per dieną. Visų pirma ryte, kad padėtų pabusti. Vėliau popietę, bendraujant su bičiuliais. Šioje šalyje kava – neatsiejama bendravimo dalis.

Saudo Arabijoje geriant kavą reikia paisyti griežtų taisyklių. Šis gėrimas pirmiausia patiekiamas vyriausiems. Taip pat įprasta kavą gardinti kardamonu ir patiekti su džiovintomis datulėmis, kad numalšintų kartumą.

Airijoje mėgstamiausia kava primena kokteilį. Ji geriama po pietų ir yra sudaryta iš juodos kavos, airiško viskio ir saldžios plakamosios grietinėlės. Šis kavos receptas sukurtas 1940 m. ir buvo skirtas sušildyti sušalusius amerikiečių turistus. Vėliau paplito po visą pasaulį ir populiarus iki šiol.

Meksikoje tradiciškai kava gardinama cinamono lazdelėmis ir patiekiama moliniuose puodeliuose. Vietos gyventojai įsitikinę, kad tai suteikia kavai ypatingą skonį.

Etiopijoje šio gėrimo ceremonija primena ritualą, kuris trunka net apie 2 val. Čia kava gardinama ne cukrumi, o žiupsneliu druskos arba gabalėliu sviesto.

Vietnamietiška šalta kava

100 ml apie 42 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val. 15 min.

6 šaukšteliai maltos kavos
500 ml vandens
100 g saldinto sutirštinto pieno
100 ml mangų sulčių
Ledo kubelių

Gaminimas. Kavą užpilti verdančiu vandeniu. Tada pagardinti pienu ir sultimis. Paskui palikti šiek tiek atvėsti ir laikyti šaldytuve apie 1 val. Patiekti su ledukais.

Įdomu

Kavos tonizuojančios savybės atrastos IX a., kai Etiopijos piemenys pastebėjo, kad ožkos, prisiėdusios kavamedžių vaisių, tapo kur kas energingesnės.

Kai kuriose Afrikos gentyse šis gėrimas būdavo valgomas, o ne geriamas. Iš kavamedžių vaisių ir riebalų būdavo gaminami „energijos kamuoliukai“.

1675 m. Anglijos karalius įsakė uždaryti visas kavines, nes manė, kad jose renkasi prieš jį sąmokslą rengiantys žmonės.

Populiariausia kavos rūšis pasaulyje – arabika. Ją renkasi 70 % žmonių. 30 % asmenų geria robusta kavą. Ji yra kartesnė ir turi apie 50 % daugiau kofeino.

Kava – antra pagal populiarumą prekė pasaulyje.

Niujorke šio gėrimo išgeriama beveik 7 kartus daugiau nei kituose JAV miestuose.

Mirtina kavos dozė – apie 100 puodelių. Žinoma, viskas priklauso nuo jos stiprumo.

Daugiausia kavos pupelių užauginama Brazilijoje.

Daugiausia šio gėrimo suvartojama JAV.

Apie 65 % kavos išgeriama ryte.

Brangiausia pasaulyje kava – „Kopi Luwak“. Ji gaminama iš palminių musangų – Indonezijoje gyvenančių žinduolių – apvirškintų kavos pupelių. Kasmet jos pagaminama vos apie 500 kg. 500 g šio gėrimo kainuoja apie 600 JAV dolerių (apie 1 550 Lt).

Rugsėjo 29-ąją JAV švenčiama kavos diena.

Kava – antras pagal populiarumą gėrimas po vandens.

Stipriau skrudintose kavos pupelėse mažiau kofeino.

Tirpi kava išrasta 1906 m.

Grietinėle gardintas gėrimas apie 20 % ilgiau išlieka karštas.
Kavos tirščiai tinka šliužams ir sraigėms naikinti. Jais reikia tik apiberti vietą, kur prisiveisė šių gyvių.

Pienu gardinta kava turi silpnesnį poveikį, nes šis produktas slopina kofeino pasisavinimą.