aA
Artėjančios gražiausios metų šventės šeimininkes kasmet verčia sukti galvą, kaip namo sugužėjusius šeimynykščius sutikti prie šventinio stalo, kuris būtų ir skanus, ir netikėtas, ir tuo pat metu tradicinis.
© Organizatorių nuotr.

Iš kartos į kartą perduodami receptai – svarbi švenčių dalis. Visgi šventės yra puiki proga išmėginti ir naujus, sveikesnius ir nenuobodžius skonius, paragauti netradiciškai pagamintų patiekalų, sakoma pranešime spaudai.

Į šventinį meniu įtraukę nekeptus, cukraus nepertekusius saldumynus ar sveikas, termiškai mažai apdorotas salotas darome paslaugą savo kūnui. Prie šventinio stalo susėdusius namiškius nustebinę sveikuoliškais pyragais, įdomiomis užtepėlėmis ar tradicines primenančiomis, bet netradiciškai pagamintomis salotomis, laimėsime ne tik susižavėjimo šūksnius, bet ir gerą organizmo savijautą.

Sveikuoliški patiekalai yra skanūs, po jų nesinori miego, neapsunkstama ir praėjus šventėms nereikia rūpintis priaugtais kilogramais. Toks maistas populiarėja, nes žmonės rūpinasi oda, kūno svoriu ir gera išvaizda. Šventės yra puiki proga paeksperimentuoti ir šventinį stalą papildyti patiekalais, kuriuose gausu riešutų, sėklų, džiovintų vaisių ir kitų sveikų produktų.

„Arimex“ kulinaras šeimininkėms siūlo spalvingo sluoksniuočio receptą, kuris nudžiugins smaližius ir papuoš šventinį stalą. Šis sluoksniuotas pyragas yra sveikas ir įdomus – jame nėra miltų, pridėtinio cukraus ar pieno produktų.

Šventinis stalas: sveikesnis požiūris į tradicinius patiekalus
© Organizatorių nuotr.

Sluoksniuotis

Ingredientai:

Sluoksniuočio pagrindas:

150 g datulių;
100g migdolų;
1/4 a. š. druskos.

Įdaras:

250 g anakardžių riešutų (išmirkytų);
2 citrinų sultys
1 vanilės ankšties sėklytės;
1/3 puodelio kokosų aliejaus;
1/3 puodelio medaus (geriausia skysto);
1 puodelis uogų (juodųjų serbentų, mėlynių, aviečių ar vyšnių).

Ruošiantis gaminti pyragą riešutus ir datules reikia išmirkyti.

Anakardžius pamerkite nakčiai, migdolus bent pusei valandos, o datules – kelioms minutėms. Migdolus, datules bei druską susmulkinkite smulkintuvu. Pyrago formą, geriau aukštais kraštais, išklokite maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi.

Maltus migdolus sumaišytus su datulėmis sukrėskite į išklotą formą ir suformuokite pyrago pagrindą. Ištirpinkite medų (jei kietas) ir kokosų aliejų, sumaišykite. Šį mišinį praturtinkite citrinų sultimis ir vanile. Anakardžius ir medaus-kokosų aliejaus mišinį sukrėskite į smulkintuvą ir viską sumalkite.

Anakardžių masę krėskite ant migdolų-datulių pagrindo. Į likusią anakardžių masę supilkite uogas (jei naudojate šaldytas, jas atšildykite, nusausinkite) ir viską sumalkite. Uogų masę supilkite ant pyrago viršaus, išlyginkite, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį. Šaldykite bent kelias valandas, geriausiai – visą naktį. Prieš patiekdami kiek atšildykite. Pyragą puoškite uogomis ar vaisiais. Skanaus!

Salotos „Datulių ir riešutų tango“

Ingredientai:

70 g datulių;
70 g graikinių riešutų;
sauja pasirinktų salotų lapų
ryšulėlis svogūnų laiškų;
pusė obuolio supjaustyto smulkiomis juostelėmis;
2 v. š. graikinių riešutų aliejaus;
1 v. š. obuolių acto arba citrinos sulčių
druskos pagal skonį

Salotų lapus išskirstykite, nuplaukite ir suplėšykite, svogūnų laiškus susmulkinkite, obuolius supjaustykite, o graikinius riešutus sugrūskite grūstuvėje arba susmulkinkite peiliu. Datules supjaustykite, prieš tai galite 10 min pamirkyti šiltame vandenyje, sumaišykite su salotomis, grūstais riešutais, obuoliais bei svogūnų laiškais.

Graikinių riešutų aliejų suplakite su actu (galima naudoti citrinų sultis) ir šiek tiek druskos. Šiuo pagardu apšlakstykite salotas.
Nepamirštamų ir kvapnių Jums švenčių!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant branduolinio karo slenksčio: kodėl 2020-ieji gali tapti lemtingi (296)

Netikėtai kilus didelei tarptautinei krizei kurį laiką trunka apsižodžiavimai, raginimų sėsti...

Savaitės orai: pirmadienį gresia rekordas, vėliau bus blogiau (6)

Pirmadienį Lietuva pateks į galingo ciklono pietvakarinę šiltąją dalį. Dangumi plaukiantys...

Žydų gydytojas parodė dar nepažįstamą Aušvico pusę (109)

„ Aušvicas neturi pasikartoti – šis troškimas, atsiradęs tėvo širdyje, vokiečiams palikus...

Išskirtinį Europoje karaliavusios dinastijos atstovų veido bruožą nulėmė kraujomaiša: išnyko visa giminė (30)

Daugeliui karalių ir karalienių, priklausiusių Austrijos Habsburgų dinastijai, valdžiusiai...

Miestas, kadaise tituluotas prekybos sostine: prasiautęs pirmasis pasaulinis karas paliko tik apokaliptinius vaizdus (12)

Prieš pirmąjį pasaulinį karą Tauragė turėjo beveik trylika tūkstančių gyventojų,...

Derbis, kurio galėjo ir nebūti: LKL lyderių galvose kirba kitokie klausimai (8)

Kalbant juokais, Kauno „Žalgirio“ tritaškių pataikymo procentas nemeluoja. Žvelgiant į jį,...

Hobį darbu pavertęs panevėžietis: veikla prasidėjo todėl, kad valgyti norėjosi (27)

Panevėžio rajone gyvenantis menininkas Erikas Hincas jau trisdešimt metų užsiima keramika ir...

Kaip geriau nepakuoti dovanų, jei nenorite nuvilti (1)

Kuklios dovanos, supakuotos į prašmatnias, daug žadančias pakuotes, sukuria apgaulingų...

Atėjus šeimyniniams džiaugsmams, išėjo vyriški: viskas dėl to prakeikto sekso... (250)

Rašau, nes nebeturiu ko prarasti. Tegu perskaito kas tik nori, tegu tai būna šauksmas į tyrus, bet...