aA
Labai šventinis, tuo pačiu labai lengvai paruošiamas, kiekvienais metais tobulinamas kepsnys-suktinis. Buvo išbandyti variantai su džiovintomis slyvomis, vytintais pomidorais, pesto, šviežių žolių įdaru. Tačiau skaniausias, sultingiausias ir išraiškingiausio skonio yra būtent šis variantas, be jokių įdarų, bet su ta pačia traškia saldžiai aštria plutele.
© Shutterstock nuotr.

Garnyrui puikiai tiks bulvių, moliūgų ar morkų košė, marinuotos ar raugintos daržovės. Vyrui skaniausias šis variantas, tiesiog su burokėliais, bet šventėms būtinai ruošiu košių ir karštų daržovių garnyrus. Perku 1,5 kg šoninės.

Perku turguje ar labai dideliame prekybos centre, kur yra didelis šviežios mėsos asortimentas. Mat šoninė turi būti be kaulo, be odos, daugmaž 3cm aukščio ir būtinai bent 50proc. mėsos turėtų sudaryti raumuo. Ir vienas didelis gabalas.

Viršų aptepu mišiniu iš 100 ml aliejaus (labai tinka aliejus, kuriame buvo konservuoti vytinti pomidorai), 1 a.š. medaus, 1,5 a.š. druskos, 8-10 labai smulkiai kapotų česnako skiltelių, žiupsnelio kajeno pipirų miltelių, žiupsnelio maltų kadagio uogų.

Pirštų galiukais bent 5-7min. masažuoju mišinį į mėsą, tuomet susuku vyniotinį, sutvirtinu mediniais pagaliukais ir dedu į kepimo indą. Pabarstau prieskonių mėsai mišiniu.

Beje, šį vyniotinį galima pasiruošti net kelias dienas prieš šventę, tik tuomet jį įvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į šaldytuvą.

Šventinis kiaulienos suktinis
© kumucia.com

Kepimo indą šaunu į orkaitę, suktinį užkloju aliuminio folijos lakštu, jungiu 200C (režimu kepimas iš abiejų pusių). Kepsniui kepant, pasiruošiu aptepą. Nedideliame inde sumaišau 100 g lydyto sviesto, 2 a.š. medaus, 2 a.š. garstyčių pastos.

Po valandos kepimo, nuimu folijos lakštą, kepsnį aptepu sviesto mišiniu ir grąžinu į orkaitę dar bent pusvalandžiui, tik kaitrą jau sumažinu iki 160C.

Kepsnį galima tiekti, supjausčius riekelėmis, arba dėti su visa kepimo forma vidury stalo ir pjaustyti pageidaujamas dalis.

Atvėsęs kepsnys nėra itin skanus, jei ir valgome kitą dieną, kepsnį pašildau ugniai atsparioje lėkštėje orkaitėje, 15 min. 100C.

Renata

Šventinis kiaulienos suktinis
© kumucia.com
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Naujų technologijų era: piršto antspaudu ar veidu atrakinami išmanieji telefonai – kiek tai saugu (5)

Šiandien jau nieko nestebina, kad pirštų antspaudu ar savo veidu galite atrakinti išmanųjį...

Sutampa net aplinkybės: Karbauskiui teko savo kailiu pabūti Pranckiečio vietoje (49)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis patekęs į...

Zelenskis negrąžins didžiausio šalies banko savininkui: gresia rimtas konfliktas su buvusiu partneriu (20)

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė negrąžins didžiausio šalies banko...

Gaisras Alytuje: dūmai nusisuko nuo miesto Prognozuoja, kada gaisras bus užgesintas. Papildyta 21:03 (488)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Užkalnis: kuo kvepia laukinė laisvė ir runkeliai iš kioskų? (5)

Bjaurieji amžiai, dar žinomi, kaip pirmasis nepriklausomybės dešimtmetis, viskas, kas prasideda...

Apie troleibusą svajojo nuo vaikystės: kai atlyginimas – 500 eurų, jauni darbuotojai čia neužsibūna (24)

Vilniaus miesto gatvės neįsivaizduojamos be troleibusų. Vieni jų nemėgsta dėl prasto...

Mitybos specialistė Tulčina perspėjo kavos mėgėjus ir įvardijo, ko pati niekada nevalgo (101)

Jei norite būti sveiki, kiekvieną rytą valykite dantis su soda, išgerkite stiklinę šilto vandens...

Ekspertas: Šiaurės Korėja situacijos nebekontroliuoja, gresia badas

Oficialiais duomenimis, Rytų Azijoje siaučiantis kiaulių užkratas praktiškai aplenkė Šiaurės...

Balsavimas: kuri pora pirmoji turėtų palikti projektą „Šok su žvaigžde“? (5)

Šis šeštadienio vakaras LRT projekto „Šok su žvaigžde“ dalyviams taps rimtu išbandymu. Jei...

Istorijos mokytojas nusprendė dirbti kitaip: savęs be socialinių tinklų neįsivaizduoju (2)

Nuolat ieškantis originalių būdų sudominti mokinius, nepasitenkinantis vien sausa teorija,...