Šviežiai spaustų sulčių mišiniai vartojami ne tik profilaktiškai, bet ir gydant įvairias ligas. Juose gausu enzimų – dalelių, skatinančių maisto virškinimą, dėl jų organizme neužsilaiko kenksmingos medžiagos ir toksinai. Labai gerai maišyti saldžias ir rūgščias sultis, pavyzdžiui, vynuogių ir greipfrutų santykiu 2:1.

Vis dėlto nevertėtų pamiršti, kad citrusinių vaisių sultys gali sukelti alergiją. Alergiškiems žmonėms siūloma rinktis vadinamuosius „vaikiškus“ sulčių mišinius – morkų ir obuolių, moliūgų ir kriaušių.

Įdomūs faktai

1. Vaisių, daržovių ir uogų sulčių kokteiliai – tikra multivitaminų karalystė. Kiekvienos sultys turtingos mikroelementais. Jose yra jodo, kalio, ląstelienos, vitaminų A, B, C, D ir K. Gausu sultyse ir mineralų. Visa tai suplakus kartu gaunasi puikiausiais sveikatos kokteilis.

2. Galima suplakti puikaus skonio ir tuo pačiu naudingus sveikatai vaisių ir daržovių kokteilius. Išimtis yra pomidorų sultys, kurių nederėtų maišyti su vaisių sultimis, nes pastarosiose esantis cukrus pradeda reaguoti su pomidorų rūgštimi.

3. Natūralias sultis geriausia ruošti nekontaktuojant su metalu. Todėl ruošdami vaisių ir daržovių sulčių mišinį, paimkite paprasčiausią plastikinę trintuvę, o vėliau iš sutrintos masės išspauskite sultis per marlę ar smulkų sietelį. Gerkite sultis vos tik paruoštas. Pastovėjusios šaldytuve jos skonio nepraras, tačiau naudingųjų medžiagų jose gerokai sumažės.

4. Būkite atidūs – šviežiai spaustų vaisių sulčių mišiniai labai koncentruoti, juose gausu cukraus, todėl diabetikai juos turi gerti itin atsargiai. Citrusinių vaisių sulčių kokteiliai nerekomenduojami turintiems skrandžio opą bei sergantiems gastritu.

5. Patys paprasčiausiu, bet skaniausi sulčių mišiniai gaunasi iš tų pačių vaisių ar uogų, tik skirtingų rūšių. Pavyzdžiui, raudonų ir geltonų obuolių, mėlynų ir žalių vynuogių, raudonųjų ir juodųjų serbentų. Juose vieni vaisiai nepermuša kitų, o suformuoja tobulą skonį. Šiuo atveju taipogi geriausiai dera vitaminai ir mineralinės medžiagos.

Kaip pasigaminti savo šviežiai spaustų sulčių mišinį

Iš visų daržovių sulčių geriausiu mišinio pagrindu yra morkų sultys. Jos pasaldins kartoką kitų daržovių skonį bei pagerins virškinimą. Morkų sultys labai naudingos sergant skrandžio opa.

Agurkų ir salierų sultys idealiai tinka su obuolių sultimis.

Atsargiai sulčių mišiniams naudokite ananasų sultis – jos kokteiliui suteikia egzotiško skonio, tačiau kenkia sergantiems gastritu bei opalige.

Valgomasis šaukštas citrinų sulčių bet kokiam jūsų pasiruoštam mišiniui suteiks vitamino C dozę.

Išspaudę burokėlių sultis, paskaninkite jas petražolių sultimis. Toks mišinys naudingas moterų sveikatai, labai padeda esant menstruacijų skausmams.

Sumaišykite persikų ir aguročių sultis santykiu 2:1. Įpilkite valgomąjį šaukštą citrinų sulčių – gausite ryškiai oranžinį vitaminingą gėrimą.

Pasidarykite nuostabų morkų ir obuolių sulčių bei kokoso pienų kokteilį. Jis atgaivins ir pagerins inkstų veiklą.

Jeigu kokteiliai su greipfrutų sultimis jums atrodo pernelyg rūgštūs, įdėkite šaukštelį medaus.

Obuolių sultys yra universalios, todėl jos dažniausiai naudojamos kaip sulčių mišinių pagrindas. Obuolių sultis galima derinti su vynuogių, slyvų, kriaušių, abrikosų bei įvairių uogų sultimis.

Jus tikrai maloniai nustebins kokteilis iš braškių, šermukšnių, juodųjų serbentų ir kriaušių sulčių.

Granatų sultys itin naudingos sergant mažakraujyste, tačiau gerti jas vienas reiktų atsargiai. Geriausia maišykite jas su geriausiu kraujo gerinimo specialistu – burokėlių sultimis.

Morkų sultis sumaišykite su ropės sultimis ir gausite daržovėms rekordinę kalcio dozę. Toks mišinys labai naudingas kaulams ir dantims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)